Eskişehir'in Tepebaşı ilçesine bağlı Uluönder Mahallesi'nde meydana gelen olayda Arda K. (18), içeriğinde kesici aletlerin de olduğu bilgisayar oyunundan etkilendi. Daha önceden temin ettiğini maskesini ve çelik yeleğini giyip eline aldığı balta bıçak ile sokağa çıkarak 5 kişiyi yaraladı.
Yaşanan bu olay üzerine Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi (SODİMER) Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, konuyla ilgili Sabah'a özel açıklamalarda bulundu.
9 Eylül özel kreşler ve anaokulu saat 10'da mı başlayacak?..."ÇOCUKLARIN ŞİDDETE EĞİLİM GÖSTERMELERİNE YOL AÇIYOR"
Yeni nesil dijital savaş oyunlarının, akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla birlikte bireylerin şiddet davranışlarını öğrenmelerine katkıda bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Levent Eraslan, "Şiddet temelli bu oyunlar, şiddetin öğrenilebilir ve öğretilebilir bir davranış olduğunu göstermektedir. Dijital oyunların çocuklar üzerindeki etkileri, özellikle şiddet temalı oyunların çocukların davranışlarını nasıl şekillendirdiği konusunda önemli bir tartışma konusu haline gelmiştir. Haberlerde de sıkça görüldüğü gibi, bu tür tehlikeli oyunlar çocukların şiddeti öğrenip içselleştirmelerine ve gerçek dünyada da şiddete eğilim göstermelerine yol açabilmektedir. Bu durum, dijital oyun oynayan çocukların şiddeti sadece öğrenmekle kalmayıp, aynı zamanda bu davranışı içselleştirdiğini ortaya koymaktadır." ifadelerini kullandı.
Polat davasında tutuklu kalmadı! Dilan Polat'ın lüks araçları hakkında karar..."BAĞIMLILIĞA YOL AÇIYOR"
Erarslan, Beyinde bu salgıların artması, bağımlılık mekanizmasının devreye girmesine neden olmaktadır. Oyunların sunduğu ödül sistemi, çocukların bu oyunlara daha fazla bağlanmasına ve şiddeti normalleştirmesine neden olabilir. Bu durum, çocukların gerçek hayatta da şiddet içeren davranışlar sergileme olasılığını artırır. Şiddeti bir çözüm yöntemi olarak sunan bu oyunlar, çocukların zihinsel ve duygusal gelişimlerini olumsuz etkileyebilir. Şiddet öğretilebilir ve öğrenilebilir bir olgu olarak kabul edildiğinde, bu oyunların çocuklar üzerindeki etkisi daha da belirgin hale gelmektedir." dedi.
Bu kaçıncı ihmalkarlık? AK Parti'den İBB'ye sert tepki: İstanbullular, İETT'de..."ÇOCUKLARIN NE YAPTIĞI İZLEMEK BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR"
Dijital oyun tehlikesine karşı aileleri uyaran Eraslan, şu ifadeleri kullandı:
"Ailelerin, çocuklarının dijital ayak izlerini takip etmeleri ve onların hangi oyunları oynadığını, kimlerle etkileşimde bulunduğunu gözlemlemeleri büyük önem taşır. Dijital dünyada yasaklamanın zor olduğu, ancak çocukların nitelikli kullanıma yönlendirilmesinin gerektiği vurgulanmaktadır. Ebeveynlerin çocuklarını dijital girişimciliğe yönlendirmeleri, bu ilgiyi daha yapıcı ve pozitif alanlara çekmek için etkili bir yöntem olabilir. Özellikle gece geç saatlerde, yani kriminal saat dilimlerinde (02.00-05.00) , çocukların ne yaptığını izlemek, istenmeyen davranışların önüne geçmek açısından kritik bir önem taşır."