Yandex Metrica
SON DAKİKA
Bitkiler, bu suyla coşacak! Isırgan otu, bitkilerin bağışıklık sistemini güçlendiriyor

Bitkiler, bu suyla coşacak! Isırgan otu, bitkilerin bağışıklık sistemini güçlendiriyor

Ege mutfağının vazgeçilmez otları arasında yer alan ısırgan otu, temizlemesi zor ama sağlık için çok faydalı bir bitki. Demir, C vitamini ve magnezyum yönünden zengin olan ısırgan otu, ekolojik tarımda bitki verimini artırmak ve tedavi etmek amacıyla da kullanılabiliyor. İhtiyacınız olan ise ısırgan ve su.

Yaşam

23.01.2024, 20:11

Toplaması ve temizlemesi cesaret isteyen ama lezzetinden ötürü özellikle Ege mutfağının vazgeçilmezi olan ısırgan otu, hem insan hem hayvan hem de bitkiler için adeta şifa kaynağı.

Ebru Gündeş hamile mi? Apar topar evlenen ünlü şarkıcının hamilelik... Haberi Görüntüle

ROMALILAR ORGANİK TARIMDA ISIRGAN OTU KULLANMIŞ

Yüzyıllar önce Roma ve Galyalılar tarafından şifalı bitki olarak kullanılan ısırgan otu,  ishal durdurucu, vücudu güçlendirici, kan akışını hızlandırıcı ve süt yapıcı etkileri ile biliniyor. Bu bitki ayrıca prostat hastalıklarına karşı da kullanılıyor. 

Isırgan otunun daha birçok faydası var. Sivilceleri tedavi eder, karaciğer ve mide ülserine tonik etkisi yapar.  İçinde çokça demir, C vitamini, magnezyum, silis, A vitamini bulunan bu bitki hayvanlarda parazit ve hastalıklara karşı koruma sağlar. Tavuklarda yumurta üretimini artırır, bitkilere azot sağlar. 

Yapay Zeka durdurulamıyor! Şimdi de ünlü isimlerin şişman halleri olay... Haberi Görüntüle

ORGANİK TARIMDA ISIRGAN OTLU GÜBRE SUYU KULLANIMI

Bu bitkiden elde edilen gübre suyu ise organik tarımda kullanılabilir. 1 kilo ısırgan, 10 litre suyla karıştırılıp 12 saat bekletilir. Sulandırılmasına gerek olmayan bu karışım böcek öldürücü olarak bitlere, akarlara, meyve kurtlarına karşı püskürtme yöntemiyle kullanılır. 

Buse Terim ile Volkan Bahçekapılı neden boşandı? Buse Terim-Volkan Bahçekapılı... Haberi Görüntüle

BİTKİLERİN DE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ VAR

Fermantasyon yönteminde ise 1 kilo ısırgan, 10 litre suda 7 ila 10 gün arası hava sıcaklığının durumuna göre bekletilir. Çıkan su süzülür ve tohumların filizlenmesini çabuklaştırmak ve bitkilerin bagışıklık sitemini güçlendirmek için kullanılır. 

Öte yandan ısırgan kökleri, elma ağaçlarında gelişen Oidium hastalığı ve çileklerin grileşmesine karşı da uygulanabiliyor. 100 gr kök, 24 saat 1 litre suda bekletilip sulandırılmadan püskürtme yöntemiyle uygulanır. Bu su, domateslerde beliren mildou hastalığına karşı da etkilidir.

Sıvı ısırgan gübresi, toprakta büyüyen bitkileri ve ayrıca kaplarda büyüyen domates bitkilerini beslemek için de kullanılıyor. Bu şekilde, kötü durumdaki bitkilerin büyümesinde hızlı bir iyileşme sağlanıyor. Domates için ısırgan otundan yapılan gübre, bitkilere sadece gerekli besinleri sağlamakla kalmayıp büyümelerini iyileştiriyor, aynı zamanda domates hastalıkları görülme sıklığını da düşürüyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading