Zoonoz hastalığı nedir, ölümcül mü?
Zoonoz hastalıklar, hayvanlardan insanlara bulaşabilen ve her iki grup arasında ortak olarak görülen hastalıklar olarak tanımlanabilir. Bu hastalık türleri arasında bakteriyel, viral, fungal (mantar kaynaklı), riketsiyal (paraziter bir mikroorganizma türü) ve paraziter enfeksiyonlar bulunmaktadır.
Omurgalı hayvanlardan insanlara doğal olarak geçebilen hastalıklar veya enfeksiyonlar, Zoonotik Hastalık olarak bilinmektedir. Bu hastalıkların etkenleri de Zoonoz olarak adlandırılmaktadır.
ÜÇTE DÖRDÜ ZOONOTİK HASTALIKLAR
Hayvanlarla insanlar arasında 200'den fazla ortak hastalık bulunmakta olup, bunların bir kısmı doğrudan temasla, bir kısmı ise hayvansal ürünler aracılığıyla bulaşabilmektedir. Zoonotik hastalıkların önlenmesi, halk sağlığı tedbirleri açısından büyük öneme sahiptir. Dünya genelinde ortaya çıkan yeni hastalıkların yaklaşık olarak üçte dördünün zoonotik hastalıklar olduğu tahmin edilmektedir.
ZOONOZ HASTALIĞI NASIL GEÇER?
Doğrudan Temas: Enfekte hayvanın salyası, kanı, idrarı, mukusu, dışkısı veya diğer vücut sıvılarıyla temas etmek.
Dolaylı Temas: Enfekte hayvanın temas ettiği yüzeyler veya eşyalarla temas etmek.
Vektör Kaynaklı: Enfekte hayvandan alınan zoonozu taşıyan sokucu sinekler, kene ısırması veya sokması gibi böceklerin ısırması veya sokması.
Gıda Kaynaklı: Enfekte hayvandan elde edilen et, süt, yumurta veya bunlardan hazırlanan gıdaların tüketilmesi.
Su Kaynaklı: Enfekte hayvanın dışkısı veya mikroplu materyalin karıştığı suyun içilmesi veya temas edilmesi.