• G.ALTIN

    3.548,28

  • DOLAR

    36,6480

  • EURO

    40,0174

  • BIST 100

    10.862,14

  • BITCOIN

    $83.083

YPG anlaşmayı nasıl kabul etti? Taşlar 2016 yılında döşendi! Devlet 'Terörsüz Türkiye' sürecini ince ince işledi!

YPG anlaşmayı nasıl kabul etti? Taşlar 2016 yılında döşendi! Devlet 'Terörsüz Türkiye' sürecini ince ince işledi!

Suriye Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Suriye Demokratik Güçleri (SDG-YPG) ile anlaşma imzalandığı duyuruldu. YPG’nin çatı yapılanması SDG’nin Suriye ordusuna katılmayı kabul etmesi Ankara tarafından olumlu karşılandı. Çünkü Türkiye, bugün gelinen noktanın taşlarını 2016 yılında yavaş yavaş döşemeye başladı.

Türkiye’nin son zamanlarda yürüttüğü diplomasi trafiği, operasyon hazırlığı ve uzun yıllardır 'Terörsüz Türkiye' için izlediği politika SDG - YPG’yi masaya oturup anlaşmaya zorladı. 

Öncelikle Suriye ve Irak’taki seri harekâtlarla terör örgütü, köşeye sıkıştırıldı. YPG’nin Kandil ile bağlantısı kesildi. ABD, uzun vadeli desteğini çekince SDG, Suriye ile masaya oturarak anlaşmak zorunda kaldı. 

TAŞLAR 2016 YILINDA DÖŞENDİ 

Terör örgütü PKK’nın Suriye kolu SDG’nin Şam yönetimi ile masaya oturtulma sürecini Türkiye ince ince işledi. Şam’da imzaların atılması ile Suriye’nin toprak bütünlüğü için önemli bir eşik aşılırken, 45 yıldır sürdürdüğü terörle mücadelesinden hiç vazgeçmeyen ve bu uğurda binlerce askerini, vatandaşını şehit veren Türkiye, bugün gelinen noktanın taşlarını 2016 yılında döşemeye başladı. 

İKİNCİ ADIM İÇİN HAREKETE GEÇİLDİ 

Suriye’de Fırat Kalkanı Harekâtı ile 2016 yılında başlayan süreç, 2019 yılında da Irak’ta Pençe serisi operasyonları ile devam etti. Geçtiğimiz yıl Irak’ta teröre kilit vuran Türkiye, ikinci adım için harekete geçti.

BİR YANDAN OPERASYON BİR YANDAN YOĞUN DİPLOMASİ TRAFİĞİ 

TSK operasyonlarını hız kesmeden sürdürürken diplomasi devreye girdi ve Bağdat yönetimiyle yürütülen görüşmeler neticesinde sınır komşusu olan Irak ve Suriye arasında teröre set çekilmesi sağlandı. Terör örgütü PKK’nın Irak topraklarındaki varlığının sona erdirilmesini hedefleyen önemli adımlar atıldı. Irak’ın PKK’yı 'yasaklı bir örgüt' olarak tanıması ve faaliyetlerini yasaklama kararı almasının ardından Bağdat yönetimi, Suriye sınırına beton duvar örerek iki ülke arasındaki teröristlerin geçişlerini engellemeye başladı. 

KÖŞEYE SIKIŞAN YPG'NİN KANDİL İLE İLETİŞİMİ KESİLDİ

Türkiye’nin harekâtları ile köşeye sıkışan YPG’nin en büyük destekçisi Kandil ile iletişimi de kesildi. Irak bağlantısı koparılınca ABD ve Suriye içindeki destekçileri ile yola devam etmeye çalışan terör örgütü son dönemde Arap aşiretlerinden aldığı desteği de kaybetti. 

DEAŞ HAPİSHANELERİNE NE OLACAK? 

Terör örgütü YPG’nin elinde en büyük koz olarak tuttuğu DEAŞ hapishanelerinin güvenliği konusu ise geçtiğimiz hafta sonu Ürdün’ün başkenti Amman’da Türkiye, Suriye, Irak, Ürdün ve Lübnan’ın katılımıyla gerçekleştirilen Beşli Güvenlik Zirvesi’nde karara bağlandı. 

MERKEZİ TÜRKİYE VEYA ÜRDÜN'DE OLACAK

Edinilen bilgiye göre, DEAŞ ile mücadelede koordinasyon için ortak operasyon merkezi kurulacak. Suriye hükûmetinin bu kampları devralması ve eş ülkenin de burada düzeni sağlaması ortak mücadele merkeziyle sağlanacak. Operasyon merkezinin Türkiye veya Ürdün’de kurulması planlanırken, bu konudaki teknik çalışmaların da başladığı öğrenildi. Öte yandan Türkiye’nin Şam Büyükelçiliğinde askerî ataşe olarak görevlendirdiği Hasan Göz, görevine başlarken önümüzdeki günlerde iki ülke arasındaki askerî görüşme trafiğinin hızlanması bekleniyor.

ABD'NİN TAVRI DA SDG'NİN MASAYA OTURMASINI SAĞLADI 

Kaynaklara göre, SDG’nin masaya oturmasının üçüncü adımı ise ABD’nin terör örgütüne yönelik tavrı. ABD’nin artık bölgede kalmama eğiliminde olduğunu söyleyen kaynaklar, SDG’nin Suriye yönetimi ile masaya oturmasına teşvik edilmiş olabileceğinin altını çizdi. Terör örgütünün ABD’den aldığı desteği artık uzun vadede sürdüremeyeceğini gördüğüne işaret eden kaynaklar “ABD, yarın ‘Suriye’den çıkıyorum’ der ve giderlerse ne olacak? Bu durumu onlar da gördü” dedi.

BÖLGEDEKİ GELİŞMELER TÜRKİYE TARAFINDAN YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR 

Terör örgütü SDG’nin Suriye Ordusu’nun yapısına dahil edilmesi kararı ve sonrasındaki uygulamalar Türkiye tarafından yakından takip ediliyor. 

Suriye’nin geçici Cumhurbaşkanı Ahmet Şara ile SDG elebaşı Ferhat Abdi Şahin arasında, Suriye topraklarının birliğini vurgulayan ve bölünmeyi reddeden anlaşmanın imzalanmasının ardından gözler bundan sonra atılacak adımlara çevrildi.

Kaynak: Diğer 

Avatar
Zehra EVCİL