Yandex Metrica

Türklere sakın nükleer sırları vermeyin! Ünlü gazeteci, Akkuyu çıkmazında o lobiye işaret etti

Türklere sakın nükleer sırları vermeyin! Ünlü gazeteci, Akkuyu çıkmazında o lobiye işaret etti

Akkuyu Nükleer Santrali inşaatından Türk şirketin ani bir kararla dışlanması Ankara-Moskova hattında ipleri gerdi. Düşük yoğunluklu kriz hâlâ çözülebilmiş değil. Ünlü gazeteci Ardan Zentürk, Akkuyu hamlesiyle Putin'in 'küresel aklın kararını uyguladığını' ve bundan geri dönüşün zor olduğunu belirtiyor.

Gündem

25.04.2024, 07:42

Türkiye ile Rusya arasında Akkuyu Nükleer Santrali'nin durumuna ilişkin düşük yoğunluklu kriz sürüyor. Santralin yapımını gerçekleştiren Türk şirketi İC (İçtaş) İnşaat'ın Rus tarafınca birdenbire Akkuyu şantiyesinden dışlanmasıyla başlayan kriz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Soçi'de Vladimir Putin'le görüşmesinin de temel konu başlıklarından biriydi.

Erdoğan'ın Rusya dönüşü 9 Ağustos'ta Mersin'in Gülnar ilçesine giderek bizzat teftiş ettiği santralde sorunların çözümü için iki uzman görevlendirildi. Enerji Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar ile Vladimir Putin tarafından görevlendirilen bir Rus yetkili konuya ilişkin temaslar yürütüyor. İki ismin müzakeresinin nasıl sonuçlanacağı şimdilik meçhul. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9 Ağustos'ta Akkuyu Nükleer Santrali'ne giderek Rosatom yetkililerinden brifing aldı.

Ancak İC İnşaat yetkilileri, Rus tarafının Türkiye'ye nükleer santral konusunda know-how transferi yapmaya yanaşmadığını, Akkuyu'nun sahibi Rus Rosatom şirketinin kritik bilgileri paylaşmaktan imtina ettiğini belirtiyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan FIBA Kadınlar Avrupa Ligi şampiyonu Fenerbahçe'ye tebrik mesajı Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan FIBA Kadınlar Avrupa Ligi şampiyonu Fenerbahçe'ye tebrik mesajı Haberi Görüntüle

BİLGİ TÜRKLERİN ELİNE GEÇMESİN! 

Sürece ilişkin Fatih Altaylı'ya konuşan üst düzey bir şirket yetkilisi şunları söyledi: 

"İC olarak bazılarının zannettiği gibi Akkuyu’da sadece beton ve demir işi yapmıyorduk. Türkiye’de nükleer tesis inşaatında iş yapabilme lisansına sahip tek şirketiz. Yani nükleer santral inşaatının teknik taraflarında da işlerimiz vardı. Bu santralin inşasında yer almak İC’ye bir Türk şirketi olarak çok önemli bir fırsat sunuyordu. Nükleer santral inşa edebilme know how’ı.

Bunu yaparken de biz Türkiye’de bu teknoloji gelişsin diye çaba gösteriyorduk.

Yani Türk sanayii nükleer tesis üretiminde kullanılabilecek parçaları üretebilsin.

Mesela boru döşenecek. Bunlar özel borular ama Türkiye’de bunu yapabilecek, bu teknolojiyi geliştirebilecek şirketler var. Biz bu bilginin Türk şirketlerine aktarılmasını ve bu tür teknik/mekanik üretimlerin Türkiyeli firmalar tarağından yapılmasını sağlamaya çalışıyorduk.

Ruslar Türklere iş vermiyor, kemik atıyorlar. Biz know how artsın. Yarın bir santral daha yapılacağı zaman Türkiye bunu kendi imkanları ile yapabilsin istiyoruz. Ruslar ise bu bilgi Türkiye’nin eline geçmesin istiyor. Biz bunun borusunu da, kontrol ünitesini de, elektroniğini de Türkiye üretsin istiyoruz. Ruslar bunu Türkiye’den saklıyor. Türkiye topraklarında yapılmış bir Rus santrali olsun istiyorlar."

Bakan Özhaseki'den sıcaklık uyarısı: 'Bazı illerde sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkabilir' Bakan Özhaseki'den sıcaklık uyarısı: 'Bazı illerde sıcaklıklar 30 derecenin üzerine... Haberi Görüntüle

MAKİNELERİ ÇEKSEK ROSATOM AYDA 500 MİLYON DOLAR ZARAR EDER

Akkuyu inşaatının bundan sonraki süreçte nasıl devam edeceğine ilişkin görüşmeler sürerken Türk şirket İC İnşaat yetkilisi, her şeye rağmen iyi niyetli olduklarını, şantiyede işleri yürüten makine ve ekipmanı oradan henüz çekmediklerini belirterek şu uyarıyı yapıyor: 

"Biz bu işin sulh yolu ile çözülmesini istiyoruz. Gizlimiz saklımız yok. Bakın bugün istesek biz bu inşaatı durdurabiliriz. Tüm ekipmanımız sahada ve bugün hâlâ bizim ekipmanlarla yürüyor iş. Onları kullanıyorlar. Yarın bir ekipmanlarımızı çeker inşaatın durmasını sağlarız. Bu da Rosatom’a aylık 500 milyon dolara mâl olur. Biz bunu yapmıyoruz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Hamas lideri Haniye'ye taziye telefonu: 'İsrail hesabını verecek' Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Hamas lideri Haniye'ye taziye telefonu: 'İsrail hesabını verecek' Haberi Görüntüle

İSRAİL LOBİSİNİN BASKILARI BU HALE GETİRDİ

Rusya-Türkiye arasında bir kriz başlığı durumuna gelen Akkuyu hakkında ünlü gazeteci Ardan Zentürk çarpıcı bir yorumda bulundu. Akkuyu Nükleer Santrali Projesi'nden Türkiye'yi dışlama hamlesinin aslında 'küresel aklın kararı' olduğunu dile getiren Zentürk, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de bu kararı uygulamakla yükümlü olduğunu ve geri adımın da zor göründüğünü dile getirdi. 

Rosatom'un görünürde bir genel müdürü bulunduğunu fakat fiilen Putin'in kontrolünde olduğunu dile getiren Ardan Zentürk, şu ifadeleri kullandı:

Ardan Zentürk

"Putin sık sık Rosatom Genel Müdürü Aleksey Lihaçev'i çağırıp ondan rapor alıyor. Rosatom'un Rusya haricinde diğer ülkelere yaptığı nükleer yatırımın tutarı 89 milyar dolar. Bunun 20 milyar dolarını Akkuyu'ya ayırdılar. Çeşitli uzmanlar Rosatom'u kullanarak Vladimir Putin'in Ortadoğu ülkelerinde önemli bir güç oluşturduğunu söylüyor. Mısır'a, Ürdün'e, Fas'a, Suudi Arabistan'a ve BAE'ye nükleer santral kurmak için anlaşma imzaladılar. Rosatom sadece bir nükleer santral şirketi değil. Aynı zamanda Rus Dışişleri'nin bölgedeki en büyük kuvvet çarpanı. Bu, İsrail'in baskısıyla Ortadoğu'ya nükleer teknoloji vermeyen Batılı ülkelerin inanılmaz hatalı politikalarının sonucudur." 

Beypazarı maden suyu içerisinde neler var? Beypazarı soda neden yasaklandı, içinde bor mu var? Beypazarı maden suyu içerisinde neler var? Beypazarı soda neden yasaklandı,... Haberi Görüntüle

PUTİN KÜRESEL AKLIN KARARINI UYGULUYOR

"Türkiye daha önce defalarca kez nükleer santral için ihale açtı. Batılı ülkeler her seferinde bu işten kaçındı. Son olayda büyük bir ihtimalle aynı lobi diyor ki, Türklere bu nükleer santrali bir kere yaptınız, tamam, ama teknolojiyi sakın onlara öğretmeyin. Türkler bu santralin işletmesinde teknolojik olarak sana sonsuza kadar muhtaç olsunlar ve sakın bunları santralin ana unsurlarının içine sokma, diyorlar. Bunu Türkiye'ye yıllardır santral verdirmeyen güç söylüyor. Putin nasıl Suriye'nin İsrail uçakları tarafından bombalanmasına izin veriyorsa, Akkuyu'da da bu yönde bir tavır geliştirmiş gözüküyor."

"Akkuyu santrali sadece santral değil bir sistem. Akkuyu bundan böyle hem Türkiye-Rusya ilişkileri hem de Türkiye'nin küresel sistemle pozisyonu bakımından önemli bir kriter noktası olacak. Akkuyu artık bana göre bir kriter merkezidir. Eğer orada işlerimiz kolaylaştırılırsa dünya sistemine entegrasyonumuz bakımından sorunumuz olmadığını, işlerimiz zorlaştırılırsa çok yönlü bir baskıyla karşı karşıya olduğumuzu anlayabiliriz."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading