Yandex Metrica
SON DAKİKA
Yüksek sıcaklıklar dantel böceği istilasına yol açtı

Yüksek sıcaklıklar dantel böceği istilasına yol açtı

Kırklareli, Tekirdağ ile Edirne'de yüksek sıcaklık ve yetersiz yağış nedeniyle dantel böceklerinin sayısında artış yaşandı. Kırklareli Belediye Başkanı, bu böceklerle mücadelenin tek yolunun ormanların ilaçlanmasından geçtiğini belirtti.

Gündem

23.01.2024, 17:49

Dantel böceklerinin şehri adeta istila ettiğini belirten Kırklareli Belediye Başkanı Kesimoğlu "Bu böcekle mücadelenin kesin çözümünün ormanların ilaçlanmasından geçtiğine inanıyorum'' şeklinde konuştu.

Kırklareli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Yeliz Mercan, dantel böceğinin anavatanının Kuzey Amerika olduğunu ifade etti.

CHP'deki kirli para skandalında flaş gelişme! Yeni görüntüler ortaya çıktı:... Haberi Görüntüle

BİTKİLERİN FOTOSENTEZİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Dantel böceğinin "Amerikan tahtakurusu" olarak da bilindiğini ifade eden Mercan, yetişkin bir dantel böceğinin 5 milimetreden daha kısa olduğunu belirtti. Dantel böceklerinin yaprakların hücre içi sıvısını emerek beslendiklerini ve bitkilerin fotosentezini olumsuz etkilediklerini söyleyen Mercan, konuşmasına şu şekilde devam etti:

"Yaşam döngüsü 7-9 hafta sürer ve türüne göre kışı ergin ya da yumurta evresinde geçirebilir. Yumurtalarını yaprakların alt yüzeylerine bırakarak veya ağaçların gevşek kabuklarının altında ergin olarak kışlayabilir. Uzun süreli yüksek dantel böceği popülasyonları, yaprakların erken düşmesine, bitki büyüme hızında azalmaya veya meyve veriminde düşüşe neden olarak bitkilere zarar verebilir."

İstanbul'da kim önde? Son seçim anketleri açıklandı: Murat Kurum mu... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'DE İLK KEZ 2003 YILINDA GÖRÜLDÜ 

Mercan, Avrupa ülkelerinde de yayılan bu böceklerin Türkiye'de ilk kez 2003 yılında Bolu'da görüldüğünü söyledi.

İklim değişikliği ve küresel ısınmanın sonucu olarak karşımıza çıkan yüksek sıcaklık ortalamaları ve yetersiz yağış nedeniyle gözlenen kuraklıklar bu böceklerin istilasını arttırmaktadır.

Dantel böceklerinden kurtulmanın tek yolu ilaçlama.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading