Yandex Metrica

Ev işlerinde çocuklara da görevler verilmeli! Yaşına uygun işler, sorumluluk bilinci oluşturuyor

Ev işlerinde çocuklara da görevler verilmeli! Yaşına uygun işler, sorumluluk bilinci oluşturuyor

Gün içinde oradan oraya koşturup evin düzenini sağlamaya çalışan anneler, zaman zaman çocuklarından yardım almalı. Bu durum çocuğa, sosyal ve ailevi sorumluluğu öğretmenin en kolay yolu. Peki çocuğunuzun yaşına uygun ev işleri nelerdir?

Yaşam

26.02.2024, 05:07

Anne babalar, küçük oldukları ve beceremeyecekleri düşüncesiyle çocuklarının ev işi yapmasına genellikle izin vermez. Ancak uzmanlara göre çocukların ev işleri yapması gerekiyor.

Evde ebeveyne yardım etmek sosyal ve ailevi sorumluluğu öğretir. Çocuğunuza bir başarı ve gurur duygusu verir ve pratik becerileri öğrenmesine yardımcı olur. Ev işlerine katkıda bulunmak, çocuğunuzun evrenin merkezi olmadığını nazikçe vurgularken, aynı zamanda "ekip"in bir üyesi gibi önemli hissetmesini sağlar. Özellikle ilköğretim çağındaki çocukların çoğu bu işlere katılmaktan heyecan duyar.

14 Nisan 2024 burç yorumları: Koç, Boğa, İkizler, Yengeç,Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Yay, Oğlak, Kova, Balık burcu... 14 Nisan 2024 burç yorumları: Koç, Boğa, İkizler, Yengeç,Aslan, Başak,... Haberi Görüntüle

YAŞINA UYGUN İŞLER VERİN

Bir ev işi çok zorsa, çocuğunuz hüsrana uğrayacak ve onu sürdürmek istemeyecektir. Çocuğunuz büyüdükçe, daha karmaşık ve bağımsız olarak yapılabilecek görevlerin üstesinden gelebilir. 

5 ve 6 yaşlarındaki çocuklar odasını temiz tutabilir, yatağını düzeltebilir, kendi çamaşırlarını ayırabilir, çorapları eşleştirebilir, evcil hayvanları besleyebilir, yemeklerin hazırlanmasınaa yardımcı olabilir.

7 ve 8 yaşlarındaki çocuklar çöpü çıkarabilir, bulaşık makinesini boşaltabilir, bahçe işlerine yardım edebilir, kendi yemeğini hazırlayabilir, yemekten sonra masayı temizleyebilir, kedi kumunu temizleyebilir, kardeşi ile kısa süreliğine ilgilenebilir. 

Çocuğunuza bir ev işi vermeden önce dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. 

Tarz giyinmeyi onun sayesinde öğrendiler! Modaya yön veren dünyaca ünlü tasarımcı hayatını kaybetti! Tarz giyinmeyi onun sayesinde öğrendiler! Modaya yön veren dünyaca ünlü... Haberi Görüntüle

BEKLENTİLERİNİZİ NETLEŞTİRİN

Bir görevin nasıl yapılacağını açıkladıktan sonra, bununla ilgili tartışmalara yer bırakmamak en iyisidir. Bir işin nasıl yapılmasını beklediğinizi ve gerekli tüm aletlerin nerede tutulduğunu gösterin. Bazı ailelerin ayrı ayrı yapılan günlük işleri ve herkesin birlikte yaptığı hafta sonu işleri vardır. Birden fazla çocuğu olan aileler, belirli aralıklarla işleri dönüşümlü yapabilir veya çocukların yapmak istedikleri işleri seçmelerine izin verebilir.

Serenay Sarıkaya, Mert Demir aşkı belgelendi! Ünlü çift basın mensuplarına verdiği cevapla herkesi şaşırttı! Serenay Sarıkaya, Mert Demir aşkı belgelendi! Ünlü çift basın mensuplarına... Haberi Görüntüle

OLUMLU BİR ATMOSFER YARATIN

Ev işlerinin “doğru” şekilde yapılması için gerçekten yanlış bir şey olmadıkça müdahale etmeyin. Bunun yerine çocuğunuza nasıl gelişeceğini yapıcı bir şekilde gösterebilirsiniz.  

Ünlü youtuber Hasan Can Kaya'dan kötü haber! Acil ameliyata alındı durumu kritik! Ünlü youtuber Hasan Can Kaya'dan kötü haber! Acil ameliyata alındı... Haberi Görüntüle

ÖDÜLLENDİRİN

Çocuklar olumlu pekiştirme ile gelişir. Rutin işlerde bile, çocuğunuzun bu işleri yaptığını fark ettiğinizi ve çabalarını takdir ettiğinizi bilmesini sağlayın. Çabalarını ödüllendirmenin maddi olmayan yollarını bulun: sizinle zaman geçirmek, birlikte özel bir film izlemek gibi. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading