Yandex Metrica

Türkiye'nin deprem haritası güncellendi: 485 noktada bekleniyor!

Türkiye'nin deprem haritası güncellendi: 485 noktada bekleniyor!

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA), yenilenmiş diri fay haritasını açıkladı. Türkiye diri fay hatları haritasına göre 45 il ve 110 ilçe fay hattı üzerinde bulunuyor.

Gündem

23.01.2024, 20:28

Kahramanmaraş merkezli korkunç depremlerin ardından Türkiye'nin bir numaralı gündemi deprem oldu. Türkiye'de bina sağlamlık testine yönelik araştırmalar hız kazanırken, vatandaşlar oturdukları evlerin fay hattı üzerinde olup olmadığını merak ediyor. Vatandaşlar MTA diri fay haritası üzerinden bölgelerini kontrol ediyor. 45 ilde 110 ilçeyi kapsayan 485 fay hattının riskli durumda olduğu vurgulanıyor.

MTA tarafından paylaşılan harita üzerinde diri faylar işaretlendi. Yenilenmiş harita üzerinde 485 diri fay belirlendi.

Bu faylar 45 ilde 110 ilçeyi kapsıyor.

MSB'den son dakika açıklaması: Türkiye ile Yunanistan arasında kritik görüşme MSB'den son dakika açıklaması: Türkiye ile Yunanistan arasında kritik görüşme Haberi Görüntüle

DİRİ FAY HATTI ÜZERİNDEKİ ŞEHİRLER

Aksaray, Aydın, Balıkesir, Bolu, Burdur, Bursa, Bingöl, Denizli, Eskişehir, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Manisa, Muğla, Kocaeli, Konya, Osmaniye ve Sakarya diri fay hattı üzerinde yer alan iller olarak öne çıkıyor.

AFAD tarafından paylaşılan deprem tehlike haritasına ve jeoloji uzmanlarına göre diri fay hatları ile birlikte zeminine ve deprem üretme enerjisine göre tehlikeli olan iller ve ilçeler şöyle sıralanıyor:

ADIYAMAN: Gölbaşı; AFYONKARAHİSAR: Çay, Dinar, Kızılören, Sandıklı; ANKARA: Şereflikoçhisar; ANTALYA: Demre; AYDIN: Bozdoğan, Germencik, İncirliova, Koçarlı, Köşk, Kuşadası, Nazilli, Söke, Sultanhisar, Yenipazar; BALIKESİR: Gönen, Manyaz; BATMAN: Kozluk; BİNGÖL: Karlıova, Yedisu; BOLU: Gerede, Yeniçağa; BURSA: Gemlik, Kestel, Mustafakemalpaşa; ÇANAKKALE: Çan, Yenice; ÇORUM: Laçin; DENİZLİ: Babadağ, Çameli, Çardak, Honaz; DİYARBAKIR: Lice; DÜZCE: Çilimli, Cumayeri, Gölyaka, Gümüşova, Kaynaşlı; ELAZIĞ: Palu, Sivrice; ERZİNCAN: Üzümlü; ESKİŞEHİR: İnönü; GAZİANTEP: İslahiye; HAKKARİ: Şemdinli; HATAY: Erzin, Hassa, Kırıkhan, Payas; ISPARTA: Eğirdir, Senirkent, Uluborlu; İZMİR: Kemalpaşa, Seferihisar, Tire; KAHRAMANMARAŞ: Nurhak, Türkoğlu; KAYSERİ: Talas, Yeşilhisar; KIRIKKALE: Keskin; KIRŞEHİR: Akpınar, Mucur; KOCAELİ: Başiskele, Derince, Gölcük, Kartepe; KONYA: Akşehir, Altınekin, Doğanhisar, Ilgın; KÜTAHYA: Gediz, Simav; MALATYA: Akçadağ; MANİSA: Ahmetli, Alaşehir, Gölmarmara, Kırkağaç, Salihli, Sarıgöl, Soma, Turgutlu; MERSİN: Çamlıyayla, Mut; MUĞLA: Menteşe, Milas; MUŞ: Korkut, Varto; NİĞDE: Altunhisar, Bor; OSMANİYE: Düziçi, Toprakkale; SAKARYA: Akyazı, Arifiye, Ferizli, Hendek, Karapürçek, Sapanca; ŞANLIURFA: Bozova; SİİRT: Eruh; ŞIRNAK: Beytüşşebap; SİVAS: Altınyayla, Yıldızeli; TOKAT: Niksar, Pazar, Reşadiye; VAN: Çaldıran, Özalp; YALOVA: Altınova, Çınarcık.

The Platform 2 nerede çıkacak, hangi platformda? The Platform 2 ne zaman çıkıyor? The Platform 2 nerede çıkacak, hangi platformda? The Platform 2... Haberi Görüntüle

DİRİ FAY NEDİR?

Diri fay ya da aktif fay adıyla bilinen 5.5 ve üzerinde deprem üretebilecek hatların bu ismi almalarının sebebi, tarihsel dönemde deprem yaşamış faylar olmalarından kaynaklanıyor. Yer kabuğundaki çeşitli ölçekteki kayma yüzeyleri, (üzerinde deprem gerçekleşen ve hareket eden iki levha ya da levhacık arasındaki ara yüzey) fay olarak adlandırılıyor.

Fayların dirilikleri tarihsel geçmişleriyle birlikte tarihi yapıları etkileyen faylanma işaretlerinden de anlaşılabiliyor.

Diri fay haritaları, deprem tehlikesinin belirlenmesi ve deprem zararlarının azaltılmasında gerekli bilgi altyapısının temelini oluşturuyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading