Ergenlikte en önemli kural: Çocukla iletişimi koparmamak! Aileden uzaklaşmaması için anne babalar ne yapmalı?
Ergenlik dönemi, aile ile çocuk arasında iletişim en zayıf olduğu süreç. Aile alışkanlıklarından uzaklaşıp arkadaşlarına daha çok bağlanan ergen birey, ebeveynlerinden beklediği anlayış ve yakınlığı bulamazsa bazı gerilimlerin yaşanması kaçınılmaz. Bu derece kritik olan bir dönemde anne babaya ise çok büyük görevler düşüyor. İşte yol gösterecek birkaç öneri...

Ergenlik çağındaki çocukları olan ebeveynler, bu yaştaki en önemli sorunlardan biri olarak iletişimden bahsediyor. Çünkü ergenlikte iletişim, ilk bozulan unsur ama geçmiş yıllarda doğru bir şekilde inşa edilmişse kesinlikle kolay kolay yara almaz.
Ebeveynlerle iletişim, ergen arkadaşlarına daha fazla bağlanmaya başladıkça yavaş yavaş azalmaya başlar. Birey, anne babasından ve aile alışkanlıklarından yavaş yavaş uzaklaşır. Bu değişim ebeveynleri korkutabilir, endişelendirebilir.
Aslında her şey olumlu bir iklim, ergenlik çağındaki çocuğumuzun kabulü ve aramızda oluşturduğumuz güven ile başlıyor.
HAYATINA İLGİ GÖSTERİN
Çocuklar büyüdükçe müziğe, oyunlara ve boş zamanlarını nasıl değerlendireceklerine ilgi duymaya başlar. Sevdiği her şeye ilgi ve merak gösterin. Bize bir şeyler öğretmekten çok mutlu olan genç, yetişkin bir rolü olduğunu, ona eşit davrandığımızı, saygı duyduğumuzu ve değerini anladığımızı hissediyor.
ARKADAŞLARINI KABUL EDİN
Arkadaşlar, ebeveynler için başka bir büyük strestir. Aynı zamanda ebeveynler ve gençler arasında birçok kez çatışma nedenidir. Genç, iyi bir arkadaş seçimi yapacak mı? Bu ve daha pek çoğu ebeveynleri endişelendiren sorulardır. Ancak arkadaşlar, olgunlaşma sürecinin ve gençlerin kimliğinin oluşumunun bir parçası. Anne baba çocuğun arkadaşlarını reddederse bu, kendi çocuklarını reddetmek gibidir. Çocuklarınızın arkadaşlarını tanıyın, yakınlaşın.
İYİ BİR DİNLEYİCİ OLUN
Genellikle gençlerin ebeveynleriyle iletişim kurmak istedikleri kendi zamanları vardır. Sorunlar ciddi veya önemsiz olabilir. Bizle paylaştıkları meseleler veya endişeleri ne kadar önemsiz görünse de, onları duymak, anlamak ve onlara tavsiyelerde bulunmakla çok ilgilendiğimizi göstermeliyiz. Aktif dinleme ilkesi, her türlü iletişimde ve özellikle bu hassas ergenlik çağında çok önemli.
ANILAR BİRİKTİRİN
Gençler yaşlandıkça, arkadaşlarıyla daha fazla arkadaşlık ve deneyimler paylaşmak ister. Geçmişte eğlenceli olabilecek her türlü alışkanlık ve aktivite, bu aşamada ergende can sıkıntısına ve bıkkınlığa neden olur. Gencin bizimle eğleneceği ama ilgi alanlarına yakın olacağı bir şey düzenleyebilirsiniz. Kendi seçeceği bir tiyatro veya sinema oyunu, mağazalarda gezinti, futbol maçı izleme gibi...