Yandex Metrica

Çocuklarda mahremiyet eğitimi! Korkutucu bir ders gibi değil, günlük akışında öğretin!

Çocuklarda mahremiyet eğitimi! Korkutucu bir ders gibi değil, günlük akışında öğretin!

Çocuk istismarı anne babaların en korktuğu ve üzerine titrediği konuların başında geliyor. Ebeveynler bu konuda bilinçlenirken çocuklarını da mahremiyet ile ilgili artık küçük yaşlardan itibaren bilgilendirmeye çalışıyor. Peki çok hassas olan bu konuda çocuğa nasıl yaklaşılmalı? 

Yaşam

23.01.2024, 19:27

Mahremiyet eğitimi nedir? Çocuklara mahremiyet eğitimi nasıl verilmeli? Anne babalar mahremiyet eğitimi sırasında nelere dikkat etmeli? İşte cevaplar...

Küçük yaştaki çocuklara verilmesi gereken en önemli eğitim, mahremiyet ile ilgili. Bu konuda kullanılacak ifadeler ve çocuğa yaklaşım ise büyük hassasiyet istiyor.

Yılan hikayesine dönen gelişme! Suphiye Orancı'nın üçüncü kızı Furaye ilk kez konuştu! Söyledikleriyle herkesin ağzını açık bıraktı! Yılan hikayesine dönen gelişme! Suphiye Orancı'nın üçüncü kızı Furaye ilk... Haberi Görüntüle

"AYIP" DEĞİL, "MAHREM" İFADESİ KULLANILMALI

Öncelikle anne baba üslubuna dikkat etmeli. Bu eğitim sırasında "ayıp, yasak, günah" gibi kelimeler yerine ‘mahrem’ kavramının kullanılması çocukların duygusal gelişimi için önemli. Yaklaşım tarzı korkutucu ve endişe verici değil, günlük yaşam içinde doğal olarak verilmeli.

Ebeveynlerin sevmek, öpmek, yıkamak gibi sebeplerle çocuğa isteği dışında, zorlayıcı yaklaşımlarının, onun korunma reflekslerini zedeleyeceği unutulmamalı.

Kankalar doğum günü partisinde buluştu! Kenan İmirzalıoğlu, Kıvanç Tatlıtuğ'un oğlunun doğum gününe katıldı! Pozları sosyal medyada büyük ilgi gördü! Kankalar doğum günü partisinde buluştu! Kenan İmirzalıoğlu, Kıvanç Tatlıtuğ'un oğlunun... Haberi Görüntüle

ÇOCUKLARA MAHREM ALANLAR TANITILMALI

Çocuklara vücutlarındaki mahrem alanlar tanıtılmalıdır. Bu alanlara sadece ihtiyaç durumlarında anne, nene, dadı gibi birincil bakım vericilerin yaklaşabileceği 2 yaşından itibaren anlatılmalı.

Çocuklara erken yaşlarda vücut temizliği ve giyinme gibi öz bakım becerileri kazandırılarak mahremiyetlerini korumaları kolaylaştırılmalı. Çocuklara ‘mahrem’ bölgeleri ile ilgili şaka yapmaktan ve onları teşhire teşvikten kaçınılmalı.

Ebeveynler veya akrabalar çocukları severken ya da onlarla oynarken orantısız güç kullanmamalı. 
Çocuklar özellikle dış alanlarda çıplak kalmamalı, giyinme ve mahremiyet ilişkisi neden ve sonuçlarıyla çocuğa yaşına uygun bir dille anlatılmalı.

Ünlü fenomen Amerika'da ölü bulundu! Sosyal medyada hesabındaki korkunç detay ise tüyler ürpertti! Ünlü fenomen Amerika'da ölü bulundu! Sosyal medyada hesabındaki korkunç detay... Haberi Görüntüle

EBEVEYNLER DE KENDİ MAHREMİYETİNİ KORUMALI

Ebeveynler de çocuklarının yanında kendi mahremiyetlerini koruyarak örnek olmalı. Çocukların odaları gibi kişisel alanlarına girerken haber verilerek rızaları gözetilmelidir.

Çocuklara mahremiyetlerinin ihlal edildiği durumlarda tepki vermeleri, bağırmaları, kaçmaları veya yardım istemeleri gerektiği ise özellikle öğretilmesi gereken bir konu. Çocuklar mahremiyetlerine yönelik kendilerini rahatsız hissettikleri durumları ebeveynleriyle veya güvendikleri bir yetişkinle paylaşmaya teşvik edilmeli.

Çocuklara internette fotoğraf, isim-soyad, adres, konum gibi özel bilgileri paylaşmamaları gerektiği öğretilmeli.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading