Yandex Metrica

Türkiye'nin savunma devrimini böyle anlattılar: Türkiye İHA savaşına zemin hazırlıyor

Türkiye'nin savunma devrimini böyle anlattılar: Türkiye İHA savaşına zemin hazırlıyor

Türkiye'nin savunmada son 20 yılda yaptığı devrim dünyada nasıl görünüyor? Hollandalı iki yazar, bu devrimin satır başlarını ve geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Bayraktar'ın bu devrimdeki rolünü bir makalede anlattı.

Gündem

23.01.2024, 18:10

İki Hollandalı yazar Stijn Mitzer ve Joost Oliemans, Türkiye'nin insansız hava aracı teknolojisiyle ilgili çarpıcı bir yazı kaleme aldı. İHA'ların konvansiyonel uçaklara müdahale etme ve onları vurma yeteneğine yönelik bir sorgulama yapılan yazıda, Türk savunma sanayiinin dünya savaş tarihini dönüştürecek bir etki yaptığının altı çizildi. 

2024 Mayıs Kabine Toplantısı ne zaman hangi gün? Öğretmen atama sayısı kabine toplantısında açıklanacak mı? 2024 Mayıs Kabine Toplantısı ne zaman hangi gün? Öğretmen atama... Haberi Görüntüle

''TÜRKİYE İHA SAVAŞINA ZEMİN HAZIRLIYOR''

''Türkiye, İnsansız Hava Harbinin Geleceğine Nasıl Zemin Hazırlıyor?'' başlıklı yazıda, İHA'ların geleneksel savaş uçaklarını geçersiz kılabileceği vurgulandı. Hollandalı yazarlar gelişkin yeteneklere sahip olması gereken İHA'ların, Rusya, ABD ve Çin gibi silahlanmanın öncü aktörleri arasında yer alan ülkeler tarafından bile da hala üretilmeye çalışıldığının altını çizdi. 

türkiye iha

Bu sistemlerin yakın gelecekte insansız it dalaşını beraberinde getireceğini vurgulayan Mitzer ve Oliemans, İHA teknolojisinin en dikkat çekici aktörünün Türkiye olduğunu belirtti.

İnsansız savaş uçaklarının bir gün insanlı kardeşlerinden gökleri ele geçireceği yadsınamaz. Bu gelişmenin ön saflarında yer alması beklenen dünya süper güçlerinin yanı sıra, yakın gelecekte bu teknolojiyi sahaya sürme konusunda şu anda büyük adımlar atan bir ülke daha var: Türkiye. MİUS insansız savaş uçağı projesinin ilk test uçuşunu 2023 yılına kadar gerçekleştirmesi planlanıyor. Bu süpersonik savaş uçağı, hassas bombalama, it dalaşı ve düşman hava savunmasını bastırmak için tasarlandı. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yeni yetenekler kazandırmak için hazırlanan bu proje, bu makalenin giriş metninden yapılan alıntıya şiddetli bir çürütme temsil ediyor.

DEM Parti Derik'te sağlam bayrak bırakmadı: Önce astılar, sonra yırttılar DEM Parti Derik'te sağlam bayrak bırakmadı: Önce astılar, sonra yırttılar Haberi Görüntüle

YAZIDA O KONUŞMADAN ALINTI

Hollandalı yazarların vurgu yaptığı o alıntı,  T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve BAYKAR Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar'ın bir konuşmasından. Selçuk Bayraktar'ın  AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı'nın teslimat töreninde anlattığı o anısı 2004 yılında, savunma sanayiindeki bir bürokratla arasında geçen diyalogdan. Bayraktar o bürokratın kendisine  "Evladım, akıllı çocuklarsınız. İyi okumuşsunuz, çalışmalarınız da iyi. Ama bakın yabancılar almış başını gitmiş. Onlara yetişmemiz asla mümkün değil. Siz en iyisi bu işlerle uğraşmayın. Siz aramızda köprü olun, tercümanlığımızı yapın yeter, daha da fazla zorlamayın" dediğini aktarmıştı.

Antalya'daki teleferik faciasında yeni gelişme! Bakımı yapan şirketten açıklama: Malzemeler temin edilmedi! Antalya'daki teleferik faciasında yeni gelişme! Bakımı yapan şirketten açıklama: Malzemeler... Haberi Görüntüle

TEKNOFEST VURGUSU

Yazıda Türkiye'nin Akıncı ve MİUS gibi insansız savaş uçakları geliştirmenin yanı sıra, bir gün bu araçların halefini tasarlamaktan sorumlu olabilecek veya ileri teknolojilere sahip başka herhangi bir alanda çalışacak yetenekli bir işgücü sağlamaya da özen gösterdiğine vurgu yapıldı. TEKNOFEST girişiminin önemine değindi. 

Türkiye bu amaca, çocuklar ve gençler arasında dünyanın başka hiçbir yerinde görülmemiş bir ölçekte kamu yararı yaratarak ulaşmaya çalışıyor. Bunu başarmanın yollarından biri de Teknofest gibi her yıl düzenlenen teknoloji festivalleridir.
Teknofest'i tamamen bir hava gösterisi veya yalnızca askeri karaktere sahip bir etkinlikle karıştırmanız anlaşılır olsa da, aslında tarımsal projelerde yapay zeka kullanmaktan elektrikli araba tasarlamaya kadar her şeyi içeren 30'dan fazla teknoloji yarışmasına ev sahipliği yapan bir teknoloji festivali.

 Yarışmalardan biri özellikle dikkat çekiyor: Savaşan İHA yarışması. Bu yarışma, hava muharebe senaryolarında gökyüzünün kontrolü için savaşan farklı İHA türlerini içeriyor, 'düşman' İHA'lar tarafından hedef alınmayı önlemeye çalışırken sürekli it dalaşı yapılıyor.

Kurallar basit olmasına ve oyun, gerçek hava muharebesinin yalnızca ilkel bir simülasyonu olmasına rağmen, bunun gibi yarışmalar, ülkenin yetenekli gençleri arasında coşku alevini ateşlemek için tam olarak gerekli olan şey. Bu arada, yarışmacılara, bir gün ileri İHA'ların üretimini sağlayan ilgili yüksek teknoloji alanlarına girmek için gerekli olacak ilk desteği de sağlıyor.

X Türkiye'de kapanıyor mu? X (Twitter) için erişim engeli gelebilir: Peki X kapanırsa kullanıcı hesapları silinir mi? X Türkiye'de kapanıyor mu? X (Twitter) için erişim engeli gelebilir:... Haberi Görüntüle

''BAYKAR BAŞARI İÇİN SÜPER GÜÇ OLMAYA GEREK OLMADIĞINI KANITLADI''

Yazıda geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Milli Teknoloji Hamlesi idealinin ve Milli SİHA'ların öncü ismi, BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Bayraktar'a da değinildi. Stijn Mitzer ve Joost Oliemans ''Bayraktar kardeşler ve babaları Özdemir Bayraktar Savunma Sanayii Başkanlığı'ndaki bürokratın nasihatini dinleselerdi,  MİUS projesi, havada Bayraktar Akıncı olmayacaktı.'' ifadelerini kullandı. 

Baykar Savunma, bir ülkenin ileri teknoloji tasarımında etkileyici başarılara imza atmak için sınırsız bir Ar-Ge bütçesine sahip bir süper güç olmasına gerek olmadığını kanıtladı. Özdemir Bayraktar'ın vefatı ilham verdiği kişileri üzebilir, ancak bu çalışmanın durmayacağı, mirasının ve hikayelerinin yeni nesillerin hafızalarında yaşamaya devam edeceği, bir gün meyvelerini verecek bir ivme kazandıracağı kesindir. 

 ozdemir bayraktar

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading