Yandex Metrica

YSK'dan deprem bölgesi kararı: Milletvekili sayıları nasıl belirlenecek?

YSK'dan deprem bölgesi kararı: Milletvekili sayıları nasıl belirlenecek?

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) depremden etkilenen illerde milletvekili sayısının değişmeyeceğini belirtti. YSK'nın bildirdiğine göre 11 ilide milletvekili sayısı 2022 nüfusuna göre hesaplanacak.

Gündem

23.01.2024, 20:28

Asrın felaketi Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 2023 Genel Seçimlerinin ertelenip ertelenmeyeceğine ilişkin tartışmalar devam ediyor. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ise deprem bölgelerinde vekil sayılarının değişmeyeceğini bildirdi. 

Aziz Mahmut Hüdayi Türbesi nerede, ziyaret saatleri kaç? Aziz Mahmut Hüdayi Türbesine nasıl gidilir? Aziz Mahmut Hüdayi Türbesi nerede, ziyaret saatleri kaç? Aziz Mahmut... Haberi Görüntüle

YSK DEPREM BÖLGELERİNDE VEKİL SAYILARINI GÖRÜŞTÜ

Milliyet'ten Ayşegül Kahvecioğlu'nun haberine göre YSK’da gerçekleştirilen toplantılarda özellikle depremde büyük yıkım yaşayan Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş gibi illerde seçimle ilgili altyapı sorunları, seçmen göçü, kayıplar nedeniyle seçmen kütüklerinin güncellenmesi, seçmenin sandıkla nasıl buluşturulacağı gibi başlıklar masaya yatırıldı.

Valilik duyurdu: Sağlık personelini ısıran uzman çavuş açığa alındı Valilik duyurdu: Sağlık personelini ısıran uzman çavuş açığa alındı Haberi Görüntüle

İL İL MİLLETVEKİLİ SAYISI BELİRLENDİ

YSK, 2022 nüfus sayımına göre, illerin çıkaracağı milletvekilli sayılarını belirledi. Depremden etkilenen Adana 15, Şanlıurfa 14, Gaziantep 14, Diyarbakır 12, Hatay 11, Kahramanmaraş 8, Malatya 6, Adıyaman 5, Osmaniye 4, Kilis 2 milletvekili çıkaracak.

İstanbul'da 2030 yılına kadar kar yağmayacak: Batının geni değişti İstanbul'da 2030 yılına kadar kar yağmayacak: Batının geni değişti Haberi Görüntüle

VEKİL SAYISINDA DEĞİŞİKLİK OLMAYACAK

YSK’nın yürüttüğü çalışmaya göre, rakam ne kadar büyük olursa olsun göç veren illerin de, göç alan illerin de seçimlerde çıkaracağı milletvekili sayılarında bir değişiklik olmayacak.

Buna göre, örneğin depremden önce yaklaşık 1 milyon 700 bin nüfusa sahip Hatay seçimlerde 11 milletvekili çıkarabiliyorken, depremden sonra kayıplar ve göçlerle nüfusu ne kadar azalırsa azalsın yine TBMM’ye 11 milletvekili gönderecek.

Başta Mersin ve Antalya olmak üzere yoğun göç alan illere giden depremzedeler seçmen kütüğünü aldırıp oy kullansa bile gittikleri illerin vekil sayısına bir etkileri olmayacak.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading