Yandex Metrica

Uluslararası basın 'sabotaj olabilir' dedi ama PKK'yı yine hiç anmadı

Uluslararası basın 'sabotaj olabilir' dedi ama PKK'yı yine hiç anmadı

2019 yılında PKK'nın orman yakmasını ve kundaklamaları üstlenmesini haberleştirmeyen uluslararası medya, peş peşe çıkan son yangınlarda da benzer tavrını sürdürdü.

Gündem

23.01.2024, 17:43

Türkiye'nin 57 bölgesinde peşpeşe çıkan orman yangınları, ekiplerin yoğun uğraşlarına rağmen tam olarak kontrol altına alınamadı. Ülkenin ciğerlerini hedef alan yangınlar 14 bölgede halen devam ediyor. 

Bu kadar çok noktanın saatler içerisinde alevlere teslim olması akıllara geçmişteki PKK sabotajlarını getirdi. 2019 ve 2020 yaz aylarında kendilerini 'Ateşin Çocukları' olarak adlandıran teröristler Türkiye'nin pek çok yerinde ormanlık alanları kundaklamış, örgüt yönetiminin talimatıyla yapılan bu saldırılar ağaçlar ve canlılar üzerinde büyük tahribata neden olmuştu. 

Özellikle 2019 yılındaki yangınlar sırasında Türkiye'de konuşlu yabancı medyanın taraflı yayın politikası dikkat çekmişti. Euronews (Fransa), BBC (İngiltere), Deutsche Welle (Almanya), Sputnik (Rusya) ve Independent (Suudi Arabistan) gibi sitelerin Türkçe versiyonları, kundaklamaları üstlenen PKK'ya bağlı grupları görmezden gelmiş, haberlerde terör örgütüne neredeyse hiç yer vermemişti. 

SETA'nın 1 Haziran-1 Eylül 2019 tarihleri arasında orman yangınlarına ilişkin haberlere yönelik araştırması bu kurumların PKK'ya yönelik bakış açısını ortaya koydu. 

Sözkonusu dönem süresince yurtdışındaki yangınlara ilişkin 38 adet haber yayınlayan Euronews, Türkiye'deki yangınlardan 13 tane haberinde bahsetti. Euronews, yangınları PKK'nın üstlenmesiyle ilgili haberlere ise hiç yer vermedi.

BBC Türkçe'nin de 14 adet yangın haberinden 8'i Türkiye ile ilgili oldu. Bu haberlerin hiçbirinde PKK'dan bahsedilmemesi dikkat çekti. 

Alman DW de 11 adet yangın haberinin sadece 1'inde yurtiçi yangınlardan bahsetti. Orman yakan 'Ateşin Çocukları' adlı terörist grup, DW'de hiç yer bulmadı. 

Rusya merkezli Sputnik, yangınları PKK'nın üstlendiğini en çok duyuran yayın organı oldu; fakat 108 haberin sadece 2'sinde.

Suudi Arabistan tarafından fonlanan Independent Türkçe ise PKK konusunda Sputnik'e yaklaştı. Bu yayın organı, 42 adet yangın haberinin sadece 1'inde PKK'ya yer verebildi.

24 saatlik yayın başladı: Anadolu Yayıncılar Federasyonu İsrail'in Filistin'de katlettiği gazeteciler için nöbette 24 saatlik yayın başladı: Anadolu Yayıncılar Federasyonu İsrail'in Filistin'de katlettiği... Haberi Görüntüle

SON YANGINLARDA SABOTAJ ŞÜPHESİ

Türkiye'nin ciğerlerine zarar veren son yangınlarda ise uluslararası medya yine 'temkinli' davrandı. Terör örgütü PKK'nın geçmişteki kundaklama faaliyetlerini hatırlatmaktan kaçındığı gözlenen kuruluşlardan Euronews, orman alanlarının tahrip edilmesinde sabotaj ihtimalinden bahsetmedi. 

İngiliz BBC'nin haberlerinde de sabotaj ihtimaline yer verilmedi. İçişleri Bakanı Soylu'nun "Sabotaj iddiasına ilişkin henüz elimizde istihbarat mevcut değil" şeklindeki açıklamasını yayınlayan BBC, PKK kaynaklı kundaklamaların geçmişteki tahribatını hatırlatma gereği duymadı. 

Alman DW ise peşpeşe çıkan yangınlardaki kasıt ihtimaline, haberinin ara başlıklarından birinde değindi. 'Sabotaj ihtimali' ifadesiyle soruşturmalara dikkat çeken Alman medyası, ormanları PKK'lı teröristlerin hedef almış olabileceğini görmezden geldi. 

Rus Sputnik ise yangınların nedenini belirlemek üzere Emniyet'te özel bir ekip oluşturulduğunu duyururken, geçmişteki PKK sabotajlarına değinmedi. 

Suud merkezli Independent de 28-29 Temmuz'da 17 ilde toplam 58 orman yangını çıkmış olmasını sorgulamamayı tercih etti. Ardı ardına pek çok noktada çıkan yangınlarda sabotaj ihtimaline yer verilmedi. 

Suphiye Orancı kimdir? Suphiye Orancı hangi filmde oynadı? Suphiye Orancı kimdir? Suphiye Orancı hangi filmde oynadı? "Sarhoş" filmi... Haberi Görüntüle

TERÖRİSTLER İSTANBUL'U YAKMIŞTI

2019 Eylül ayında İstanbul'un Beykoz, Ümraniye, Sultangazi ve Tuzla ilçelerinde peş peşe orman yangınları meydana gelmiş, yangınların PKK kaynaklı sabotaj dizisi olduğu ortaya çıkmıştı. Pendik'teki Aydos Ormanı'nı yakmaya çalıştığı sırada bölgedeki vatandaşlarca görüntülenen ve kaçmaya çalışırken yakalanan PKK'lı Yakup Akman, sorgusunda "Ormanları yakma talimatı örgüt yönetiminden geldi" itirafında bulunmuştu. PKK'lıların bu ifadeleri uluslararası medyanın Türkçe servislerinde hiç yayınlanmadı. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading