Yandex Metrica
SON DAKİKA
Anne babaların yaptığı 10 hata! Hayat hep mutluluk getirmez, çocuğunuzun üzüntü ile başa çıkmasına izin verin!

Anne babaların yaptığı 10 hata! Hayat hep mutluluk getirmez, çocuğunuzun üzüntü ile başa çıkmasına izin verin!

Çocuk büyütmek keyifli ama bir o kadar da zor. Ev içinde koyulacak kurallar çocuk yetiştirmede bir hayli önemli. Çünkü bu kurallar sayesinde karakteri şekillenen çocuklar, kalabalık bir ortama girdiğinde nasıl davranması ya da davranmaması gerektiğini öğrenir. Ancak anne babanın yaptığı bazı hatalı yaklaşımlar çocuğun geleceği ve psikolojisi için pek de iyi sonuçlar doğurmayacaktır.

Yaşam

19.02.2024, 00:37

Çocuk hep mutlu mu olmalı? Hiç sınır koyulmamış çocuk ileride nasıl sorunlarla yüzleşir? Anne babaların çocuğu hep mutlu etmesi doğru mu? Çocuk büyütürken ebeveynlerin yaptığı hatalar neler? İşte cevaplar...

Çocuk, bir anne baba için hayattaki en güzel varlık. Bu varlığın sağlıklı ve mutlu olması ise en büyük istek. Bu sebeple aileler çocukları mutlu olsun diye her istediklerini yerine getiriyor. Ancak bu yaklaşım çok yanlış. 

Ebeveynlerin çocuklarını üzmemek adına bu tarz üzüntü yaratacak durumları yaşatmamaya gayret gösterir. Üzüleceği bir şey olduysa bu üzüntüyü giderebilmek için genellikle maddi değeri olan hediyeler alır. Böylece çocuğu hep mutlu eder. Aslında bu tavır doğru değil. 

21 Mart 2024 burç yorumları: Koç, Boğa, İkizler, Yengeç, Aslan,... Haberi Görüntüle

1- HAYATTA ÜZÜNTÜ DE VAR

Çocuklar da tıpkı yetişkinler gibi zor durumda kaldıklarında kendilerine bir çıkış yolu bulabilmeli. İsteklerinin bir sınırı olduğunu, her şeye kolay ulaşamayacağını öğrenmeli ki yetişkin olduğunda en ufak bir olumsuzlukta depresyona girmesin. Çocuklar sanıldığının aksine olumsuz duygularla daha kolay baş edebilir. Bu nedenle aile içinde yaşanan üzüntü verici durumların çocuklarla paylaşılması gerekir. 

Genç kızların sevgilisi Alacakaranlık'ın Edward'ından müjdeli haber! Robert Pattinson baba... Haberi Görüntüle

2- ANNE VE BABA BİRLİKTE DİSİPLİN VERMELİ

Birçok ailede çocuğa disiplin veren kişi, çocuğu ile gün içinde az vakit geçiren babalar oluyor. Ancak bu da yanlış. Babanın da annenin de disiplin konusunda eşit söz sahibi olması şart. Böyle bir ortamda büyüyen çocuklar, hayatta daha az iletişim sorunu yaşıyor.

Gençler artık yaşlılardan daha mutsuz! 2024 mutluluk araştırmasında Türkiye kaçıncı... Haberi Görüntüle

3- ÇOCUKLAR ANNE BABAYLA YATMAMALI

Çocuğun anne ve babasına izin vermek de yanlışlardan bir diğeri. Kendi başlarına uyuyamayan çocuklarda özgüven sorunlarına daha sık rastlanıyor. 

Ebru Gündeş hamile mi? Apar topar evlenen ünlü şarkıcının hamilelik... Haberi Görüntüle

4- "HER ŞEYİ BAŞARIRSIN" DEMEYİN!

Ailelerin sürekli "harikasın, sen her şeyi başarırsın" şeklindeki cümleleri de çocuğun psikolojisini olumsuz yönde etkiler. Bu tarz yüksek beklentili cümleler, çocuklarda yetersizlik duygularına yol açabiliyor. 

Nesrin Sipahi kimdir? Nesrin Sipahi'nin şarkıları hangileri? Haberi Görüntüle

5- DÜNYAYI KÖTÜLEMENİZ ÇOCUĞUN KAYGILARINI ARTIRIR

Çocukları tehlikelerden korumak adına dış dünyayı ve yabancıları çok tehlikeli göstermek yapılan bir diğer hata. Anne-babanın yanından asla ayrılmaması gerektiği konusunda fazla vurgu yapmak, insanların güvenilmeyecek varlıklar olduğunun altını çizmek çocuklarda ciddi kaygı sorunlarına sebep olabiliyor. 

Rihanna ultra lüks dairesini dudak uçuklatan fiyata satıyor! Dairenin içerisinde... Haberi Görüntüle

6- SEVGİ DİLİNİZE DİKKAT EDİN

Çocuğunu severken "prensesim, prensim" gibi cümleler kurulması, çocuğun üstünlük duygularını körükler. Böyle çocuklar rekabet ve kısançlık gibi duygularla baş edemez. Her zaman birinci ve önce olmak, hep ayrıcalıklı olma arzusu sosyal ilişkiler içinde ciddi zorluklara sebep olur.

17 Mart 2024 burç yorumları: Koç, Boğa, İkizler, Yengeç, Aslan,... Haberi Görüntüle

7- İKİNCİ ÇOCUK BAŞLI BAŞINA TRAVMA

İkinci çocuktan sonra büyük çocuğu onurlandırmak adına onun abi/abla olduğunun altını çizmek ve ona birdenbire evin büyük çocuğu muamelesi yapmak çocuklar için çok zorlayıcı olabiliyor. Bu yaklaşım kardeşlerine olan karmaşık duyguların daha da sertleşmesine ve anne babaya olan kızgınlığın artmasına sebep oluyor. Çocuklar bu dönemde özellikle anne babanın gözünde değer kaybetme korkusu yaşadıkları için bu süreçte anne babanın sevgisini ilgisini test etme ihtiyacında olur ve sıklıkla anne babanın kendisini mi kardeşini mi kayırdığını takip eder.

Cem Yılmaz hasta mı? Cem Yılmaz'ın rahatsızlığı ne? Haberi Görüntüle

8- KOŞULLU SEVGİ GÜVEN KIRIYOR

"Böyle yaparsan annen/baban olmam ama..." tarzı bir yaklaşım, çocuğa terkedilme korkusu verir. Bu cümle, güvenli bir aile sevgisinin yerine koşullu sevgiyi getiriyor. Bu nedenle belki de en tehlikeli tehditlerden biri bu yaklaşımla oluşuyor.

Survivor All Star'da iletişim ödülü kazanıldı gerilim arttı! Nagihan ve... Haberi Görüntüle

9- "HER ŞEYİN VAR YİNE DE MUTSUZSUN!"

Günümüz anne babaları sıklıkla çocukları için oluşturdukları özel koşulları sıklıkla dile getiriyor. Çocuklarına bu koşulları sağladıkları için çocuklarının daha fazla başarılı olmalarını, daha minnettar olmalarını, daha mutlu olmalarına ve hayatlarından daha memnun olmalarını bekliyorlar. Çocuk anne babanın istediği gibi bir çocuk olmadığında da çocuğun sahip olduğu şeylerin birer birer elinden alınacağı tehdidi gündeme geliyor. 

Buse Terim Volkan Bahçekapılı ile boşanma iddialarına yanıt verdi! 10... Haberi Görüntüle

10- ÇOCUĞUNUZU BAŞKALARIYLA KIYASLAMAYIN

Ve başka çocuklarla kıyaslama yapmak. Aslında bir çok ebeveyn çocuğu motive etmek ve ona iyi bir örnek oluşturmak için başka çocukları örnek gösteriyor ama çocuklar bu karşılaştırmayı her zaman bir tehdit olarak yaşıyor."Ben yeterince iyi değilim, annem babam beni yeterli bulmuyor, onlara layık bir çocuk değilim" duyguları yaşıyorlar. Diğer yandan bu duygu, genellikle çocuğun kendini daha da geri çekmesine ve çabadan kaçınmasına sebep oluyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading