Türkiye'den sonra neden Irak'a gitti! Blinken'ın sürpriz Irak ziyaretinin nedeni ortaya çıktı!
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Esad yönetiminin devrilmesi sonrası Suriye gündemiyle apar topar Ankara'ya geldi. Blinken Türkiye ziyaretini tamamladıktan sonra Irak'a sürpriz ziyarette bulundu. ABD'nin Türkiye sonrası Irak'a yaptığı beklenmedik ziyaretin nedeni ortaya çıktı.
Dünyanın yakından takip ettiği Suriye'deki hızlı gelişmeler gelmeye devam ederken ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın Türkiye sonrası Irak'a yaptığı sürpriz ziyaretin nedeni ortaya çıktı. ABD'li yetkili ziyaretin detaylarıyla ilgili bilgiyi AFP'ye verdi.
IRAK'A İRAN BASKISI
AFP'nin bir ABD yetkilisine dayandırdığı habere göre, "ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Esad'ın devrilmesinden sonra Tahran'ı zor durumda bırakan bir 'fırsat penceresi' görerek Irak'a İran destekli milislere karşı baskı yapması için baskı yaptı.
Blinken'ın muhaliflerin kontrolü ele geçirmesinin ardından son dakika bölgesel turunun bir parçası olarak Cuma günü Bağdat'ta Irak Başbakanı Muhammed Şii el-Sudani ile bir araya geldiğini belirten ajans şunları kaydetti:
"İRAN DESTEKLİ Şİİ SİLAHLI GRUBA BASKI YAPIN"
Bir ABD yetkilisi, Blinken'ın Sudani'ye İran'ın bir süredir en zayıf döneminde olduğunu ve Irak'ın Tahran'ın etkisini azaltma fırsatına sahip olduğunu söylediğini belirtti."Yetkili, isminin açıklanmaması koşuluyla, Blinken'ın Sudani'den, yıllardır Irak'taki ABD güçlerine periyodik olarak saldıran İran destekli Irak Şii silahlı gruplarına baskı yapmasını istediğini söyledi.
İsmi verilmeyen yetkili "Blinken'ın ayrıca Sudani'den İran silahlarının Irak topraklarından Suriye'deki herhangi bir bağlı gruba aktarılmasını önlemesine yardımcı olmasını istediğini kaydetti.
"BLİNKEN DAHA DİKKATLİYDİ"
Blinken, AFP'nin yorumuna göre "Bağdat'taki toplantılarının ardından yaptığı açıklamalarda daha dikkatliydi ve ABD'nin 'Irak'ın egemenliği için çalışmaya ve bunun güçlendrilmesi ve korunmasını sağlamaya' kararlı olduğunu söyledi.
İRAN'IN IRAK'TAKI NÜFUZU
İran'ın nüfuzu, 2003'teki ABD öncülüğündeki işgalin Tahran'ın düşmanı Saddam Hüseyin'i devirmesinden sonra Şii çoğunluklu komşusunda keskin bir şekilde arttı.Suriye'deki Esad hükümeti uzun zamandır İran ve Lübnan'daki güçlü müttefiki Hizbullah'ın yardımıyla ayakta tutuluyordu. Ancak Tahran destekli grup, Suriye içinde İran bağlantılı hedefleri de vuran İsrail ile son savaşında ağır kayıplar verdi.
Bu arada Esad'ın diğer önemli destekçisi Rusya, Ukrayna ile meşguldü. ABD'li yetkili, ajansa göre Sudani'nin Blinken'ın talebine nasıl yanıt verdiğini söylemeyi reddetti, ancak başbakanın Irak'ın bir çatışmaya karışmaktan kaçınabileceğine dair umutlarını dile getirdiğini söyledi.