Uzmanlar uyardı: Askeri hastaneler açılmalı! Mehmetçikler ya onların ellerine düşerse?
Türkiye'nin gündemini sarsan Yenidoğan Çetesi olayı, çetenin lideri Dr. Fırat Sarı'nın eski PKK üyesi olduğunun ortaya çıkmasıyla yeni bir boyut kazandı. Bu durum, kamuoyunda derin bir tepki ve endişe yarattı. Askeri hastanelerin kapatılmasının ardından, olası bir savaş veya terörle mücadele sırasında yaralanan Türk askerlerinin, Sarı gibi kişilerin eline düşme riski gündeme geldi. Tıp camiası ve uzmanlar, askeri hastanelerin acilen yeniden açılması gerektiğini vurguluyor. Bu tür olayların, sağlık sisteminde ciddi güvenlik açıkları oluşturabileceği ve askerlerin sağlık hizmetlerine erişiminin tehlikeye girebileceği ifade ediliyor.
Türkiye’de yaşanan Yenidoğan Çetesi olayı, askeri hastanelerin yeniden açılması gerekliliğini bir kez daha gündeme taşıdı. Olayın merkezindeki Dr. Fırat Sarı'nın, tıp eğitimi aldığı dönemde PKK üyeliğinden hüküm giymiş olması, askerlerin sağlık hizmetlerine erişimindeki riskleri artırdı. Uzmanlar, ameliyat edilmesi gereken Mehmetçiklerin, benzer geçmişe sahip kişilerin eline düşme olasılığının endişe verici olduğunu vurguladı.
Haber Global'e açıklamalarda bulunan uzmanlar, , acilen askeri hastanelerin faaliyete geçirilmesi gerektiği ifade edildi. Askerlerin sağlığının korunması, ulusal güvenlik açısından hayati bir öneme sahip olduğu vurgulandı.
ASKERİ HASTANE ÇOK ZOR
Türkiye gibi benzer olaylarla alev alan bir ülkenin askeri hastanelerin durmasının zor bir durum olduğunu söyleyen Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Güner Sönmez, "Birkaç yıl önce de PKK destekçisi bir hemşirenin yanlış tedavi uygulayıp yaralama ve ölüme sebebiyet verdiği olay vardı. Böyle bir ortamda askeri hastanelerin olmaması çok büyük bir yanlış. Askeri hastanelere eskisinden çok daha fazla ihtiyaç var. Askeri hastaneleri sadece açmak değil, aynı zamanda en iyi şekilde donatılarak açılması gerektiğini düşünüyorum" dedi.
Prof. Dr. Sönmez, askeri hastenelerin özellikle çatışma esnasında özel bakım ve özel tedavi yöntemlerine ihtiyaç duyan Mehmetçikler için şart olduğunu ifade ederek, "Askeri hastaneler aynı zamanda ihtisas hastaneleridir" ifadesini kullandı.
"SAVAŞ DURUMUNDA DAHA FAZLA SORUMLULUK ALIR"
Ülkemizin bir adeş çemberi içerisinde olduğunu aktaran Prof. Dr. İsmail Tayfun Uzbay, Etrafımızda savaşlar yaşanıyor. Dolayısıyla çok büyük riskler var ancak bizim askeri hastanelerimiz kapalı. Her ülkenin askeri hastanesi var. Askeri hastaneler savaş durumunda daha fazla sorumluluk alır. Askeri hastanelerin olmaması çok büyük bir eksiklik" ifadelerine yer verdi.
"ASKERİ HASTANELER AÇILMALI MI? "
"Yenidoğan Çetesi’ndeki bebek ölümleri olayında olduğu gibi suistimaller her zaman her yerde olabilir. Burada anahtar kelime; kontrol ve denetleme. Bunu da devlet yapacak. Eğer kurumların içerisinde zaaflar oluşmuşsa bu ciddi bir sorundur. Askeri hastaneler açılmalı mı? Evet, kesinlikle açılmalı. Bizim bu anlamda hem çok büyük bir geleneğimiz hem de deneyimimiz vardı. Burada asıl sorun sağlığın özelleşmesi. Sağlık özelleşebilir ama çok ciddi bir denetimle özelleşmeli. Özel hastanelerin bu kadar çok olmaması gerekir."
ACİLEN AÇILMALI
Dursun Çiçek (Emekli Kurmay Albay)
"Askeri hastanelerin kapatılmasına karşıydık. Süratle yapılan yanlıştan dönülmeli. Her yerde para için mesleğini suistimal edecek veya örgütlere çalışan insanlar olabilir. Mehmetçiğimizin, gazilerimizin sağlığını riske edemeyiz. Dolayısıyla iktidarın acilen askeri hastaneleri açması gerekir."
Coşkun Başbuğ (Güvenlik ve Terör Uzmanı)
"Askeri hastaneler ve askeri liseler geri açılmalı. Bir savaş ortamında sahra hastanesini kurup işletmek zaten plan dahilinde. Askeri liseler de geri açılmalı. Çünkü bir, iki yıllık eğitimle subay, astsubay yetiştiremezsiniz. Bu yönde bir takım planların yapıldığı söyleniyor ama iş icraata dönmüyor. Bunların dışında yemek hizmetleri de büyük birliklerde sivil özel şirketlerden karşılanıyor. Baktığınız zaman bu da ayrı bir handikap. Bir savaş durumunda yemek şirketini tutup cepheye götüremeyeceğinize göre bu alanların da yeniden eski uygulamalara dönmesinde fayda var."