Yandex Metrica

Yeni hedef Mahmur

Yeni hedef Mahmur

Terörle mücadelede yeni hedef Irak'ın kuzeyindeki Mahmur bölgesi. Açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan geldi. Erdoğan, Mahmur için 'Kandil'in kuluçka yuvası' benzetmesi yaptı, yeni hedefi işaret etti. Soru şu: Mahmur bölgesi terör örgütü açısından neden önemli?

Gündem

23.01.2024, 17:31

Türkiye terörü temizlemekte kararlı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeni hedefi açıkladı.  Irak'ın kuzeyindeki Mahmur bölgesi için 'Kandil'in kuluçka yuvası' benzetmesi yaptı. Terörü kaynağında bitirecek operasyonun sinyalini veredi.

'KANDİL'İN KULUÇKA YUVASI'

TRT özel yayınında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Mahmur, Kandil’in adeta kuluçka yuvasıdır. Bu kuluçka yuvası şehir merkezinde palazlanıyor. Eğer bunun üzerine biz gitmeyecek olursak bu kuluçka yuvası üretmeye devam edecektir” ifadelerini kullandı. 

Erdoğan "Mahmur'u en az Kandil kadar önemsiyoruz" diyerek, operasyon sinyali verdi. 

MAHMUR PKK'NIN LOJİSTİK ÜSSÜ

Mahmur bölgesi,  Irak'ta Musul'un Sincar ilçesinde; Erbil'in güneybatısında kent merkezine 65 kilometre uzaklıkta. Bölgedeki stratejik Karaçoğ Dağı'nın hemen yamacında bulunuyor. Kandil-Sincar ve Suriye hattındaki 7 kritik lojistik üsten biri. Mahmur Kampı'nda yaklaşık 12 bin kişi yaşıyor.

BM'Yİ KOVDULAR, ABD İLE EL ELE VERİP MAHMUR'U TERÖR ÜSSÜ YAPTILAR

Aslında Mahmur, Bm gözetiminde. Ancak PKK, DEAŞ'ı bahane edip kampı tamamen ele geçirmişti. Teröristler kamptaki insani durumun incelenmesi için başta BM olmak üzere hiçbir insani örgütün içeriye girmesine izin vermiyor. Kampın silahlı bir üs olarak kullanıldığını gizlemeye çalışıyor. Birleşmiş Milletlerin Mahmur'dan çekilmesiyle birlikte baskıyı artıran terör örgütü PKK, kampa çok sayıda terörist sevk ediyor. PKK'nın bu süreçteki en büyük destekçisi ABD Özel Kuvvetleri. Bu destekle birlikte PKK  örgüt, hem Sincar hem de Mahmur'u lojistik bir üs haline getirmiş durumda. Mahmur'daki kontrol noktaları ve güvenlik noktaları uzun zamandır tamamıyla PKK'nın kontrolü altında.

MAHMUR OPERASYONU NEDEN KRİTİK?

Sincar'daki varlığı tartışılan terör örgütü PKK, son dönemde Mahmur ilçesi sınırları içerisinde karargahlar kuruyor, mevziler hazırlayıp, gözetleme kuleleri yapıyor.  Kamp, örgütün önemli lojistik üslerinden biri. Öyle ki örgüt, terör yuvası Mahmur'da teröristlere gizlice drone eğitimi veriyor. Örgütün bu eğitimi, DEAŞ'a karşı mücadele adı altında kurulan Batılı koalisyon ülkelerinin yani ABD'nin gizli servisi ve özel kuvvetler unsurları vasıtasıyla aldığı ifade ediliyor. 

ÇOCUKLARI KAÇIRIP MAHMUR'DA EĞİTİYOR

Terör örgütü PKK 12-18 yaş arası çocukları kaçırıp zorla kamplara götürerek eğitim verdiği biliniyor. Kampta yaşayan ailelerin baskılarla terör örgütü PKK'ya boyun eğmek zorunda kaldığı ifade ediliyor.

PKK BÖLGEDE KAPANA KISILMIŞ DURUMDA

Yurt içinde yürütülen operasyonlar ile Türk ordusu PKK'ya göz açtırmıyor. Terör örgütü çareyi Suriye'ye, Irak'a kaçmakta bulmuştu. Suriye'deki ve Irak'ın kuzeyindeki operasyonlar ile de PKK  iyice köşeye sıkışmış durumda. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Mahmur, Kandil’in adeta kuluçka yuvasıdır.  Eğer bunun üzerine biz gitmeyecek olursak bu kuluçka yuvası üretmeye devam edecektir” ifadeleriyle işaret ettiği operasyonun tam da bu süreçte örgüte büyük bir darbe indirmek anlamına geleceği ifade ediliyor. 

MGK'DA GÜNDEME GELMESİ BEKLENİYOR

Mahmur konusunun bugün toplanacak Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) da masada olması bekleniyor.

DÜNYA MEDYASININ GÜNDEMİNDE

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mahmur'la ilgili sözleri dış basında geniş yankı uyandırdı. Medya kuruluşları Erdoğan’ın ifadelerini Türkiye’nin geniş çaplı bir operasyona hazırlandığına dair ifadelerle okuyucularına aktardı.

REUTERS

ARAB NEWS

THE JERUSALEM POST

US NEWS

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading