Yapay zeka rüzgarı onlarıda etkiledi! Türkiye'deki şirketlerden flaş karar: Yapay zeka beceresi olanları işe alacaklar!

Yapay zeka rüzgarı onlarıda etkiledi! Türkiye'deki şirketlerden flaş karar: Yapay zeka beceresi olanları işe alacaklar!

Dünya Ekonomik Forumu’nun “Mesleklerin Geleceği 2025 Raporu”, Türkiye’deki şirketlerin yüzde 78’inin yapay zeka becerilerine sahip çalışanları işe almayı planladığını ve yüzde 94’ünün yapay zeka programlarını kullandığını belirtiyor. Türkiye’deki iş gücünde özellikle yapay zeka, büyük veri ve siber güvenlik gibi becerilerin gelişmesi bekleniyor.

 

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) yayımladığı “Mesleklerin Geleceği 2025 Raporu”, Türkiye’deki iş gücü piyasasında teknolojik dönüşümün hız kazandığını ve gelecekte iş dünyasının önemli değişimlere sahne olacağını gözler önüne serdi. Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) tarafından yapılan açıklamaya göre rapor, 55 ülkeden 14 milyondan fazla çalışanı temsil eden 1.000’den fazla işverenin verilerine dayanarak hazırlandı.

YAPAY ZEKA KULLANIMI YÜKSEK, YENİ İSTİHDAM PLANI VAR

Türkiye’deki şirketlerin yüzde 94’ü yapay zeka programlarını aktif olarak kullanıyor. Bu oran küresel ölçekte yüzde 88 seviyelerinde. Ayrıca Türkiye’deki firmaların yüzde 78’i yapay zeka becerilerine sahip yeni çalışanlar almayı planlıyor. Şirketler, aynı zamanda mevcut çalışanlarını yapay zeka teknolojilerine uyum sağlayacak şekilde yeniden eğitmeyi hedefliyor. 

TÜRKİYE’DE EN HIZLI BÜYÜYEN MESLEKLER

Türkiye’de en hızlı büyümesi beklenen meslekler arasında robotik mühendisliği, yenilenebilir enerji mühendisliği ve otonom elektrikli araç uzmanlığı dikkat çekiyor. 

BEKLENTİLER VE DEĞİŞEN BECERİLER

PERYÖN Başkanı Ebru Taşcı Firuzbayraporun Türkiye iş gücündeki dönüşümü çok iyi yansıttığını belirterek, “Türkiye’de temel becerilerin yüzde 44’ünün değişmesi bekleniyor. Küresel ortalama ise yüzde 39 civarında. Bu büyük değişim, teknoloji, eğitim ve insan odaklı yönetim anlayışının entegrasyonu ile mümkün olacak,” dedi. Ayrıca Türkiye’de en çok gelişmesi gereken beceriler arasında yapay zeka, büyük veri, teknolojik okuryazarlık ve siber güvenlik yer alıyor.

İŞ GÜCÜNE YEŞİL DÖNÜŞÜM ETKİSİ

Raporda yeşil dönüşümün yalnızca iş dünyasında değil, insan kaynakları yönetiminde de önemli değişimlere yol açacağı vurgulandı. EAPM Yönetim Kurulu Başkanı Berna Öztınaz, “Yenilenebilir enerji mühendisleri, çevre mühendisleri ve elektrikli araç uzmanları gibi yeni mesleklerde talep artacak. İK liderleri, bu alanlardaki yetenekleri sadece çekmekle kalmayacak, aynı zamanda mevcut çalışanları da bu yeni becerilerle donatmak zorunda olacak” ifadelerini kullandı.

 

Avatar
Berşan Taşkaya