Yandex Metrica

Ünlü Profesörden Türkofobya uyarısı: Dikkat, TDT'yi hedef alabilirler!

Siyaset Bilimci Prof. Dr. Özden Zeynep Oktav, 8 Kasım'daki ABD ara seçimlerini ve bunun Türkiye'ye yansımalarını, ayrıca Türk Devletleri Teşkilatı özelinde Güney Kafkasya'da İran'la yükselen gerilimi TRHaber için yorumladı.

Gündem

23.01.2024, 20:03

ABD'de ara seçimler geride kaldı. Sonuçlar henüz tam olarak netleşmese de mevcut tablo hem Temsilciler Meclisi hem de Senato'da Donald Trump ve Cumhuriyetçi Parti'nin güçlendiğini gözler önüne serdi. 

Sağlık sorunlarıyla gündeme gelen ve sık sık boşlukla tokalaşan Demokrat Parti'li mevcut başkan Joe Biden, bir sonraki seçimde de aday olacağı mesajını veriyor. 

Joe Biden 

Akli melekeleri yerinde olmadığı görülen Biden'ın yeniden adaylık mesajını Amerikan halkının umursamadığına dikkat çeken Prof. Dr. Özden Zeynep Oktav, bu devleti yöneten derin bir mekanizma bulunduğuna dikkat çekiyor. Ünlü siyaset bilimci TRHaber'e yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

Saklandığı ininden yalvardı! Kuzey Irak'a yapılacak operasyon PKK'nın elebaşını korkuttu: Doğrudan bizimle alakalı! Saklandığı ininden yalvardı! Kuzey Irak'a yapılacak operasyon PKK'nın elebaşını korkuttu:... Haberi Görüntüle

"BİZİM GÖRMEDİĞİMİZ BİR ŞEYLER VAR"

"Boşluğa doğru elini uzatıyor, garip konuşmalar yapıyor. Böyle bir lider bizim ülkemizde olsa biz oy verir miyiz? Ama Amerika'da böyle değil. Amerika'daki sistemin işleyişi çok farklı. Çok demokratik, şeffaf gibi gözüken ABD basının asla öyle olmadığını görüyorum. Aklî melekeleri çok da yerinde olmayan 79 yaşındaki bir insanın tekrar seçilmesi, hepimizin şapkasını fırlatacak bir gelişme olur. Bu mekanizmanın işleyici sürekli bize vitrindekilerin gerçekten yönetmediğini, onların arkasında başka bir sistemin olduğunu düşündürüyor ve o sistem yönetiyor herhalde diyoruz. Böyle bir şey varsa da bu ülkelerde demokrasi, şeffaflık, basın özgürlüğü olduğundan hiç bahsetmeyelim. Bize sunulan ile onun arkasındaki mekanizma farklı. Bizim görmediğimiz bir şeyler var." 

Türk Devletleri Teşkilatının 2040 vizyonu hakkında da konuşan Oktav, bu teşkilatın ve zirvenin karşısında da en çok ABD ve Rusya'nın duracağından bahsetti. Güvenlik ve teknoloji alanında yapılan iş birliklerinin çok önemli olduğunu vurgulayan Oktav, Arap Baharı hatırlatması yaptı ve dikkatli olunması gerektiğini dile getirdi.

Avcılar'da metrobüste yangın: Durak kapatıldı Avcılar'da metrobüste yangın: Durak kapatıldı Haberi Görüntüle

OKTAV: DÜNYA GENELİNDE TÜRKOFOBYA VAR

"Türkiye'nin Orta Doğu'daki ülkelerle yaptığı işbirliği sonrasında Arap Baharı patlak verdi. Allah korusun şimdi Türk Devletleri Birliği, inanılmaz iyi işliyor. 8 Kasım'da Azerbaycan'ın Zafer Bayramı kutlamalarında Azerbaycanlılar sürekli 'Türkofobya var' diyor, 'İslamofobya diyorsunuz ama esas Türkofobya var' diyor. İnşallah Orta Doğu'daki iş birliğimiz tam aşırı güzel gidiyordu, Arap Baharı patladı. Şimdi burada da çok dikkat etmemiz lazım."

İç karışıklıklarla boğuşan İran'ın Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki gerilime müdahil olma ve sınırda Azerbaycan'a yönelik gövde gösterisi niteliğinde düzenlediği tatbikatlara değinen Özden Zeynep Oktav, Dağlık Karabağ meselesinin İran'In istediği biçimde sonuçlanmadığını dile getirdi. 

Türk Devletleri Teşkilatı liderleri Semerkant'ta toplandı.

"İran bu konuda masada da olmak istiyor. Çünkü Dağlık Karabağ İran'ı da birinci derecede ilgilendiriyor. Bunu bir sınır güvenliği meselesi haline getirdi İran. Bunda özellikle Zengezur Koridoru'nun açılıyor olması ile transit ülke olma konumunu yitiriyor, Ermenistan pazarını yitiriyor, buraya Batılı ülkelerin gelme ve nüfuz alanı oluşturma imkanı artıyor. Kendini güvende hissetmeme durumu ve Azerbaycan'ın önlemez yükselişi etkili. Azerbaycan 2012'den beri İsrail ile askeri alanda iş birliği yapıyor. Bu da tabi İran'ı tedirgin ediyor." 

Oktav, Türkiye'de son yıllarda yerli üretim noktasında önemli adımlar atıldığını vurgulayarak "Sihalar üretiyoruz Selçuk Bey'e minnettarız, diplomasimiz mükemmel Mevlüt Çavuşoğlu'na minnettarız, Türkiye dış politikada güzel adımlar atıyor Cumhurbaşkanımıza minnettarız" diye konuştu.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading