Türkiye uzay yarışında vites yükseltiyor: Tek çatı altında milli uydu şirketi kuruluyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, uzay ve savunma teknolojilerinde Türkiye’nin yeni hedeflerini açıkladı. Yerli üretimin artırılacağını vurgulayan Bakan, milli mühendislik gücüyle aya erişimin de planlandığını belirtti.
Türkiye uzay teknolojilerinde yeni bir dönemin eşiğinde.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen SAHA İstanbul 6. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin hem savunma sanayisinde hem de uzay çalışmalarında stratejik hedeflere emin adımlarla yürüdüğünü söyledi. Bakan, uzay alanındaki kamu gücünün tek elde toplanarak “küresel rekabet gücüne sahip milli uydu şirketi” kurulacağını açıkladı.
KRİTİK TEKNOLOJİLERDE REKABET JEOPOLİTİK BİR YARIŞA DÖNÜŞTÜ
Bakan Kacır konuşmasında, dünya genelinde yaşanan jeopolitik dönüşümlerin, teknoloji alanındaki yarışta yeni bloklar ve işbirlikleri doğurduğuna dikkat çekti. Artık yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda stratejik bir yarış yaşandığını belirten Kacır, "Yapay zekadan uzay teknolojilerine kadar her alanda rekabet, ülkelerin kaderini tayin edecek hale geldi" dedi.
SAVUNMADA YERLİLİK %80’İ AŞTI
Son 22 yılda yapılan yatırımlarla savunma sanayisinde yerlilik oranının %20’lerden %80’in üzerine çıktığını kaydeden Kacır, Türkiye'nin artık kendi teknolojileriyle hava, kara, deniz ve uzay platformlarında küresel oyuncu haline geldiğini ifade etti. Bayraktar TB3, ANKA, AKSUNGUR, HÜRJET ve KAAN gibi platformlar sayesinde Türkiye’nin savaş paradigmalarını değiştiren bir ülke konumuna yükseldiğini belirtti.
UYDU TEKNOLOJİLERİNDE MİLLİ HAMLE: YENİ ŞİRKET KURULUYOR
Türkiye’nin uydu projelerinde önemli bir dönemeçten geçtiğini vurgulayan Kacır, TÜRKSAT 6A’nın ardından İMECE 2, İMECE 3 ve TÜRKSAT 7A gibi yeni projelerle uydu kapasitesinin artırılacağını açıkladı. Bu kapsamda kamu kurumlarındaki uydu geliştirme kapasitesi tek çatı altında toplanacak ve Türkiye'nin milli uydu şirketi kurulacak.
AYA YERLİ İTKİ SİSTEMİYLE ULAŞILACAK
Milli Uzay Programı doğrultusunda Türkiye'nin kendi mühendisleriyle geliştirdiği itki sistemine sahip uzay aracıyla Ay’a ulaşmayı hedeflediğini söyleyen Kacır, ayrıca askeri operasyonların güvenliğini artıracak milli küresel konumlama sistemi çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.
ANKARA’YA UZAY TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ
Savunma sanayisinde elde edilen başarıların uzay endüstrisine taşınacağını söyleyen Bakan Kacır, ODTÜ iş birliğiyle Ankara'da Uzay Teknoloji Geliştirme Bölgesi kurulacağını açıkladı. Bu merkezde motor teknolojilerinden yapay zekaya kadar birçok alanda derinlemesine AR-GE yapılacak.
“AVRUPA’NIN GÜVENLİĞİNDE SÖZ SAHİBİ OLABİLİRİZ”
Kacır, Türkiye'nin savunma sanayisinde elde ettiği yetkinliklerle artık Avrupa’nın güvenliğinde de sorumluluk alabilecek düzeye geldiğini ifade etti. “Türkiye, Avrupa'nın 20 yıl önceki durumunda olan savunma bağımlılığını kendi başarısıyla aşmış bir ülke olarak tarihi bir fırsatla karşı karşıya” diyen Kacır, savunma sanayisinin tüm aktörlerinin birlikte çalışmaya devam etmesi gerektiğini vurguladı.
SAHA İSTANBUL: STRATEJİK İŞBİRLİĞİNİN MERKEZİ
Konuşmasında SAHA İstanbul’un kritik rolüne de dikkat çeken Bakan, bu yapılanmayı “Türkiye’nin yüksek teknolojili üretim vizyonunun taşıyıcı gücü” olarak tanımladı. Kacır, savunma ve uzay sanayilerindeki bu büyük işbirliğinin ülkeyi daha da güçlü bir konuma taşıyacağını belirtti.TRHABER
