Yandex Metrica
SON DAKİKA
Anestezi orucu bozar mı? Diyanet noktayı koydu!

Anestezi orucu bozar mı? Diyanet noktayı koydu!

Ramazan ayında oruçlu olan bireyler anestezinin orucu bozup bozmadığını merak ediyor. Operasyon ya da basit bir ameliyat geçirme ihtimali olanlar anestezinin oruca zararı var mı diye araştırıyor. Bunun sonucunda internette "Anestezi orucu bozar mı? " diye arama yapılmaya başladı. Peki anestezi orucu bozar mı? Diyanet noktayı koydu!

Yaşam

19.03.2024, 15:17

Mübarek Ramazan ayının gelmesiyle vatandaşlar oruç ibadetini yerine getirmeye başladı. Operasyonu geçirecek olanlar operasyon sırasında aneztezi kullanıldığında orucu bozup bozmayacağını merak ediyor. İnternette "Anestezi orucu bozar mı?" diye aranmaya başladı. Peki anestezi orucu bozar mı? Diyanet noktayı koydu!

İstanbul'da deprem mi oldu? 20 Mart İstanbul'da kaç şiddetinde deprem... Haberi Görüntüle

ANESTEZİ ORUCU BOZAR MI?

Din İşleri Yüksek Kurulu olan Diyanet, resmi internet sayfasında anestezinin orucu bozup bozmayacağıyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Anestezi acı ileten sinir yolları üzerinde iletimin değişik seviyelerde engellenmesi demektir. Lokal, bölgesel ve genel anestezi olmak üzere, üç türlü anestezi vardır. Küçük ameliyatlarda ameliyat bölgesinin yakın çevresine iletimi engelleyen ilaçların verilmesi ile oluşan anesteziye lokal anestezi (sınırlı uyuşturma) denir. Vücudun daha geniş bölgeleri, örneğin belden aşağısı veya bir yarısı iletimin omurilik düzeyinde engellenmesi için omuriliğe veya omuriliğe varmadan geniş bir sinir grubunun oluşturduğu bağlantı yerleri üzerine ilaç verilerek oluşturulan anesteziye bölgesel anestezi denir. Hastanın uyutulup ağrının duyulması beyin düzeyinde engellenirse, bu tür anesteziye genel anestezi denir.
Anestezi, nefes yolu veya iğne ile vücuda ilaç verilerek oluşturulmaktadır. Nefes yolu veya iğne ile yapılan anestezi, mideye ulaşmadığı gibi, yeme-içme anlamı da taşımamaktadır. Ancak bölgesel ve genel anestezide, acil durumlarda ilaç ve sıvı vermek amacıyla damar yolu açılarak, bu açıklık işlem süresince serum vermek suretiyle sağlanmaktadır. Bu itibarla, lokal anestezi (sınırlı uyuşturma) orucun sıhhatine engel değildir. Bölgesel ve genel anestezide serum verildiği için oruç bozulur (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar; bkz. Merğînânî, el-Hidâye, II, 263-264; Kâsânî, Bedâî’, II, 98).

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading