Badana nasıl yapılır? Badana yaparken nelere dikkat edilmeli?
Hava sıcaklıklar artmaya başladı. Bu dönemde evini boyamayı düşünenlerin sayısı da hayli fazla. Güzel bir renkle ve ustalıkla boyanmış bir duvar ise tek başına evin havasını değiştirebilir. Boyama noktasında bir profesyonelden yardım almak istemeyenlerin bu işi rahatlıkla başarabilmesi de mümkün. Peki kusursuz bir şekilde duvar boyamak için nelere dikkat edilmeli?

Duvar boyamak çoğu kişiye keyifli bir hobi gibi gelse de aslında birtakım incelikler isteyen önemli bir iş. Renk seçimi, fırçayı sürüş şekli gibi detaylar duvarın daha güzel görünmesine yardımcı olur. İşin uzmanları, bir profesyonelden destek almak istemeyenlere bu konuda bazı ipuçları veriyor.
ÖNCE ODAYI VE DUVARLARI SİLİN
Bir odada renk değişimi yapılmak isteniyorsa, hemen boya alıp duvara sürmek istenen sonucu vermeyebilir. İlk olarak odayı temizlemek gerekiyor. Nemli bir bezle duvarların her yerini, özellikle yağ sıçramış olan bölümleri silmek daha pürüzsüz bir yüzeye boya uygulama imkanı sunar. Genel olarak odanın tozunu almak da boyanın içine ve fırçaya toz bulaşmasını önler. Boyayı olabildiğince temiz tutmak için radyatörlerin arkası gibi gizli alanları da mutlaka temizlemek lazım.
BOYAMAYA BAŞLAMADAN FIRÇAYI YIKAYIN
Herhangi bir duvarı boyamaya başlamadan önce, tüm fırçaları seyreltilmiş bulaşık deterjanı ve yumuşatıcı karışımı içinde yıkamak da çok önemli. Bu uygulama, fırça kıllarının kopup duvara yapışmasının önüne geçer.
EN YUKARDAN AŞAĞI DOĞRU BOYAMA YAPIN
Herhangi bir odayı boyamak söz konusu olduğunda hatırlanması gereken genel bir kural, doğru sırayla boyamak. Her zaman en baştan başlamak ve aşağı doğru inmek gerekiyor. Yani önce tavan, sonra duvar, en sona ise süpürgelikler ele alınmalı. Boyama sırasında nemli bir bez daima hazır bulunmalı. Yapılan boyama hatalarını gidermek veya ahşaba damlayan boyaları anında temizlemek kişinin işini daha da kolaylaştırır.
MASKELEME BANDINI ÇIKARMAK İÇİN ACELE ETMEYİN
Eğer boyama sırasında maskeleme bandı kullanılmışsa, bu bandın çıkarılması için boyanın tamamen kuruması beklenmeli. Üzerinde ıslak boya varken çıkarılacaksa da çok dikkatli olunmalı.
DIŞ CEPHE BOYAMALARININ SAATLERİNE DİKKAT
Çit veya dış boyama yapılacaksa güneş ışığının direkt gelmediği saatler tercih edilmeli. Çünkü bu, boyanın çok çabuk kurumasına neden olabilir. Boyama işine sabahın erken saatlerinde veya akşam üzeri başlanabilir.