Yandex Metrica

Yurt dışı kaynaklı hesaplar operasyon için düğmeye bastı! 4 hesap yalanları yaydı: 30 bin tweet atıldı

Yurt dışı kaynaklı hesaplar operasyon için düğmeye bastı! 4 hesap yalanları yaydı: 30 bin tweet atıldı

Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki deprem sonrası farklı ülkelerde oluşturulan 4 farklı sosyal medya hesabı üzerinden yalan içerikli paylaşım yapıldığı, bu paylaşımın 30 bin kez paylaşıldığı ortaya çıktı.

Gündem

01.02.2024, 17:20

Kahramanmaraş'ta meydana gelen gelen iki büyük deprem, Türkiye'nin 11 ilinde ve Suriye'de büyük yıkıma sebep oldu. 

Günlerdir süren arama kurtarma çalışmalarında artık sona gelinirken depremlerden dolayı 40 binin üzerinde can kaybı yaşandı. 

Türkiye bir yandan arama kurtarma çalışmaları için çabalara devam ederken bir yandan da yalan haberlerle mücadele etmeye çalıştı. 

Diyarbakır Türkiye toprağı değil mi? Türk bayrağını kaldırıp teröristler için heykel diktiler Diyarbakır Türkiye toprağı değil mi? Türk bayrağını kaldırıp teröristler için... Haberi Görüntüle

DEZENFORMASYONLARIN KAYNAĞI BULUNDU

Daha önce Türkiye'de yaşanan orman yangınları sırasında yapılan sosyal medya operasyonlarını ortaya çıkaran İngiliz uzmanı Marc Owen Jones, bu kez de depremle ilgili dezenformasyonun kaynağına ulaştı. 

Threads kapanıyor: Meta'dan resmi açıklama geldi: Facebook, Instagram ve WhatsApp'da kapanacak mı? Threads kapanıyor: Meta'dan resmi açıklama geldi: Facebook, Instagram ve WhatsApp'da... Haberi Görüntüle

30 BİN DEZENFORMASYON İÇERİKLİ PAYLAŞIM YAPILDI 

Dijital otoriyeteryenlik, sosyal medya ve dezenformasyon konularında uzman olan Jones'un kendi sosyal medya hesabında yayınladığı verilere göre deprem sırasında farklı ülkelerden açılmış profiller, yaklaşık 30 bin dezenformasyon tweeti gönderdi. 

Operasyona konu olan hesaplar, depremden önce bazı Batılı ülkelerin konsolosluklarını geçici olarak kapatmasını yaşanan afetle ilişkilendirerek, bu ülkelerin büyükelçilerini depremden önce geri çektiği bilgisini yaydı.

Beypazarı Soda'dan açıklama: İthamlar kötü niyetli! Uzmanlar bor hakkında ne söylüyor? Bor insan sağlığına zararlı mı? Hangi gıdalarda bor var? Bor kansere yol açar mı? Beypazarı Soda'dan açıklama: İthamlar kötü niyetli! Uzmanlar bor hakkında ne... Haberi Görüntüle

HAARP İDDİASINI DA BUNLAR YAYDI 

Jones, dezenformasyonun en çok Kanada, ABD, İngiltere, Almanya, Belçika, İtalya, Hollanda ve Fransa’yı hedef aldığını ortaya çıkarırken, bu ülkelerin ortak özelliğinin NATO ülkesi ve Ukrayna’ya en çok yardım eden ülkeler olmasına dikkat çekti.

İngiliz uzman bot hesapların, bu ülkelerin depremi daha önceden bildiği ve afetin HAARP ile yapıldığına dair dezenformasyonu da yaydığını tespit etti. 

Diğer yandan dezenformasyon operasyonu ile Ankara'nın terörle mücadelede verdikleri sözü tutmayan İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerine karşı çıkması sebebiyle Türkiye’yi hedef almak için HAARP sistemini devreye soktuğu yalanı yayıldı.

İBB arızayı gideremedi! Üsküdar-Samandıra Metro Hattı kullanıma kapatıldı İBB arızayı gideremedi! Üsküdar-Samandıra Metro Hattı kullanıma kapatıldı Haberi Görüntüle

YALANLARIN ANA KAYNAĞINI DA ORTAYA ÇIKARDI 

Ayrıca Jones, yalan haberlerin yayılmasını sağlayan sahte profilleri yönlendiren ana hesapları da ortaya çıkardı. 

Buna göre ortak özellikleri aşı, kapanma ve küreselleşme karşıtı olmaları ve komple teorilerini savunmaları olan “@DavidWolfe”, “@AntonioTweets2”, “@iluminatibot” ve “@crankycrab1171” isimli hesaplar, yayılan dezenformasyonda öncü oldu.

Söz konusu komplo teorilerini retweet eden ve dolaşımda tutan sahte hesapların en belirgin otak özelliklerinin Donald Trump destekçisi olmaları ve eski ABD başkanı tarafından sıkça kullanılan MAGA sloganına profillerinde yer vermeleri olduğu belirtildi. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading