Yandex Metrica
SON DAKİKA
Çocuğa "hayır" demek yanlış mı? Her istediği yapılan çocuk topluma karıştığında zorluk yaşıyor!

Çocuğa "hayır" demek yanlış mı? Her istediği yapılan çocuk topluma karıştığında zorluk yaşıyor!

Anne babalar çocuklarını yetiştirirken zorluklar yaşayabiliyor. Kural koyma konusunda çocukları üzülmesin diye esnek davranan ve çocuğuna hayır diyemeyen ebeveynlerin sayısı bir hayli fazla. Aslında onun ileride sınırlarını bilen bir birey olabilmesi için, nerede durması gerektiğinin zaman zaman hatırlatılması en doğal şey. Yani çocuğa hayır demek veya her istediğini kabul etmemek kötü anne babalık demek değil.

Yaşam

23.01.2024, 19:48

Çocuğun her istediğini yapmak şart mı? Çocuğa hayır demek yanlış mı? Hangi konularda çocuğa hayır demeli? İşte cevaplar...

Günümüzde çocuk yetiştirme konusunda o kadar çok uyarana maruz kalıyoruz ki. Çevreden gelen yorumlar, televizyona çıkan uzmanlar, sosyal medyada akıl verip duran hesaplar... "Aman çocuğun psikolojisi bozulmasın yeter ki" anlayışı aşılandı çoğumuzun kanına ve bu yüzden yönlendirilen ebeveynler olmaya başladık. 

Aslında çocuğa sınırlarını hatırlatırken hayır yanıtı vermek kötü anne babalık anlamına gelmiyor. Çünkü her şeye evet cevabını alan çocuk büyüdüğünde nerede durması gerektiğini bilemez hale gelebilir. 

İSTANBUL ELEKTRİK KESİNTİSİ! BEDAŞ ve AYEDAŞ duyurdu! 23 Mart Cumartesi... Haberi Görüntüle

HER ŞEYE EVET DEMEK, İYİLİK DEĞİLDİR!

İstediklerini kolayca elde etmeye alışan bir çocuk, kendi kendini motive etmek, isteklerini ertelemek, beklemek, başka insanlara ve haklarına saygı göstermek konusunda hep sorunlar yaşar. Çünkü dışarıdaki hayat böyle değil.

Rüyada Fransa görmek ne demek? Rüyada Fransa'ya gitmek neye işaret... Haberi Görüntüle

KENDİ AYAKLARI ÜZERİNDE DURABİLMELİ

Toplumda onun her istediğini yapmaya hazır bireyler, arkadaşlar, işverenler, çalışma arkadaşları yok. Her konuda çaba göstermesi, hak etmesi gerekecek. İşte anne baba olarak asıl vermemiz gereken yeterlilik bu olmalı. Kendi ayakları üzerinde durma becerisi.

‘Öyle Bir Geçer Zaman ki' dizisi ile tanınmıştı: Küçük Osman’ın... Haberi Görüntüle

HAKLI GEREKÇELERLE "HAYIR" DEYİN

Bu noktada dikkat edilmesi gereken asıl şey, hayır dediğiniz konunun haklı bir gerekçeye dayanıyor olması. Hayır dediğiniz konu neyse bir daha evet olmamalı, o nedenle hayır demeden önce doğru yerde bu kelimeyi kullandığınızdan emin olmalısınız. Bir kez ‘hayır’ dediğinizde bundan rahatsızlık duymayın, ‘hayır’ınızı başka konularda abartılı esnek davranarak telafi etmeye çalışmayın.

Yetişkin olduğunuz için son karar merkezinin siz olduğunu unutmayın. Bu konuda en ufak esneklik, karar ve kurallarınızın asla uygulanmayacağı anlamına gelir.

Pi günü ne anlama gelir? Pi sayısı kaç? 14 Mart... Haberi Görüntüle

ÇOCUKLARA "HAYIR" DEMEYİ ÖĞRETİN

Diğer yandan çocuklara da hayır demeyi öğretmek gerekiyor. Çocuklarınıza özellikle arkadaşlarıyla olan ilişkilerinde kendisine istemediği bir şeyi yapan ya da yaptırmaya çalışan, zorlayan arkadaşlarına ve yetişkinlere ‘hayır’ demekten çekinmemesini söylemelisiniz. 

Bu, son yıllarda sıklıkla gündeme gelen tacizi önlemeye yarayan bir adım. Çünkü maalesef artık sadece yabancıların tacizi değil, aile içinden tanıdık, bildik insanların tacizinden bahsediyoruz. Yani doğru yerde kullanılan ‘hayır’ ın pek çok sorunu daha başından ortadan kaldıracağını unutmayın.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading