Türkiye'den GKRY'nin NATO üyeliği girişimine tepki: Kabul edilemez
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis’in NATO üyeliği için girişimlerde bulunmasına Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından çok sert tepki geldi. Söz konusu hamlenin Türkiye için kabul edilemez olduğunu belirten bakanlık kaynakları, "Bu girişim Kıbrıs meselesindeki hassas dengeyi bozar, çözüme yönelik müzakere süreçlerini olumsuz etkiler" açıklamasını yaptı.
Haftalık basın bilgilendirme toplantısında kapsamında açıklamalarda bulunan Milli Savunma Bakanlığı kaynakları Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) NATO girişimlerine sert tepki gösterdi.
Söz konusu girişimin Kıbrıs meselesindeki hassas dengeyi bozacağını belirten MSB kaynakarlı, "Çözüme yönelik müzakere süreçlerini olumsuz etkiler" ifadelerini kullandı.
GKRY'NİN NATO BAŞVURUSU KABUL EDİLEMEZ
ABD Başkanı Biden ile görüşen GKRY Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis’in NATO üyeliği için girişimlerine ilişkin soruları cevaplayan MSB kayları, "Türkiye, NATO üyesi bir ülke olarak, ittifakın genişleme kararlarının oy birliği ile alındığını hatırlatır ve bu süreçlerin herhangi bir ülkenin ulusal güvenlik endişelerini dikkate alarak yürütülmesi gerektiğini savunur." ifadelerini kullandı.
Mevcut durumda, Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin NATO'ya üyelik başvurusu bulunmamaktadır, ancak girişimleri dahi Türkiye açısından kabul edilemez bir gelişmedir diyerek sözlerine devam eden MSB kaynakları, "Bu girişim, Kıbrıs meselesindeki hassas dengeyi bozacak ve çözüme yönelik müzakere süreçlerini olumsuz etkileyecektir." şeklinde konuştu.
ABD'YE F-35 ÇAĞRISI
ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı F-35 yaptırımına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan MSB kaynakları çarpıcı açıklamalarda bulundu
Yapılan açıklamada, "Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın ihtiyaçları doğrultusunda millî uçağımız KAAN hizmete girinceye kadar gelişmiş teknolojiyle donatılmış modern savaş uçaklarının envantere alınması ve envanterin çeşitlendirilmesi çalışmalarımız devam etmektedir. Bu kapsamda,
40 adet F-16 Blok 70 ve özellikli mühimmatın tedariki kapsamında 1,4 milyar dolarlık başlangıç ödemesi yapılarak sözleşme yürürlüğe girmiş, teknik görüşmeler devam etmekte,
40 adet Eurofighter tedarikine yönelik ise teknik görüşmeler olumlu devam etmektedir.
Muhataplarımıza 40 adet F-35 talebimiz resmi olarak iletilmiştir. F-35 konusunda da daha önce yaptığımız bir ödeme ve hangara alınan 6 adet uçak var. Ancak ilk defa bir NATO üyesi ülkeye (CAATSA) yaptırım uygulanarak teslimat gerçekleştirilmemiştir.
Biz en başından beri bu yaptırımın yanlış olduğunu söylüyoruz. Beklentimiz, müttefiklerimizin ittifakın ruhuna ve ortak güvenlik perspektifine uygun karar alınması, örtülü/örtüsüz tüm yaptırımların kaldırılmasıdır.” ifadelerini kullandı.