• G.ALTIN

    3.705,73

  • DOLAR

    38,0033

  • EURO

    41,2335

  • BIST 100

    9.810,94

  • BITCOIN

    $84.211

Türkiye'de de tedirginliğe yol açtı! AFAD'dan Ege Denizi'ndeki depremlerle ilgili kritik toplantı!

Türkiye'de de tedirginliğe yol açtı! AFAD'dan Ege Denizi'ndeki depremlerle ilgili kritik toplantı!

Ege Denizi’nde 28 Ocak’ta başlayan sismik hareketlilik devam ediyor. Bölgede şu ana kadar bine yakın deprem meydana geldi.Santorini Adası’nda gözlemlenen sismik aktivite Türkiye'de de tedirginliğe yol açtı. Yaşanan depremler Türkiye'yi tedirgin ederken Süreçle ilgili toplanan AFAD'dan ise beklenen açıklama geldi.

Yunanistan’ın turistik Santorini Adası’nın kuzeydoğusunda art arda depremler yaşanıyor.Santorini adası sismik aktiviteler Türkiye'yi etkiler mi sorusu konuşulurken AFAD tarafından olası risk değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. 

Ege Denizi'ndeki depremler... AFAD'ın raporu: ''Sismik aktivitenin olası  bir volkanik hareketliliğe yol açma ihtimali bulunmaktadır'' - Gündem -  Ayandon

Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada ise önemli detaylara yer verildi. Açıklamada, "İçişleri Bakan Yardımcımız Sayın Münir Karaloğlu başkanlığındaki değerlendirme toplantısında; Ege Denizi Santorini Adası ve civarında 28 Ocak 2025 tarihinden itibaren görülen sismik aktivite sonucu meydana gelebilecek muhtemel daha büyük bir deprem, tsunami veya bir volkanik patlamanın ülkemiz kıyıları için oluşturabileceği tehlikeler, alınan önlem ve hazırlıklar AFAD, MTA, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, uzman bilim insanları ve araştırmacılarla değerlendirildi" denildi.

"ÜLKEMİZ KIYILARINA EN YAKIN DEPREM 140 KİM MESAFEDEDİR"

AFAD tarafından yapılan açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verildi;

Deprem fırtınası şeklinde gelişen bölgedeki aktivite sonucunda, 7 Şubat 2025 tarihi itibarıyla 3’den büyük deprem sayısı 761’e ulaştı. Kaydedilen en büyük deprem 5,2 Mw büyüklüğündedir. Depremler Santorini Adası’nın yaklaşık 25 km kuzeydoğusunda artış göstermekte ve derinlikleri 5 km ile 25 km arasında değişmektedir. Ülkemiz kıyılarına en yakın deprem 140 km mesafededir.

Depremler Güney Ege Volkanik Ada yayındaki Santorini Adası’nın 6,5 km kuzeydoğusunda bulunan su altı kratere sahip Kolumbo volkanının olduğu bölgede yoğunlaşmaktadır.

Deprem: Ege Denizi'ndeki sarsıntılarla ilgili ne biliniyor? - BBC News  Türkçe

2011-12 YILLARINDA DA SİSMİK AKTİVİTE YOĞUNLUĞU YAŞANDI

Bölgede bilinen en son volkan patlaması 1950 yılında gerçekleşmiştir. Santorini Adası’nın kuzeydoğusunda yer alan denizaltındaki diri Yamurgi (Amorgos) fayı üzerinde 1956 yılında 7,5 Mw büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir.

Bölgede halen devam eden sismik aktivitenin olası bir volkanik hareketliliğe yol açma olasılığı az da olsa bulunmaktadır. Bununla birlikte 2011-2012 yıllarında da benzer bir sismik aktivite yoğunluğu aynı bölgede 14 ay boyunca yaşanmış, ancak herhangi bir volkanik aktiviteye yol açmamıştır.

Ege Denizi'ndeki depremler emlak piyasasını salladı

"TSUNAMİ GİBİ TEHLİKELER ÜLKEMİZE KADAR ULAŞABİLİR"

Olası bir patlama sonucu tarihsel kayıtlarda olduğu gibi volkandan çıkan ince taneli volkanik kül malzemesinin havadan rüzgâr ile taşınması ya da deprem sonrası olabilecek tsunami gibi tehlikelerin etkileri ülkemize kadar ulaşabilir.

Ege Denizi'ndeki deprem fırtınası nasıl sonuçlanacak? - Son Dakika Haberleri

HANGİ ÖNLEMLER ALINDI?

Sismik aktivitenin yoğunlaşmaya başladığı andan itibaren AFAD Deprem Danışma Kurulu, MTA Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ile ülkemiz bilim insanlarından oluşan ve olayı farklı açıdan sürekli takip eden bir kurul oluşturulmuştur. İzmir, Aydın ve Muğla illerine olası tsunami ve acil durumlarda bölge halkına uyarılarda bulunmak amacıyla mobil siren sistemi sevk edilmiştir.

ACİL DURUMLAR İÇİN SİSTEM HAZIR

Haber alma ve yayma sistemi üzerinden olası acil durumlarda vatandaşlarımıza SMS mesajları iletebilecek mevcut sistemimiz hazır bulunmaktadır.

İzmir, Aydın ve Muğla Valilikleri emrine; Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Sivas ve Samsun İl AFAD Müdürlüklerinden takviye personel ve ekipman görevlendirmesi yapılmıştır. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Tsunami Uyarı Sistemi ile AFAD Afet Yönetimi ve Karar Destek Sistemi (AYDES) entegrasyonu yapılmış ve bu sayede gelecek tsunami uyarısı doğrudan tüm AYDES kullanıcılarına ve bölgedeki vatandaşlarımıza ulaştırılabilecektir.

Ege Denizi'ndeki deprem incelendi - Son Dakika Haberleri İnternet

GÜNLÜK RAPORLAR HAZIRLANMAKTADIR

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından olası bir volkanik hareketlilik durumunda çıkabilecek volkanik gaz ve külün atmosferdeki dağılımını ve hareket yönünü analiz etmek için günlük rapor hazırlanmaktadır. Aynı zamanda bölgedeki AFAD İl ve Birlik Müdürlükleri teyakkuza geçirilerek hazırlıklar yapılmış olup bölgedeki destek iller hazır halde bekletilmektedir.

SON DAKİKA EGE DENİZİ DEPREMLERİ: 'Sismik aktivite azalacağına artıyor'  400'ü geçti... - Son Dakika Haberleri Milliyet

BİLİM İNSANLARINDAN OLUŞAN HEYETLE TOPLANTI YAPILDI

10 Şubat’tan itibaren AFAD, MTA, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kandilli Rasathanesi ile Deprem Danışma Kurulu ve bilim insanlarından oluşan bir heyet, AFAD koordinasyonunda bölgede bulunan illerde (Muğla, Aydın ve İzmir) bilgilendirme toplantıları gerçekleştirecektir.

Yunanistan’daki üniversiteler ve araştırma kurumları ile bilimsel anlamda bilgi alışverişi yapılmaktadır.

Naci Görür, Ege Denizi'ndeki Depremler Sonra 2 Kenti Büyük Tehlike İçin  Uyardı: Tsunami Olabilir

VATANDAŞLARA DEZENFORMASYON UYARISI

AFAD, MTA, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Deprem Danışma Kurulu, ülkemiz bilim insanları ve araştırmacılar sismik aktiviteyi, deprem, volkanizma ve tsunami tehlikeleri açısından AFAD ile koordineli bir şekilde takip etmektedir. Vatandaşlarımızın sosyal medyada oluşan dezenformasyon içerikli paylaşımlara itibar etmemeleri, doğru bilgi için resmi kaynakları takip etmeleri rica olunur"

 

Avatar
Zehra EVCİL