Yandex Metrica

Zeytinyağındaki ölümcül hileye dikkat! Bakın içine hangi maddeyi koyuyorlar

Zeytinyağındaki ölümcül hileye dikkat! Bakın içine hangi maddeyi koyuyorlar

Çok değerli bir yağ olan zeytinyağı ile ilgili uzmanlardan flaş bir uyarı geldi. Merdiven altı zeytinyağları insan hayatını tehdit ediyor. Uzmanlar, bazı zeytinyağlarının içindeki maddeler nedeniyle ölümcül olabileceğine dikkat çekiyor.

Gündem

23.01.2024, 19:14

Dünyanın en değerli yağlarından biri olan zeytinyağı, aynı zamanda faydalı besinlerin de başında geliyor. Ancak zeytinyağı konusunda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. Zeytinyağında yapılan bazı hileler insan hayatını tehlikeye atıyor. Piyasa fiyatının altında satılan sözde zeytinyağlarının içinde zeytin esansı, pamuk yağı, yeşil boya ve daha birçok tehlikeli madde olduğu belirtiliyor. Uzmanlar, merdivenaltı üretilen sahte zeytinyağlarının ölümcül sonuçlara yol açabileceğinin altını çiziyor.

"ZEYTİNYAĞININ RENGİ KALİTEYİ GÖSTERMEZ"

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Zeytinyağı Kalite Uzmanı Ümmühan Tibet, gıda ürünlerinin içinde en çok zeytinyağında hile yapıldığını belirterek "Pamuk yağı konuluyor, buna natürel sızma deniyor ama içindeki ürün sızma kalitesinde olmuyor. ‘Yeşil zeytinyağı daha faydalıdır’ gibi bir algı var. Oysa zeytinyağının rengi kalitesinin göstergesi değildir. Tüketicideki bu algı nedeniyle, yağlara yeşil boya konuyor. İyi bir zeytinyağı, harika bir yeşil zeytin kokusunu içerir. Hoşa gitmeyen koku içermez." dedi.

"SAF ZEYTİNYAĞI DONAR" ALGISI YANLIŞ

Zeytinyağıyla ilgili doğru bilinen birçok yanlış olduğunu söyleyen Tibet, "Zeytinyağı ısıtılmaz ya da yemek yapılmaz diye bir algı var. Aslında zeytinyağının da yanma noktası diğer bitkisel yağlar gibi. Yemek yaparken mutlaka zeytinyağı kullanılmalı. Çünkü en sağlıklı yemeği, zeytinyağıyla yaparız. Mutlaka zeytinyağı kullanılmalı.

'Saf zeytinyağı donar, donmuyorsa karışıktır' algısı yanlıştır. Birçok nedeni olabilir. Natürel sızma zeytinyağı asla işlem görmez. Toplanır, kırma, yoğurma işlemi yapılır. Markette satılan ürünler proses ürün gibi algılanmamalıdır. Kelime anlamı zaten doğaldır. Zeytinyağı hiçbir bitkisel yağla karıştırılamaz" şeklinde konuştu.

"ÇOK FAZLA TAKLİT VAR"

Mümsad Mutfak Ürünleri Ve Margarin Sanayicileri Derneği Başkanı Gıda Mühendisi Ebru Akdağ ise zeytinyağının çok fazla taklit edilen bir ürün olduğunu söyleyerek, "Zeytinyağı çok taklit edilen bir üründür. İnternet üzerinden; çok fazla taklit ve merdiven altı satış yapılıyor. Ayrıca, yol kenarından, köylerden alınan yağların daha sağlıklı olduğu düşünülüyor ama maalesef onlarda da taklit olabiliyor.

Aslında, marketlerde satılan büyük firmalarda taklit ürün olmaz. Çünkü, büyük markalar cezayı göze alamaz. Zeytinyağının içine pamuk yağı gibi benzer profilli birçok yağ katılır. Büyük markalarda buna rastlamazsınız. Bakanlık onayı olmayan ürünlerde taklit yüksektir." ifadelerini kullandı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading