Yandex Metrica
SON DAKİKA
Yeni Evim Projesi'nde vatandaşa müjdeli haber! 36 ay ve 15 yıl ayrıntısı...

Yeni Evim Projesi'nde vatandaşa müjdeli haber! 36 ay ve 15 yıl ayrıntısı...

Yeni Evim Projesi'nin temellerini oluşturan yasa tasarısı komisyonunda görüşüldü. Vatandaşın kira öder gibi ev sahibi olacağı proje ile 1.1 milyon liralık eve ilk yıl 4.500 TL ödenecek. Hazine desteği 20 milyarı geçecek, konutlar ilk turda sabit ödemeli olacak..

Gündem

23.01.2024, 20:21

Geliri orta düzeyde vatandaşların ev sahibi olması için hazırlanan Yeni Evim Projesi'nin temelini oluşturan yasa teklifi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşüldü. Yeni style="font-variant-ligatures:no-common-ligatures; box-sizing:border-box; outline-style:none; color:inherit; font-variant-caps:normal; orphans:2; text-align:start; widows:2; -webkit-text-stroke-width:0px; word-spacing:0px">.

Uygun kredili ve 15 yıl taksitli konut kampanyası kapsamında yeni evini alacak olan vatandaşlar ve proje ile ilgili merak edilenler..

TARİHİ KREDİ ORANI

Projede vatandaşlar kira öder rahatlıkla ev sahibi olacak, ilk aşamada sabit ödemeli ve 15 yıl vadeli olacak. 15 bin lira ev geliri, 1.1 milyon lira konut satış tutarı ve yüzde 0.69 faiz oranı vatandaşlarımızın ödeyeceği taksit tutarı, ilk yıl için 4 bin 500 lira, ikinci yıl için 5 bin 400 lira, üçüncü yıl için 6 bin 500 lira şeklinde olacak.

YETKİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DA

Yeni Konut Finansmanı Projesi kapsamında olumlu koşullarda sağlanacak finansman için Hazine uygun finansman kaynakları sağlayacak. Etki verilerine göre, vatandaşın kullanacağı konut finansmanlarında, ilk 3 yıl boyunca gelirlerinin belirli bir düzeyinde taksit ödemesi yapabilmesi için Hazine tarafından geri ödeme koşuluyla ve yüklenici tarafından geri ödemesiz desteği sunulacak.

UYGUN KREDİLİ KONUTTA FİNANSMAN KOŞULLARI

Düzenlemeyle program dahilinde faiz oranı, kâr payı, vade, finansman tutarı, hane gelirine ilişkin koşulların özellikleri belirlenebilmesi için Cumhurbaşkanı'na yetki veriliyor. Program dahilinde ilk etapta 2 milyon liraya kadar 0.69, 2 milyon lira ile 4 milyon lira arası için 0.79, 4 milyon lira ile 5 milyon lira arasındaki krediler için 0.99 faiz oranı, kâr payı ile finansman kullandırılması planlanıyor

İLK YIL 2.75 MİLYAR OLACAK

Proje kapsamında bu yıl 100 bin Ev için finansman kullanılması ve bu konutların yaklaşık yarısını bankalar tarafından esnek ödeme planı ile sunulacağı öngörülüyor, 50 bin konut için kullanılacak finansman için Hazine desteği sağlanacak.

İlk 3 yıl için Hazine katkısı, 2023 yılı için Hazine desteğinin toplam tutarının 2.75 milyar lira olması bekleniyor. 100 bin konutun hepsi için Hazine katkısı alınması durumunda bu tutar en fazla 2 katına çıkabilecek. Hazine desteğinin maliyetinin, 50 bin konut için 2024 yılında 8 milyar 580 milyon lira, 2025 yılında 6 milyar 890 milyon lira; 2023, 2024 ve 2025 yıllarında toplam 18 milyar 220 milyon lira olması öngörülüyor.

Birinci ve ikinci bölgede proje kapsamında konut sahibi olmak için son 1 yıl içinde resmi kayıtlara göre yerleşim yerinin aynı il olması gerekiyor. Pogramdan faydalanacak vatandaşların son 12 ay içerisinde 9 ay sosyal güvenlik primi yatırmış olması şart koşulacak

İLK ÜÇ YIL İÇİN ÖDEME KOLAYLIĞI SAĞLANACAK

Komisyonda yasa tasarısına ilişkin sunum yapan AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, program  kapsamında finansman vadelerinin ilk 3 yılını ödeme kolaylığı dönemi olarak adlandırdıklarını söyledi. Savaş, şunlara yer verdi: "Programdan bankacılık mevzuatına göre ancak kredi yeterliliğine sahip vatandaşlarımız yararlanabilecek. Ülkemiz konut arz ve talep dengesine göre üç bölgede değerlendirilecek. Kullandırılacak azami konut finansman tutarı, birinci bölge için 5 milyon, ikinci bölge için 3 milyon, üçüncü bölge için 2 milyon lira olacak.

Proje kapsamında yüklenicilerin mülkiyetinde olan ve daha önce satılmamış konut veya konut projeleri yer alabilecek." Savaş, aynı hanede yaşayan 18 yaş ve üstü çocukların da gerekli ödeme gücüne sahip olmaları ve diğer şartları sağlamaları durumunda başvurabileceklerini belirtti.

https://www.trhaber.com/gundem/toki-sosyal-konut-projesi-nde-yeni-kura-tarihleri-aciklandi-h83370.html

70 PROJEDE HAK SAHİPLERİ HAKLARINI KULLANDI

Program kapsamında son yıllarda önemli yasal düzenlemeler yapıldı. Bunlardan biri de vatandaşa verilen fesih hakkı oldu. Müteahhitle yapılan sözleşmeler, inşaatın 1 yıl başlamaması veya 6 ay durması gibi hallerde bina veya arsa sahiplerince tek taraflı olarak feshediliyor. Sezayi Köse, "İstanbul'da bugüne kadar 70 projede hak sahipleri bu hakkını kullandı. Böylece işe başlamayan firmalar yüzünden zaman kaybetmediler. Bakanlık olarak bu fesih yetkisini de ilçe belediyelerine verdik" İfadelerini kullandı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading