Yandex Metrica
SON DAKİKA
Deprem görüntüleri çocuklarda kaygıyı artırıyor! Aileler ne yapmalı?

Deprem görüntüleri çocuklarda kaygıyı artırıyor! Aileler ne yapmalı?

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7.7 ve 7.6'lık depremler Türkiye'nin kalbinde derin yaralar açtı. Gün içinde yaşanan bu olaylarla ilgili çok fazla haber ve görüntüye maruz kalıyoruz. Bizim yanımızda çocuklar da zaman zaman trajediye tanık oluyor. Peki bir doğal afet olan deprem çocuklara nasıl anlatılmalı? İzledikleri görüntüler onları nasıl etkiler?

Yaşam

23.01.2024, 20:26

Türkiye, Kahramanmaraş merkezli 10 ilde hasara yol açan depremler karşısında zor günlerden geçiyor. 7.7 ve 7.6'lık depremlerin yol açtığı can kayıpları, yaralanmalar, yıkılan binalar toplumsal psikolojiyi alt üst etti.

Yetişkinler bile depresyonun eşiğine gelmişken bu durumdan çocukların olumsuz etkilenmeyeceğini söylemek ise imkansız. 
Uzmanlar felaket görüntülerinin çocuklara kesinlikle izletilmemesi gerekiğinin altını çiziyor.  Aileler de bu trajediyi çocuklarına nasıl açıklayacakları konusunda doğal bir endişe duyuyor.

Yaprak Dökümü'nün Oğuz'u Tolga Karel çocuklarına bıraktığı mirası açıkladı: 2030'da... Haberi Görüntüle

GERÇEK OLAYLARDA KORKU DAHA DERİN OLUYOR

Deprem, onu doğrudan yaşamayan çocuklarda bile çeşitli korkulara sebep olabiliyor. Ve ilginçtir gerçek olaylar çocuklarda hayal ürünü korku sembollerine (canavar, hayalet vb.) göre daha yıkıcı ve uzun süreli korkulara yol açabiliyor. 

Dikkat edilmesi gereken ilk nokta, çocuğun yaşına ve gelişim seviyesine uygun şekilde açıklama yapmak. 

SOĞAN DOLMASI NASIL YAPILIR, PÜF NOKTALARI NELER? Soğan dolması malzemeleri... Haberi Görüntüle

OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARA DEPREM NASIL ANLATILMALI? 

Okul öncesi dönemdeki çocuklar her şeyi merak edip sorgulamaya meyillidir. Onlardan sürekli "neden?" sorusunu duymaya hazır olmanız gerekiyor. Cevabınız mümkün olduğunca basit olmalı. "Yer çok hızlı sallandığından binalar ayakta durmakta zorlanmış” gibi bir açıklama yapabilirsiniz. Deprem bu dönemdeki çocukların güven ihtiyacına darbe vurur. Aynı zamanda yakınındaki yetişkinlere olan güveninin sarsılmasına da sebep olabilir. Bu yüzden kendisinin ve sizlerin güvende olduğunuzu ona sıklıkla tekrar etmeniz gerekiyor. 

Uzmanlara göre bu yaş grubundaki çocuğunuzun kaygı belirtilerine karşı aile uyanık olmalı. Sarılma ve kucaklama gibi yollarla onun kaygılarına cevap vermeniz çok önemli. 

Okul öncesi dönemde depreme ya da depremle ilgili haber ve görüntülere maruz kalmamış ise ebeveynlerinin tepkilerinden de etkilenebilir. Bu yüzden kendi hislerinizin farkına varın ve kendi kaygı ve korkularınızı kontrol edin.

Okul çağında ise çocuklar okul ve benzeri ortamlar sebebiyle  daha fazla bilgiye açık hale gelir. Ölümün kalıcı bir durum olduğunu artık bilmelerine rağmen kendilerinden çok uzakta gerçekleşen bir felaketin bile çok yakın zamanda kendi başlarına gelebileceği ile ilgili kaygı duyarlar.

Arzu Sabancı tarafından istenmeyen gelin olmuştu! Hande Erçel'den 'istenmeyen gelin'... Haberi Görüntüle

FAZLA COĞRAFİ DETAYA GİRMEYİN

Bu dönemdeki çocuğunuzla konuşmaya kendi hislerinizden başlayabilirsiniz. Olanların sizi gerçekten üzdüğünü söyleyebilisiniz. Yaşanan olaylar ile ilgili ne bildiğini öğrenebilirsiniz. Ona yer kabuğunun hareketliliği olan depremi çok fazla coğrafi detaya girmeden anlatabilirsiniz. 
Çocuğunuzu kaldırabileceğinden fazla bilgiye boğmamanız gerekiyor. 

Okul çağındaki çocuklar yetişkinlerin neden bu tür felaketleri önleyemedikleri konusunda öfkelenebilir. Böyle bir durumda ona “bu durumu önleyebilecek bir şey yapabilmeyi hepimiz çok isterdik, ancak sen de görüyorsun ki birçok kişi depremzedelere yardımcı olmaya ve bu durumun bir daha yaşanmamasına çalışıyor” diyebilirsiniz.

Kim Milyoner Olmak İster 5 milyonluk soru | 5 milyon... Haberi Görüntüle

ÇOCUĞUN YANINDA DEPREM HABERLERİ İZLEMEYİN

Çocukları depremle ilgili üzücü görüntülerden uzak tutmanız gerekse de kimi zaman bunu başaramayabilirsiniz. Araştırmalara göre çok küçük çocuklar dahi haberlerdeki duygusal tonu kavrayabiliyor. Eğer haberleri veya depremle ilgili programları izleyecekseniz içeriği denetleyebilmek adına mutlaka çocuğunuzun yanında olmalısınız. Eğer programın içeriği çocuğunuzun yaşına uygun değilse o programı değiştirmeli veya televizyonu kapatmalısınız. Konuyla ilgili haberler izleyecekseniz bunu çocukların uyuduğu bir saatte yapmayı tercih etmelisiniz.

Gönül Yazar kör mü oldu? Gönül Yazar sağlık durumu nasıl? Haberi Görüntüle

BİRLİKTE DEPREMZEDELERE YARDIM EDEBİLİRSİNİZ

Çocuğunuzla depremzedelere birlikte nasıl yardım edebileceğiniz hakkında konuşabilirsiniz. Ona ailenizin diğer bireyleri ile birlikte yardım kuruluşlarına bağışta bulunma konusunda görev verebilir, giyilmeyen eşyaları birlikte paket edip depremzedelere gönderebilirsiniz. Böylece hem kaygıyı azaltacak hem de çocuğunuzda empati ve dayanışma kavramlarının gelişmesine de yardımcı olacaksınız. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading