Yandex Metrica

Yunanistan'a 6 maddelik egemenlik dersi! Mektup BM'ye gönderildi

Yunanistan'a 6 maddelik egemenlik dersi! Mektup BM'ye gönderildi

Yunanistan ile tansiyon her geçen gün yükselirken Türkiye'den flaş bir hamle geldi. BM'ye 6 maddelik mektup gönderen Türkiye, adalardaki egemenlik konusunu tartışmaya açtı. 

Gündem

23.01.2024, 19:22

Adalar Denizi'nde silahlandıran adalar ve Yunanistan tarafından yapılan ihlaller sebebiyle bu ülkeyle gerilim her geçen gün yükseliyor. 

Yunanistan'ın Lozan ve Paris anlaşmasını bozarak attığı hamlelere Türkiye'den çok sert tepki geldi. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Peki Yunanistan'ın agresif olmasının başka bir sebebi nedir? Yunanistan'ın 1923 Lozan ve 1947 Paris anlaşmalarında silahlandırmama koşuluyla kendisine verilen adaların statüsünü ihlal etmesi ve bizim de bu ihlali uluslararası hukuk çerçevesinde gündeme getirmemiz. Biz BM'ye 2 tane mektup yazdık. Bu adalar Yunanistan'a bu şartlarla verildi. Anlaşmalar ortada ama Yunanistan bunları ihlal ediyor ve adaları silahlandırıyor. Eğer Yunanistan bu ihlalden vazgeçmezse bu adaların egemenliği tartışılır. Bugün bir kere daha söylemek istiyorum. Yunanistan bu ihlallerden vazgeçmezse, bu adaların egemenliği tartışılacaktır. Bu kadar açık, net. Anlaşmalara uyacaksın."

Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın yargılandığı Kobani Davası'nda flaş gelişme! Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın yargılandığı Kobani Davası'nda flaş gelişme! Haberi Görüntüle

BM'YE 6 MADDELİK MEKTUP

Bu tepkiyle sınırlı kalmayan Türkiye, Yunanistan'ın hadsiz tavrını Birleşmiş Milletler'e taşıdı. Gönderilen 6 maddelik mektupta şu konular yer aldı:

Madde 1: Lozan anlaşmasının 12. maddesine göre Yunanistan'ın adalar üzerindeki egemenliği mazide ve atide adaların gayri askeri statüsüne bağlıdır.

Madde 2: Montrö sözleşmesi sadece Türkiye’ye boğazlar çevresini silahlandırma hakkı verir, Yunanistan için açık ya da örtülü hüküm içermez. Karadeniz olarak tarif edilen alan Yunanistan’ı kapsamaz.

Madde 3: Müzakerelerde taraflar arasında siyasi taahhütte bulunulmadıysa herhangi bir yasal zorunluluk nedeni yoktur. 

Madde 4: Türkiye taraf olmasa da Paris Barış Antlaşması en üst seviye silahsızlanma anlaşmasıdır ve herkes için bağlayıcıdır.

Madde 5: Finlandiya ve İsveç arasındaki Aaland takımadası sorunun çözümü Türkiye talepleri için örnek teşkil etmektedir.

Madde 6: Yunan iddialarının yasal dayanağı zayıftır, iddialar gerçeklikten kopuk bir zihin yapısını göstermektedir, bu nedenle daha fazla yanıtı hak etmemektedir.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading