Yandex Metrica

Çocuklara sınır koymak gerekiyor mu? Sınırlar çocuğun kişisel ve toplumsal gelişimine katkı sağlıyor!

Çocuklara sınır koymak gerekiyor mu? Sınırlar çocuğun kişisel ve toplumsal gelişimine katkı sağlıyor!

Çocuk büyütürken dikkat edilmesi gereken hassas konulardan biri sınır koyma. Ebeveynin, çocukla arasındaki güvenli ilişkiye zarar vermeden, davranışlarını kısıtlaması olarak tanımlanan sınır koyma, çocukların öz denetim becerileri geliştirmesine yardımcı olur. Peki sınır koyulurken nelere dikkat edilmeli?

Yaşam

20.02.2024, 09:51

Çocuğa sınır koymanın yararları nelerdir? Çocuğa sınır koyarken nelere dikkat edilmeli? İşte cevaplar...

Çocuğunu çok seven ebeveynlerin en çok zorlandığı konulardan biri sınır koyma. Çocuğa bir beklenti ya da kuralı ona kendini güvende hissettirerek öğretilen pozitif bir süreç olan sınır koyma aynı zamanda ebeveynin çocukla arasındaki güvenli ilişkiye zarar vermeden, çocuğun davranışlarını kısıtlaması olarak adlandırılabilir. 

Dizi aşkı gerçek mi oldu? İzlenme rekorları kıran dizi oyuncuları kol kola gezerken görüntülendi! Açıklama gecikmedi! Dizi aşkı gerçek mi oldu? İzlenme rekorları kıran dizi oyuncuları... Haberi Görüntüle

SINIRLAR BELİRSİZ OLUNCA OLUMSUZLUKLAR YAŞANIR

Çocuğun güvenli bir alanda kalmasını isteyen ve deneyimleme merakını belirlenen alanlar dahilinde gerçekleştirmesini isteyen ebeveynler bu noktada sınır koymaya başvurur. Çünkü sınırları belirsiz olan deneyimleme bazen istenmeyen zarar ve olumsuzlukları beraberinde getirebilir. Sınır koyma, çocuğa hangi davranışın riskli olduğunu veya hangisinin güvenli olduğunu öğretir.

Ünlü youtuber Hasan Can Kaya'dan kötü haber! Acil ameliyata alındı durumu kritik! Ünlü youtuber Hasan Can Kaya'dan kötü haber! Acil ameliyata alındı... Haberi Görüntüle

ÇOCUK TOPLUM KURALLARINA DAHA KOLAY UYUM SAĞLAR

Çocukların öz denetim becerileri geliştirmesine yardımcı olan sınırlar, çocuklara yaptıkları seçimler sonucunda sorumluluk almaları gerektiğini öğretir. Bu sınırlar ayrıca çocuklara istedikleri her şeye her an ulaşmalarının mümkün olmadığını gösterir. Sınırlar sayesinde kuralları, kurallara uymanın önemini öğrenen çocuk toplumsal normlara da kolay uyum sağlar. 

Yeni dizisiyle bomba gibi geliyor! Serenay Sarıkaya'nın yeni projesinden ilk fragman yayınlandı! Yeni dizisiyle bomba gibi geliyor! Serenay Sarıkaya'nın yeni projesinden ilk... Haberi Görüntüle

EBEVEYNLER TUTARLI OLMALI

Çocuğa koyulan sınırlar oldukça kısa, az sayıda ve net olmalı. Çocuğun yaşına ve içinde bulunduğu gelişim dönemine uygun olmalı. Tutarlı bir şekilde uygulanmalı. Örneğin çocuğun evde yalnızca 1 saat ekrana bakmasına izin verirken, dışarda bunu saatlerce yapmasına göz yummak kafasının karışmasına sebep olur. Ebeveynlerden birinin izin verdiğine diğeri hayır dememeli.

Sınır koyarken çocuğun hislerini ve arzularını gördüğünüzü ve onu anladığınızı ifade edin. Sınırları açıklayın. Alternatif sunun. Bir sınır belirlediğinizde çocuk bu sınıra uyum sağlayamıyorsa çocuğa seçenek sunun.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading