Yandex Metrica

Deprem anında ne yapmalı? Evde ve dışarda hangi bölgeler daha güvenli? Deprem esnasında kapı eşiğinde durulmalı mı?

Deprem anında ne yapmalı? Evde ve dışarda hangi bölgeler daha güvenli? Deprem esnasında kapı eşiğinde durulmalı mı?

Kahramanmaraş'ta yaşanan iki büyük depremin ardından dün akşam saatlerinde Hatay şiddetli bir şekilde sallandı.6.4 ve 5.8'lik depremlerde hasarlı binalar yıkıldı. Ne yazık ki yine can kayıpları var. Yaşananlar herkeste endişe yaratmış durumda. İnsanlar "deprem anında ne yapacağız?" sorunun cevabını arıyor. İşte uzmanların bu konudaki talimatları.

Yaşam

02.02.2024, 08:50

Türkiye son 15 gündür 10 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6'lik depremlerin acısını yaşarken Hatay'dan yeni deprem haberleri geldi. Hasarlı binaları yıkan sarsıntıların büyüklüğü 6.4 ve 5.8 olarak açıklandı. 

Artık sadece o bölgede yaşayan insanlar değil tüm Türkiye büyük bir endişe yaşıyor. Deprem çantası hazırlayanların yanı sıra sarsıntı anında ne yapacağını araştıranların sayısı çok fazla. Peki ne zaman olacağı kestirilemeyen depremler olurken ne yapılmalı? 

Bir Kadın Bir Erkek'in Zeynep'i şimdi Bahar'la büyülüyor: Demet Evgar'ın inanılmaz dönüşümü Bir Kadın Bir Erkek'in Zeynep'i şimdi Bahar'la büyülüyor: Demet Evgar'ın... Haberi Görüntüle

DEPREM ANINDA EVDEKİLER NASIL DAVRANMALI?

  • Uzmanlar deprem sizi düşürmeden önce el ve dizlerinizin üzerine kontrollü bir şekilde kapanın diyor. Bu pozisyon sizi düşmekten korurken gerektiğinde yine de hareket etmenizi sağlar.
  • Başınızı ve boynunuzu sağlam bir masa veya sıranın altına koyun. Yakınlarda sığınak yoksa, üzerinize düşmeyecek alçak bir mobilyanın yanına oturun, kollarınız ve ellerinizle başınızı ve boynunuzu kapatın.
  • Deprem sırasında dışarı veya diğer odalara koşmayın. Olduğunuz yerde kalırsanız yaralanma olasılığınız azalır.
  • Mümkünse, sarsıntı şiddetlenmeden birkaç saniye önce camdan, asılı nesnelerden, kitaplıklardan, porselen dolaplardan veya düşebilecek diğer büyük mobilyalardan hızla uzaklaşın. 
  • Şömine ve bacalardan tuğlalar, aydınlatma armatürleri, duvar askıları, yüksek raflar ve kapıları açılabilen dolaplar gibi düşen nesnelere dikkat edin.
  • Mutfaktaysanız, ilk sallama belirtisinde hemen ocağı kapatın.
  • Yataktaysanız tutunun ve orada kalın, başınızı bir yastıkla koruyun.
  • Kapı eşiğinde durmayın. Kapılar evin diğer bölümlerinden daha güçlü değildir. Kapı girişleri sizi en olası yaralanma kaynağı olan düşen veya uçan cisimlerden korumaz. Depremle ilgili yaralanmaların ve ölümlerin çoğu, düşen veya uçan nesneler veya yere çarpmalardan kaynaklanır.
  • Asansörleri kullanmayın. Elektrikler kesilebilir ve sprinkler sistemleri devreye girebilir.
Ünlü oyuncundan bir kötü haber daha! Durumu iyi denilerek taburcu edilmişti Ankara'ya sevk edildi! Ünlü oyuncundan bir kötü haber daha! Durumu iyi denilerek taburcu... Haberi Görüntüle

SARSINTI SIRASINDA DIŞARDA OLANLAR NE YAPMALI?

  • Deprem anında dışardaysanız binalardan, elektrik kablolarından, ve yakıt ve gaz hatlarından uzaklaşın. Düşen molozlardan kaynaklanan en büyük tehlike, kapıların hemen dışında ve binaların dış duvarlarının yakınındadır.
  • Ağaçlardan, telefon direklerinden ve binalardan uzakta açık bir alana gidin. Açıktayken alçalın ve sallanma durana kadar orada kalın.
  • Bir binanın dış duvarlarının yakınındaki alan en tehlikeli yerdir. Pencereler, cepheler ve mimari detaylar genellikle binanın ilk çöken kısımlarıdır. Bu tehlikeli bölgeden uzak durun.
  • Hareket halindeki bir araçtaysanız, olabildiğince çabuk ve güvenli bir şekilde durun. Arabanızı elektrik direklerinden, üstteki kablolardan ve alt veya üst geçitlerden uzağa, banket veya kaldırıma çekin.
  • Arabada kalın ve park frenini çekin. Bir araba şiddetli bir şekilde sallanabilir, ancak sallanma durana kadar kalmak için iyi bir yerdir.
  • Acil durum yayın bilgileri için radyoyu açın. 
  • Arabanın üzerine elektrik hattı düşerse, eğitimli bir kişi kabloyu çıkarana kadar içeride kalın.
Verdiği pozlarla tepki çekmişti! Uraz Kaygılaroğlu sevgilisi Sayna Soleimanpour ile birlikte yeni fotoğraflar paylaştı Verdiği pozlarla tepki çekmişti! Uraz Kaygılaroğlu sevgilisi Sayna Soleimanpour ile... Haberi Görüntüle

DEPREME SİNEMADA YAKALANIRSANIZ NE YAPACAKSINIZ? 

Bir stadyumda, sinema veya tiyatrodaysanız, koltuğunuzda kalın. Başınızı ve boynunuzu kollarınızla veya mümkün olan her şekilde koruyun. Sarsıntı bitene kadar ayrılmayın.

Artçı sarsıntılar sırasında düşebilecek herhangi bir şeyi dikkatlice izleyerek dışarı çıkın.

Ünlülerin yeni trendi: Nafaka vermemek! Ünlü komedyen binlerce dolarlık nafaka krizi yüzünden çileden çıktı! Ünlülerin yeni trendi: Nafaka vermemek! Ünlü komedyen binlerce dolarlık nafaka... Haberi Görüntüle

DENİZ KIYISINDA TSUNAMİ TEHLİKESİ OLABİLİR

Sahil şeridinde depreme yakalananlar için ise tsunami riski var. Şiddetli sarsıntılar 20 saniye veya daha uzun sürerse, deprem nedeniyle bir tsunami oluşmuş olabileceğinden, hemen yüksek bir yere geçin.

Deniz seviyesinden 3 kilometre içeri doğru ilerleyin veya deniz seviyesinden en az 30 metre yüksekte karaya çıkın. Yetkililerin uyarı vermesini beklemeyin.

Tekerlekli sandalyedeyseniz, tekerleklerinizi kilitleyin. Tekerlekli sandalyeye güvenli bir şekilde bağlı olmayan tüm nesneleri çıkarın.

Başınızı ve boynunuzu büyük bir kitap, bir yastık veya kollarınızla koruyun. Amaç, düşme veya size düşebilecek veya üzerinize fırlatılabilecek nesnelerden kaynaklanan yaralanmaları önlemek. Yataktan veya sandalyeden kalkamıyorsanız, kendinizi battaniye ve yastıklarla örterek düşen nesnelerden koruyun

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading