Yandex Metrica

Çocuğu eleştirirken veya överken abartıya kaçmayın! Çocuğun kendisini değil, onaylamadığınız davranışını eleştirin!

Çocuğu eleştirirken veya överken abartıya kaçmayın! Çocuğun kendisini değil, onaylamadığınız davranışını eleştirin!

Her anne baba çocuğunu canından çok sever. Ancak hayat telaşından dolayı zaman zaman çocuğa karşı tahammülsüz davranışlar sergilenebiliyor. Böyle bir durumda kullanılan cümlelere dikkat etmek ise büyük önem taşıyor. Eleştiri veya uyarı çocuğun kişiliğine değil davranışına yönelik olmalı. Aynı şekilde övgü konusunda da ölçülü olmakta fayda var.

Yaşam

23.01.2024, 19:36

Çocuk yetiştirirken eleştiri veya övgü gibi konularda bazı kırmızı çizgiler olması gerekir. Her iki durumda ölçülü olmak şart. Günlük hayat telaşından da aslında çocuklar yıpranıyor. İşleri yetiştirme çabasında olan anne babalar, en ufak bir yaramazlığından dolayı çocuğu eleştiri bombardımanına tutuyor. Bu uyarı tarzındaki eleştiriler, çocuğun kişiliğini hedef aldığında ise yıkıcı sonuçlar doğuruyor.

Ancak bazı ebeveynler çocukları sözleriyle dövmekten beter ediyor. Yaramazlık yapan veya söz dinlemeyen çocuğa “Sen adam olmazsın!” tarzında kurulan cümleler çocuğun özsaygı ve özgübenini zedeliyor.

Saygısızlığı bitmek bilmiyor! İkinci kez sahneye geç çıktı hayranları mahkemenin yolunu tuttu! Saygısızlığı bitmek bilmiyor! İkinci kez sahneye geç çıktı hayranları mahkemenin... Haberi Görüntüle

ÇOCUĞUN KİŞİLİĞİNİ DEĞİL, DAVRANIŞINI ELEŞTİRİN

“Sen delisin veya aptalsın, senden bir şey olmaz" şeklindeki cümleler, eleştiriden çok çocuğun gururunu kıran ve özgüvenini zedeleyen hakaretler. Bu tarz söylenmelere maruz kalan çocukta zamanla "ne yapsam yaranamıyorum" gibi içsel suçlamalar görülmeye başlıyor.

Bu tarz sert ve çocuğun kişiliğe yönelik suçlamalar yerine, "yaptığın bu hareketi onaylamıyorum, bir daha tekrar etme" şeklinde kararlı ancak seviyeli bir uyarı daha yerinde ve yapıcı olacaktır. 

Murat Boz yeni imajıyla dillere düştü! Hayranlarının 'tas kafa' yorumu gündem oldu! Murat Boz yeni imajıyla dillere düştü! Hayranlarının 'tas kafa' yorumu... Haberi Görüntüle

ÖVGÜ YAPARKEN ÖLÇÜLÜ OLMAYA DİKKAT!

Tabi eleştiri kadar övgü de hayli hassas bir konu. Çocuğu överken de ölçülü olmak gerekiyor. "Harikasın, kimse senin gibi başarılı değil", "Sen istersen herkesi geçersin" şeklindeki cümleler gurur okşayıcı gibi görünse de çocukta mükemmel olma çabasına yol açıyor. 

Anne babanın çocuğu desteklemek amacı ile yaptığı bu övgüler sık söylendiğinde, ne yazık ki istenmeyen sonuçlar ortaya çıkıyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading