Yandex Metrica

DOLAR

32.49

%-0.1 expand_more

EURO

34.96

%0.3 expand_less

ALTIN

2429.70

%0.37 expand_less

BIST

9802.63

%0.83 expand_less

BTC ($)

63522.84

%-0.8 expand_more

Yaşar Hoca'nın el yazmaları enkaz altında: Ailesi devletten yardım bekliyor

Yaşar Hoca'nın el yazmaları enkaz altında: Ailesi devletten yardım bekliyor

Maraş'ın 'ayaklı kütüphanesi' Yaşar Alparslan, 6 Şubat deprem felaketinde enkaz altında kalarak can verdi. Ondan geriye, el yazmalarıyla dolu kitaplığı kaldı. Ancak bu değerli eserlerin çoğu hâlâ enkaz altında. Ailesi kitapların daha fazla zarar görmeden çıkarılması için yetkililerin yardımını bekliyor.

Gündem

06.03.2024, 10:53

Kahramanmaraş'ın önde gelen ilim adamlarından ilahiyatçı-yazar Yaşar Alparslan, 6 Şubat depreminde enkaz altında kalarak vefat etti. Yazdığı kitaplarla Maraş'ın kültür hazinesine önemli katkılar sunan Alparslan, akademik camiadan medrese çevrelerine herkes tarafından 'ayaklı kütüphane' sıfatıyla çağrılıyordu. 

Yaşar Alparslan

Alparslan'ın yaşadığı ev depremde yıkılınca meşhûr kütüphanesi de zarar gördü. İçinde çok sayıda yazma eser bulunan bu hazinenin kurtarılması için yetkililerin harekete geçmesi bekleniyor. 

Yaşar Alparslan, Afşin Lisesi'nde öğretmenlik yaparken onun öğrencilerinden biri de Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sefer Turan'dı. 

Hasan Can Kaya'nın koluna ne oldu, neden sarılı? Hasan Can Kaya kolunu-omzunu mu kırdı? Hasan Can Kaya'nın koluna ne oldu, neden sarılı? Hasan Can... Haberi Görüntüle

O KİTAPLAR YEDİ GÜZEL ADAM MÜZESİ'NE GİTMELİ

Sefer Turan

Hocasının ölümünden ötürü büyük üzüntü yaşayan Sefer Turan, Alparslan'ın 'boşluğu doldurulması çok zor bir kültür insanı' olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Afşin Lisesi'nde öğrenci iken Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi derslerimize girerdi. Farklı bir hocaydı. Üzerimizde çok büyük emeği oldu. Bize kitap sevgisi aşılayanlardan biri o idi. Çünkü kitap okumayı ve okutmayı çok severdi. Onun öğrenciler arasındaki lakabı 'ayaklı kütüphane' idi. Aynı yıllarda lisede kütüphane memurluğu yapan rahmetli babamla özel dostlukları olduğu için okul haricinde de ailevî bir yakınlığımız vardı. 

Zaman zaman telefonla görüşürdük. Konuşurken hiçbir zaman terk etmediği Maraş şivesi hep kulağımdadır. Hayatı kitaplar arasında geçti. Son yıllarda kültürümüzün her biri birbirinden kıymetli önemli eserlerini yayınlamakla geçirdi. Maraş için çok değerli yazma ve nadir eserlerle dolu kütüphanesi şehrimizin tartışmasız en zengin kültür hazinelerindendir.

Bu kitaplara sahip çıkılmalı ve muhafaza edilerek akademisyenlerin, öğrencilerin, kitapseverlerin istifadesine sunulmalıdır. Yaşar Hoca'nın kitapları Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi'ndeki kütüphaneye taşınırsa bu amaç gerçekleşir diye düşünüyorum. 

Hoca'nın yokluğu kuşkusuz Maraş için, kültür dünyamız için çok büyük bir kayıptır. Rabbim rahmetini esirgemesin, mekanını cennet eylesin. Ailesine, yakınlarına ve tüm hemşehrilerimize başsağlığı diliyorum."

Bursa’da kaçak kazı sonucu kaç kişi öldü 18 Nisan 2024? Bursa'da kaçak kazı mı oldu? Bursa’da kaçak kazı sonucu kaç kişi öldü 18 Nisan 2024?... Haberi Görüntüle

DEM Parti kapatılacak mı? Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan flaş açıklama DEM Parti kapatılacak mı? Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan flaş açıklama Haberi Görüntüle

ENKAZDA TİTİZ BİR ÇALIŞMA GEREKİYOR 

Yaşar Hoca, Pınarbaşı Mahallesi'nde ikamet ettiği apartmanın yıkılması sonucu can verdi. Kütüphanesi ise Divanlı Mahallesi'ndeki iki katlı eski evde bulunuyordu.

Yaşar Hoca'nın damadı Yakup Erafşar, TRHaber'e yaptığı açıklamada, enkaz altındaki kitaplardan bir kısmını kendi çabasıyla kurtardığını, fakat kütüphanenin önemli bir kısmının hâlâ enkaz altında bulunduğunu söyledi.

Hoca'nın Divanlı Mahallesi'nde bulunan iki katlı kütüphanesinde kısmen ayakta kalan üst kattaki eserleri kurtardıklarını söyleyen Erafşar, yıkık durumdaki alt kat enkazında dikkatli bir çalışmanın gerekli olduğuna işaret etti. Alparslan ailesi, değerli kültür varlığının daha fazla zarar görmeden enkazdan çıkarılmasını bekliyor.

Yazar Dursun Çiçek, 2021 yılında tanıştığı Yaşar Alparslan ile fotoğrafını sosyal medya hesabında yayınladı. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading