Ukrayna savaşı İskandinavya'ya taşınabilir! Rusya'dan ilk ciddi adım geldi
NATO'ya üyelik başvurusuna hazırlanan İsveç ve Finlandiya, Rusya ile ciddi sorunlar yaşayacak. İki ülkeyi tehdit eden Moskova, Finlandiya'ya gönderdiği elektriği dün itibariyle kesti. Ukrayna krizinin İskandinavya'ya sıçrama tehlikesi bulunuyor.

Ukrayna krizi İskandinavya'ya taşınmak üzere. Rusya'nın Ukrayna topraklarını işgaliyle birlikte sıranın bir gün kendilerine geleceğini düşünen İsveç ve Finlandiya, NATO şemsiyesi altında girmek istiyor.
Savaşın başladığı 24 Şubat'tan beri hem Oslo hem de Helsinki'de halkın NATO'ya katılma isteği artış gösterdi. Finlilerin yüzde 70'ten fazlası NATO'ya katılma projesine 'evet' derken, İsveç'te ise bu oran yüzde 55'leri geçti.
İki ülke önümüzdeki birkaç gün içerisinde NATO'ya üyelik başvurusu yapacak. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, başvuru sonrası üyelik süreçlerinin 'sorunsuz ve hızlı' olacağını belirtti.
Katılma başvurusu ile üyelik süreci sorunsuz tamamlanırsa Baltık Denizi, NATO ülkelerinin iç denizi haline gelecek ve bu durum St. Petersburg'dan Baltıklar'a çıkış yapan Rus donanması kabus anlamına geliyor.
RUSYA'DAN İLK YAPTIRIM: FİNLANDİYA'NIN ELEKTRİĞİNİ KESTİLER
Moskova bu nedenle iki ülkeyi haftalardır sert bir dille uyarıyor. Kremlin, zaman zaman tehdide varan uyarılarına bir yenisini daha ekledi. Rus Dışişleri Bakanlığı, "NATO, Rusya sınırına yakın noktalara nükleer güç ve altyapı konuşlandırırsa Moskova gereken önlemleri alır" şeklinde açıklama yaptı.
Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov da iki ülkenin NATO'ya katılmaları halinde bunun askerî sonuçları olacağı uyarısında bulunmuştu. Bu arada Rusya'dan Finlandiya'ya yönelik ilk zorlayıcı adım hayata geçti. Dün itibariyle Rusya, Finlandiya'ya elektrik ihracını durdurdu. Bu durumun Finlandiya'da kesintilere yol açması bekleniyor.
NATO ÜYELİĞİNE TÜRKİYE OLUMSUZ BAKIYOR
Bir ülkenin NATO'ya katılımı için İttifak'a üye devletlerin tamamının onayı gerekiyor. Şimdiye dek terör örgütleri için güvenli bir sığınak teşkil eden İsveç ve Finlandiya'nın Türkiye ile sorunlar yaşaması muhtemel görünüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan dün bu iki ülkenin NATO'ya katılımı konusuna olumsuz baktıklarını ifade etmişti. Ankara'nın, gerekli güvenlik garantileri karşılandıktan sonra üyeliğe onay vermesi bekleniyor.