banner2

Çocukken ihmal edildiğinizin 5 işareti! Toplumsal hayattaki duruşunuz, çocukluğunuzdan kalan bir miras!

Toplum içindeyken hiç kendinizi önemsiz hissettiniz mi? Söylediklerinizin dinlenmediği veya önemsenmediğini gördüğünüz anlar oldu mu? Bu gibi hisler aslında insana çocukluktan miras kalıyor. Uzmanlar yetişkinlikte yaşanan bu duyguların, kişinin çocukluğunda ihmal edildiğinin bir işareti olduğunu dile getiriyor.

Hayat 28.10.2022, 11:44
Abone ol
Çocukken ihmal edildiğinizin 5 işareti! Toplumsal hayattaki duruşunuz, çocukluğunuzdan kalan bir miras!

Sevgi ve şefkat, bağımsız, istikrarlı ve dengeli çocuklar yetiştirmek için en gerekli unsurlar. Bu bileşenlerin olmadığı bir ortamda büyüyen çocuklar, yetişkinlikte davranışlarını büyük ölçüde etkileyecek zorluklarla karşılaşabilir. Çocuklukta ihmali gösterebilecek bazı işaretler de var.

KENDİNİZİ GÖRÜNMEZ Mİ HİSSEDİYORSUNUZ? 

Etrafınızdaki insanların size neler olduğunu umursamadığını mı düşünüyorsunuz? Bu, kontrol altında tutmanız zor olan öfke veya hayal kırıklığına neden oluyor mu? Sohbetlerde, sosyal toplantılarda veya etkinliklerde yeterli alana sahip olmadığınızı mı düşünüyorsunuz? Tüm bunlar, ailelerinde önemli olduklarını hissetmedikleri bir ortamda büyüyenler arasında çok yaygın görülen zorluklardan birkaçı. Bu, kişinin görünmez olduğu ve yaptığı hiçbir şeyin önemli olmadığı hissini yaratıyor.

Uzmanlara göre böyle bir hisse kapıldığınızda, ilk acının üstesinden geldikten sonra, bu duygulara kapılmamayı seçmeniz ve onların geçmesini beklemeniz gerektiğini kendinize hatırlatmalısınız. 

BAŞKALARINI DÜZELTİP DURUYOR MUSUNUZ? 

Sağlık veya zihinsel zorluklarla karşı karşıya kalan ebeveynlerle büyüyen çocuklar, anne babalarını koruma ve onlara yardım etme sorumluluğu hissetmiş olabilir. Bu tür çocuklar, yetişkinlikte bile, yakın olduğu insanları düzeltmeye meyilli olabilir.

Uzmanlar böyle bir durumda çevrenizdeki insanları düzeltmekteki amacın ne olduğunu kendisinize sormanız gerektiğini dile getiriyor. Bu korkudan mı kaynaklanıyor? Terk edilme korkusu mu? Yoksa kendinizi daha önemli mi yoksa değerli mi hissettiriyor? 

KENDİNİZİ SÜREKLİ BAŞKALARIYLA KARŞILAŞTIRIYOR MUSUNUZ? 

Hepimiz kendimizi diğer insanlarla karşılaştırırız, bu olgunlaştıkça gelişmenin bir yoludur. Yine de insanlar vücut şeklini, kariyerini ve çevrelerindeki herkesle ilişkilerini karşılaştırmaya takıntılı olduklarında, bu, tanınması önemli olan düşük benlik saygısı veya güvensizliğin işareti olabilir.

Kendimizi başkalarıyla karşılaştırdığımızı fark ettiğiniz an dikkatinizi dağıtacak başka bir şey yapın. Hiçbir şeyin dışarıdan göründüğü gibi olmadığını her zaman kendinize hatırlatın.

UTANGAÇLIKLA ÇOK FAZLA AÇIKLAMA MI YAPIYORSUNUZ?

Bazı çocuklar duyguların utanılacak bir şey olduğu veya yaptıkları bazı şeylerin cezaya yol açacağı bir ortamda büyürler. Bu şekilde, yetişkinlikte bile yaptıkları veya deneyimledikleri bazı şeylerin "kötü" olduğunu ve yeri olmadığını hissedebilirler. 

Bazen çok konuştuğunuzda kendinize yandan bakar ve çok geç olduğunu fark ederiz. Böyle durumlarda bir nefes alın ve açıklamaya gerek olmadığını kendinize hatırlatın. 

DUYGUSAL AÇLIK MI YAŞIYORSUNUZ?

Çocuklar duygusal ihmalden muzdarip olduklarında, rahatlık bulmak ve boşluğu doldurmak için yiyeceklere veya diğer maddelere yönelebilir. 
 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!