Yandex Metrica
SON DAKİKA
Bu kebabı yemek için erken uyanmanız lazım! İşte Tire'nin meşhur lezzeti: Tak tak kebabı!

Bu kebabı yemek için erken uyanmanız lazım! İşte Tire'nin meşhur lezzeti: Tak tak kebabı!

İzmir'in Tire ilçesini gezmeye niyetlenirseniz eğer, bazı cadde ve sokaklarda kebapçılara rastlamanız muhtemel. Ancak bu dükkanların kapıları sabah saat 10'dan sonra kapalı. Çünkü Tak tak kebabı yapan mekanlar, gece 2 gibi eti pişirme mesaisine başlıyor. Dükkanların kapıları müşterilere sabahın ilk ışıklarıyla açılıp 10 gibi kapanıyor. Yani bu yöresel lezzetin tadına bakabilmeniz için uykunuzdan feragat etmeniz gerekiyor.

Yaşam

28.03.2024, 15:54

Tak tak kebabı nedir? Tak tak kebabı nasıl yapılır? Tak tak kebabı hangi yöreye mahsustur? 

Salı pazarı ve yemyeşil doğası ile yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan İzmir'in Tire ilçesinde, birbirinden lezzetli yemekler yapılıyor. Türkiye genelinde artık çoğu markette dondurulmuş şekilde satılan Tire köftesi bu lezzetlerden biri. Bunun yanında, tadıyla akıllara kazınan bir kebap var ki, bu kebebı yemek için güne çok erken başlamış olmak lazım.

Farah Zeynep Abdullah'tan oryantal şov! Shakira dansına binlerce yorum ve... Haberi Görüntüle

SABAH 10'A KADAR GELDİNİZ GELDİNİZ

Adını yapılışından alan Tak Tak Kebabı, bu bölgede zaman zaman yapılabilecek bir kahvaltı alternatifi. Çünkü kebap dükkanı mesaiye gece 02:00 gibi başlıyor, sabah saat 10:00'dan sonra kebaptan eser kalmıyor. Yani o arada yediniz yediniz. 

Gençler artık yaşlılardan daha mutsuz! 2024 mutluluk araştırmasında Türkiye kaçıncı... Haberi Görüntüle

KUYUDA ÇORBA VE KEBAP AYNI ANDA PİŞİYOR

Ustalar gece saatlerinde kuyuya meşe odunu atıp tutuşturuyor. Bakır kazan içine pirinç ve su koyarak ateşin kor hale gelmesi bekleniyor. Sonra bu kazan kuyuya indiriliyor ve kuzu etleri de bu kancalarla bu kazanın üzerine asılıyor. Pişen etin yağları, kazandaki çorbaya damlıyor. Hem kebap hem pirinçli çorba 1 ya da 1.5 saat kadar ağır ağır pişiyor. Bu süre sonunda hem çorba hem de et mis gibi pişmiş oluyor. Hazır olan eti doğrarken çıkan "tak tak" sesi ise kebaba isim oluyor. 

Sabah ezanı itibariyle Tire'de Tak tak Kebabı yapan yerlerde müthiş bir yoğunluk yaşanıyor. Saat 10'a kadar süren bu yoğunluk kebapların bitmesiyle sona eriyor. Çalışanlar bu saatten sonra temizlik işlerine başlayıp ertesi gün için hazırlık yapıyor. 

58 yerinden bıçaklanmıştı! Ünlü fenomen Merve Veziroğlu'nun eşine onlarca yıl... Haberi Görüntüle

TAK TAK KEBABI TİRE'YE OSMANLI'DAN MİRAS

Tak tak kebabı (kuyu kebabı) ile kahvaltı geleneği aslında Osmanlı'dan miras kalmış. Donanma urganlarını ören işçilerin ve tarlalarda çalışan çiftçilerin protein ihtiyacını karşılamak ve güne zinde başlamalarına yardım etmek amacıyla yıllar önce kazanılan bu adet, günümüzde de büyük rağbet görüyor. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading