Yandex Metrica

Ateş böceği nasıl ışık saçar? Böceğin karın bölgesindeki lüsiferin, hava ile reaksiyona girince ışık yanmaya başlıyor!

Ateş böceği nasıl ışık saçar? Böceğin karın bölgesindeki lüsiferin, hava ile reaksiyona girince ışık yanmaya başlıyor!

Ateş böcekleri nasıl ışık yayıyor hiç düşündünüz mü? Bu böcekleri diğerlerinden ayıran ışık saçma özelliğinin kaynağı, karın bölgelerindeki lüsiferin adlı bileşiğin sebep olduğu bir reaksiyon. Üstelik söz konusu ışığın ne zaman parlayacağına da böceğin kendisi karar veriyor.

Yaşam

11.03.2024, 16:05

Ateş böcekleri nasıl ışık saçar? İşte cevabı...

2000'den fazla alt türü olan ateş böcekleri, etrafa parlak, yumuşak ve aralıklı ışık yayma özelliğine sahip. Bu ışığın yanıp sönme ritmi, erkek ile dişinin buluşmasını sağlayan işaret sisteminin bir parçası olmasının yanında aynı zamanda ateş böceklerini diğer ışık saçan böceklerden ayırt eden bir özellik.

Paris Hilton ikinci bebeğini kucağına aldı! Taşıyıcı anne yöntemiyle anne olan ünlü şovmen neden doğum yapamıyor? Paris Hilton ikinci bebeğini kucağına aldı! Taşıyıcı anne yöntemiyle anne... Haberi Görüntüle

ATEŞ BÖCEĞİNİN IŞIĞI FARKLI ANLAMLAR TAŞIYOR

Ateş böceklerinin ışık saçma hızı, sıklığı ve dişinin erkeğe yanıt vermesinden önce geçen süre, özel anlamlar taşıyor. Uzmanlar bu parıltının bir savunma mekanizması olduğunu öne sürse de bazı kurbağalar o kadar çok ateş böceği yiyor ki neticede kurbağanın kendisi bile ışık saçar hale geliyor. 

Survivor'dan elendi sevgilisine koştu! Yasmin Erbil ile sevgili olan yarışmacı soluğu tatilde aldı! Survivor'dan elendi sevgilisine koştu! Yasmin Erbil ile sevgili olan yarışmacı... Haberi Görüntüle

KARIN BÖLGESİNDEKİ LÜSİFERİN, IŞIĞIN NEDENİ

Peki ateş böceklerindeki bu mucize ışık saçma özelliğinin kaynağı ne? Ateş böceğinin karın bölgesinde lüsiferin adlı bir bileşik mevcut. Ve bu lüsiferin, böceğin karnına giren hava ile birleşip parıltı yayan kimyasal bir reaksiyona neden oluyor. 

Esra Ezmeci 'Hesap ödetmeyen kadın aldatılmaya makmümdur'dedi! Sosyal medyada kıyamet koptu! Gelen yorumlar ağızları açık bıraktı! Esra Ezmeci 'Hesap ödetmeyen kadın aldatılmaya makmümdur'dedi! Sosyal medyada kıyamet... Haberi Görüntüle

BÜTÜN ATEŞ BÖCEKLERİ IŞIK SAÇMAZ

Işığı yapan hücrelerdeki ürik asit kristalleri ise, ışığın karından uzağa yansıması noktasında pay sahibi. Söz konusu ışık üretme sürecine biyolüminesans adı veriliyor. Ancak bu konuda bir noktaya değinmek gerekiyor. O da şu: bu ailedeki tüm böcekler ateş böceği olarak sınıflandırılsa da bütün ateş böcekleri ışık saçmıyor.

Rüyada tarih görmek ne demek? Rüyada doğum tarihi görmek neye işaret eder? Rüyada tarih görmek ne demek? Rüyada doğum tarihi görmek neye... Haberi Görüntüle

IŞIĞIN PARLAMA ZAMANINI BÖCEK BELİRLİYOR

Bahsi geçen ışık parlamasını, karın bölgesine giren havayı kendi yönlendiren ateş böceğinin kendisi sağlıyor. Bu yönlendirme ile parıldamayı istediği zaman başlatabiliyor veya durdurabiliyor.

Dalga boyu 510 ile 670 nanometre arasında olan ateş böceklerinin yaydıkları ışığın rengi ise sarı ile yeşil arasında. Az miktarda ısı yaydıklarından dolayı da bunu soğuk bir ışık olarak nitelendirmek mümkün. Bazı ateş böcekleri kimyasal reaksiyon enerjisinin tamamına yakınını ışığa dönüştürebiliyor. Böyle durumlarda sözkonusu ışık son derece verimli oluyor.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0


Loading