Yandex Metrica

Evde mazot yapımı: Fahiş fiyatlardan bıkanlar atık yağdan biyodizel yakıt elde ediyor

Evde mazot yapımı: Fahiş fiyatlardan bıkanlar atık yağdan biyodizel yakıt elde ediyor

Mutfakta biriken atık yağlar yakıt masrafından bunalan vatandaşın imdadına yetişti. Kanola, ayçiçek, soya ya da ispir yağları, birkaç püf noktaya dikkat edilerek kaliteli mazota dönüştürülebiliyor.

Yaşam

23.04.2024, 21:07

Rusya-Ukrayna savaşının ardından akaryakıt fiyatlarındaki astronomik yükselişler vatandaşın cebindeki parayı eritmeye devam ediyor. Türkiye'nin büyük ölçüde dışa bağımlı olduğu mazot, benzin ve LPG'ye neredeyse her gün zam geliyor. Masraflardan bunalan vatandaşlar, yakıt konusunu alternatif yöntemlerle çözme arayışına girdi. Bunlar arasında en dikkat çekeni ise 'evde mazot yapımı' konusu oldu. 

'Evde mazot yapımı', 'Evde mazot nasıl yapılır?', 'Atık yağlardan akaryakıt yapma yöntemleri', 'Evde biyodizel hazırlama' gibi konularda araştırma yapan yüzbinlerce kişi, pompaya yansıyan zamların üstesinden kendi imkanlarıyla gelmek istiyor. 

Serenay Sarıkaya ve Mert Demir Milano'da aşk tatili yapıyor! Çift kameralara böyle yakalandı... Serenay Sarıkaya ve Mert Demir Milano'da aşk tatili yapıyor! Çift... Haberi Görüntüle

EVDE MAZOT NASIL YAPILIR?

  • Evde kullanılan atık yağlar toplanır. 
  • Bu yağlar kanola, ayçiçek, soya, aspir gibi yağlı tohum maddelerinden elde edilen yağların atıklarıdır. 
  • Yağın içindeki gliserin ve yabancı maddeler ayrıştırılarak saf yağ elde edilir. 
  • Kullanılmış yağların içerisinde çok sayıda katı partikül olduğu için yağın öncelikle filtreden geçirilmesi, ince şekilde süzülmesi gerekir. 
  • Atık yağdaki suyu buharlaştırmak için yağ bir süre kaynatılarak saf hale dönüşmesi sağlanır. 
  • Bir kap ya da tencereye toplanan yağ, daldırma rezistans/ısıtıcı yardımıyla ısıtılır. 
  • 4 litre yağ için 1 litre metil alkol ve 40 gram sodyum hidroksit/lavabo açıcı hazır edilir. 
  • Lavabo açıcı, metil alkolün içerisine katılarak ele ve göze temas ettirilmeden, kapalı bir kavanozun içerisinde sallanarak karıştırılır. 
  • Rezistansla ısınmış olan yağ başka bir kaba alınır. Bu kapta yağ ile metil alkol/sodyum hidroksik karıştırılarak yağdaki gliserinin çökertilmesi sağlanır.
  • Çökertme için yaklaşık 20 dakika boyunca yağın bir makine ya da matkabın ucuna bağlanmış mikser yardımıyla karıştırılması gerekir. 
  • Karıştırdıktan sonra gliserinin iyice dibe çökmesi için kap en az 8 saat boyunca üzeri kapalı biçimde beklemeye bırakılır. 
  • Geçen sürenin sonunda kabın üzeri açılır ve gliserinin üzerindeki yağdan katı bir şekilde alt tarafta biriktiği gözlemlenir. 
  • Gliserin kapta kalacak şekilde üstte kalmış saf 'biyodizel mazot' başka bir bidona alınır. 
  • Hazır durumdaki mazotun 5 mikronluk filtreden bir kez daha geçirilmesi otomobil aksamının sağlığı açısından tavsiye edilir. 
Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu ünlüleri hedef aldı! 'Kim bilir yurtlarda kaç ünlü çocuğu var' diyerek sert sözleriyle gündem oldu! Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu ünlüleri hedef aldı! 'Kim bilir... Haberi Görüntüle

GEREKLİ MALZEMELER

Atık yağ
Gliserin ayrıştırmak için kullanılan metil alkol
Sodyum hidroksit (lavavo açıcı)
Isıtıcı resistans
En az iki adet bidon ya da kap.

Survivor'dan elendi sevgilisine koştu! Yasmin Erbil ile sevgili olan yarışmacı soluğu tatilde aldı! Survivor'dan elendi sevgilisine koştu! Yasmin Erbil ile sevgili olan yarışmacı... Haberi Görüntüle

DOĞAYA ZARARLI ATIK YAĞLARI BÖYLE YAKIN

Evde biyodizel mazot yapma konusunda herhangi bir yasal sıkıntı yoktur. Ancak evde yapılmış mazotun satılması yasaktır. 

Evde mazot yapıp bunu araçta kullanmak, atık yağların doğaya bırakılmadan güvenli biçimde yakılmasını sağlar. 

Biyodizelin emisyon oranı ise rafine mazottan çok daha düşüktür ve doğa dostudur. 

Biyodizel, otomobile rafine mazottan daha fazla mesafe aldırır. 

Aleyna Tilki 'sahneye çıkmam engelleniyor' demişti! 'Savaşımızı kazandık' diyerek süreci anlattı! Aleyna Tilki 'sahneye çıkmam engelleniyor' demişti! 'Savaşımızı kazandık' diyerek süreci... Haberi Görüntüle

BİYODİZEL NEDİR?

Biyodizel, organik yağların baz ve alkolle karıştırılarak dizel yakıta çevrilmesi sonucu elde edilen üründür. 

Kanola, ayçiçek, soya, aspir gibi yağlı tohum bitkilerinden elde edilen yağların veya hayvansal yağların bir katalizör eşliğinde kısa zincirli bir alkol ile (metanol veya etanol) reaksiyonu sonucunda açığa çıkan ve yakıt olarak kullanılan bir üründür. 

Evsel kızartma yağları ve hayvansal yağlar da biyodizel hammaddesi olarak kullanılabilir. Hatta donmuş yağ ve balık yağı gibi hayvansal yağlar da biyodizel yakıt yapımında kullanılabilir.

Biyodizel gliserinin yağ veya bitkisel yağdan ayrıldığı transesterleşme adı verilen bir kimyasal süreçle elde edilir. Bu işlem sonucunda geriye iki ürün kalır metil esterler (biyodizelin kimyasal adı) ve gliserin (genellikle sabun ve diğer ürünlerde kullanılmak üzere satılan değerli bir yan ürün).
 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0


Loading