Yeni yılın ilk 'tağşiş' listesi paylaşıldı! Dana yerine at ve eşek eti sattılar, peynire mantar ilacı koydular!

Yeni yılın ilk 'tağşiş' listesi paylaşıldı! Dana yerine at ve eşek eti sattılar, peynire mantar ilacı koydular!

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda sahteciliği yapan firmaların listesini 2025 yılı için güncelledi. Yeni yayımlanan listede Antalya'da bir işletmenin vatandaşa dana yerine at ve eşek eti yedirdiği tespit edildi. Ayrıca Kaydaş Gıda'ya ait "Cemalzede" markalı peynirde mantar ilacı olan Natamisin bulundu. Bakanlık bu tür sahtekar ürünlerden kaçınılması gerektiğini vurguladı.

 

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda sahteciliği yapan firmaların listesini 2025 yılı için güncelledi. Bakanlık, güvenilirgida.tarimorman.gov.tr adresi üzerinden yayımladığı yeni listede, vatandaşların sağlığını tehdit eden birçok ürüne dikkat çekti. Bakanlık, son olarak 25 Aralık 2024'te bir açıklama yapmıştı ve bu listeyi 12 gün sonra yenileyerek, 2025 yılının ilk gıda sahteciliği raporunu kamuoyuna duyurdu.

BİR AT VE EŞEK ETİ SKANDALI DAHA

Yeni yayımlanan listede Antalya'da faaliyet gösteren bir işletmenin vatandaşa dana-kuzu köfte ve dana parça et yerine at ve eşek eti yedirdiği ortaya çıktı. Bu tür sahtekarlıklar halk sağlığını ciddi şekilde tehlikeye atarken Bakanlık, vatandaşları bu tür ürünlerden kaçınmaları konusunda uyardı.

PEYNİRDE MANTAR İLACI TESPİT EDİLDİ

Listeye göre Kaydaş Gıda'ya ait "Cemalzede" markalı tam yağlı eritme peynirinde ise "Natamisin" adlı mantar ilacı tespit edildi. Natamisin, göz çevresindeki mantar enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılan bir antifungal ilaç olarak biliniyor ancak gıda ürünlerinde kullanımı sağlık açısından risk oluşturuyor.

KAHVE VE ÇİKOLATADA İLAÇ ETKEN MADDESİ

Bunun yanı sıra, "Viejo Resveratrol Mozambique" markalı kahve ve "BOLLD EXTRA" markalı çikolata ürünlerinde de ilaç etken maddeleri bulundu. Bu ürünler sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratabilecek kimyasal bileşikler içeriyor ve Bakanlık, bu tür gıda maddelerinin tüketilmemesi gerektiğini vurguladı. 

Avatar
Berşan Taşkaya