Yandex Metrica

Yap işlet devret modeli nedir? 1915 Çanakkale Köprüsü ile gündemde

Yap işlet devret modeli nedir? 1915 Çanakkale Köprüsü ile gündemde

Yap işlet devret modeli vatandaşlar tarafından merak edilmeye başladı. 1915 Çanakkale Köprüsü ile merak uyandıran 'Yap işlet devret modeli nedir?' internette araştırılıyor. Peki yap işlet devret modeli nedir?

Gündem

05.02.2024, 01:50

Yap işlet devret modeli 1915 Çanakkale Köprüsü ile gündeme geldi. Peki vatandaşlar tarafından merak edilen ve internette araştırılmaya başlanan Yap işlet devret modeli nedir?

Yaz saati uygulaması kalkıyor mu? 2024'te yaz saati değişecek mi? Yaz saati uygulaması kalkıyor mu? 2024'te yaz saati değişecek mi? Haberi Görüntüle

YAP İŞLET DEVRET MODELİ NEDİR?

Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli, geniş anlamda bir kamu altyapı yatırım veya hizmetinin finansmanı özel bir şirket tarafından karşılanarak yapılması ve kamu tarafından belirlenen bir süre için işletilmesi ve yine bu süre içinde ürettiği mal veya hizmeti, tarafların karşılıklı saptadıkları bir tarife uyarınca kamu kuruluşlarına satması ve sürenin sonunda işletmekte olduğu tesisleri bakımı yapılmış, eksiksiz ve işler durumda ilgili kamu kuruluşuna devretmesidir.

Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde yabancı şirketlerle yapılmış olan çeşitli imtiyaz sözleşmeleri bu model ile birbirlerine çok benzemektedir. İstanbul’da Tramvay, Tünel İşletmeleri, Elektrik, Gaz İdaresi, Haydarpaşa Liman İşletmesi ve İzmir’de Liman İşletmesi, Göztepe Tramvay İşletmesi yabancı şirketlere verilen imtiyazlardır.

Günümüzde uygulanan bu yeni model arayışlarına da, 19. yüzyıl ile 20. yüzyıl başlarında Osmanlı İmparatorluğunda ve Fransa, İngiltere, Almanya gibi ülkelerde başvurulmuş olan kamu imtiyazlarının devredilmesi yöntemi kılavuz etmiştir.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading