Yandex Metrica

Zincir marketlerin fahiş zam yazışmaları ifşa oldu: Şaka mısınız fiyatı neden geri çektiniz

Zincir marketlerin fahiş zam yazışmaları ifşa oldu: Şaka mısınız fiyatı neden geri çektiniz

5 zincir marketin 2,7 milyar lira ceza aldığı soruşturmanın gerekçeli kararı yayımlandı. Market fiyatlarına organize şekilde yapılan zam yazışmaları gün yüzüne çıktı. Yazışmalarda bir tedarikçi, zam yapmayan marketleri uyarıyor.

Gündem

23.01.2024, 18:40

Rekabet Kurulu, 5 zincir markete verilen toplam 2,7 milyar liralık idari para cezasının gerekçeli kararını yayımladı. Kararda 5 zincir marketin topla-dağıt özelliği sergileyen kartel niteliğinde anlaşma sağladıklarına kanaat getirilmesine karşın elde edilen satış gelirinin 5 zincir marketin cirolarının küçük bir kısmını kapsadığı gerekçesiyle hafifletici unsur olarak ele alınıp, idari para cezasının marketlerin yıllık gayri safi gelirinin yüzde 2’si ile yüzde 4’ü arasında verildiği kaydedildi.

Market fiyatlarına organize şekilde yapılan zam yazışmaları gün yüzüne çıktı.

Bir CarrefourSA yetkilisinin mobil cihazından alınan Whatsapp görüşmesinde şunlar konuşuldu:

CarrefourSA yetkilisi: BİM süt ürünlerinde fiyat geçişi yapmış. Ne kadar olduğunu bir araştırır mısınız?

Bir CarrefourSA çalışanı: Bugün BİM'den fiyat aldırıyorum. Fiyat elime geçtiğinde paylaşırım.

Bir CarrefourSA çalışanı: Benim bildiğim, haftaya salı günü geçecek dün geçmemişti. Her gün düzenli baktırıyoruz.

CarrefourSA yetklisi: Bugün geçmiş, A101'de bir çalışanın keyfi yerindeydi. Onlar da şimdi geçiyorlarmış.

Bir CarrefourSA çalışanı: Hemen tekrar baktırıyorum. 3.45 ve 3.75 olmuş. Geçiyoruz. Birkaç mağazayı daha kontrol ediyoruz.

Yazışmaların araştırılması kapsamında, “Strategy team” isimli Whatsapp grubunda bir SAVOLA çalışanı tarafından bir Migros çalışanı ile yaptığı görüşme ele alındı.

Konuşma şu şekilde:

Savola çalışanı: Adamlar düşecek, lütfen fiyatı düzeltin.

Migros çalışanı: A-101 4,5 litre 39,95 değil mi? 4 litre parite 35,5 geliyoruz zaten.

Savola çalışanı: Konuşalım. Fiyat geçişi attım. 5 litre ve 4 litreler için A101 ile birlikte organize etmemiz lazım. Cuma kaçta gelelim?

Migros çalışanı: Cuma 15.00 organize edelim.

Yargıtay 17'inci turda da başkanını seçemedi: Oylamaya yeni turla devam edilecek Yargıtay 17'inci turda da başkanını seçemedi: Oylamaya yeni turla devam... Haberi Görüntüle

'ZAM YAPACAĞIZ HAZIRLANIN'

Aynı Whatsapp grubunun başka gün yapılan bir yazışmada şunlar konuşuldu:

Bir çalışan: Bugün BİM için son gün. Konfirmasyonu alıp hemen A-101'i organize etmek lazım. Saat 09.14. 12'ye kadar vaktimiz var. Hallettik mi beyler? Ben takip edemiyorum. Sunumlar vs. Fiyat geçişi var yine pazartesiye. Zam yapacağız. Hazırlanıyoruz. Siz hallettiniz mi son durum? A-101 ve BİM kaç lira oldu?

23 Nisan Ankara Edis konseri saat kaçta başlayacak? Ankara Edis konseri nerede, ne zaman bitecek? 23 Nisan Ankara Edis konseri saat kaçta başlayacak? Ankara Edis... Haberi Görüntüle

'GOL ATTINIZ BİZE'

Aynı çalışan: BİM satın alma direktörü ile konuştuk az önce. CarrefourSA 5 litre fiyatını 45,95 gönderdi. Gol attınız bize dedi. Ben de ona 4 litre gönderdim. Son konuştuk piyasadan. CarrefourSA 47,95 lira yapacak merak etme dedim. Savola çalışanına ve CarrefourSA Satın Alma Uzmanı'na fiyat geçirmemiz şart oldu.

Gecelikli işkence: Tabancayı ağzına soktu mermi yutturdu Gecelikli işkence: Tabancayı ağzına soktu mermi yutturdu Haberi Görüntüle

FİYAT YÜKSELTMEYENE UYARI 

STRATEGY team grubuna iletilen Yudum Ayçiçek Yağı 4 Lt ürününün etiket fi yatının 35,50 TL olarak yer aldığı (….) market raf görseli iletilerek gruba şu şekilde yazılıyor: ''Abi bu ne şaka mısınız. Siz ya niye fiyatı geri çektiniz. Bu ay 1 tane ürün sevk edeceğim, bilgine. Piyasadan haberin yok galiba. Sonra marjım düşük dersin… Sanal markette de kaldırmışın, senin geçmen gerekir. Adamlar geçti dediğim gün.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading