Türkiye'nin 4. sondaj gemisi Akdeniz sularında! Bölgede aramalar hız kazanacak
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Melih Han Bilgin, Türkiye'nin 4. ve en gelişmiş sondaj gemisinin Cebelitarık Boğazı'ndan geçtiğini aktardı. Bilgin açıklamasında Doğu Akdeniz'de yeni bir sondaj süreci başlatacaklarını bu geminin de burada görev alacağını bildirdi.

Türkiye'nin Fatih, Kanuni ve Yavuz'dan sonraki 4. sondaj gemisi Cezayir açıklarında Türkiye'ye doğru sefer yapıyor.
4. GEMİ ARAMA FAALİYETLERİNE KATILACAK
19 Mayıs günü Mersin'de olması planlanan gemi bu yaz Doğu Akdeniz'de petrol ve doğalgaz arayacak.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Melih Han Bilgin, Türkiye'nin 4. ve en gelişmiş sonda gemisinin Cebelitarık Boğazı'ndan geçtiğini belirtti.
TBMM KİT Komisyonu toplantısında Türkiye'nin son yıllarda petrol ve doğalgaz konusunda kazandığı başarıyı anlatan Bilgin şu sözlere yer verdi:
150 KUYU AÇILACAK
2022 yılında, son otuz yılın en yüksek yurt içi üretimi planlanmıştır. 2022 yılında 150 kuyu hedefimiz var. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin gelmiş geçmiş en yüksek rakamı olacaktır.
ŞIRNAK'TAKİ ZENGİN KAYNAK
Şırnak Gabar Dağı'nda önemli bir keşif yapıldı. Orada çok iyi kalite petrol çıkan iki kuyu var, günde toplam bin 500 varil. Burada da kuyu açmaya devam ediyoruz. 3-4-5-6 kuyuları planlanmış durumda.
4. sondaj gemimiz Cebelitarık'tan Akdeniz'e geçerek Taşucu Limanı'na doğru hareket ediyor. Önümüzdeki hafta seyri tamamlanacak. Bu sefer, Doğu Akdeniz'deki görevler için planlanmış durumda.
YENİ GEMİNİN ÖZELLİKLERİ
4'üncü gemi 7'nci nesil, 238 metre uzunluk, 42 metre genişliğe sahip. Mevcut sondaj gemilerimizden 10-12 metre daha büyük. Ama esas temel farkı daha emniyetli bir gemi olması. Dünyadaki 4-5 çift BOP'li gemiden biridir.
AKDENİZ'DE SONDAJ DEVAM EDİYOR
Gemi Taşucu'na geldikten sonra kısa bir aktivasyon periyodu yaşayacak. Üzerine bizim sondajlarımızla ilişkili ekipmanlar tekrar takılacak ve temmuz başı gibi Akdeniz görevlerine hazırlanacak.
Akdeniz'deki faaliyetlerimiz, 8 tane derin deniz sondaj gemisiyle ülkemizin münhasır ekonomik alanı olarak tanımlanmış bölgelerde, yaptığımız sismik çalışmalardan sonra belirlediğimiz "prospect"lere göre "prospektive" alanlarda 8 farklı sondaj çalışması yaptık. Bunların jeolojik sonuçlarını değerlendirerek aslında yeni bir sondaj süreci daha başlatmak üzereyiz.
ÜRETİM 40 MİLYON METREKÜPE KADAR ÇIKACAK
Karadeniz gazında ilk seviye günlük üretimimiz günlük 10 milyon metreküp olarak başlayacak, arkasından faz 2'de günde 40 milyon metreküpe çıkacak. 2023 ilk çeyreği içerisinde ilk teslim edilecek gazın miktarı günde 10 milyar metreküp olacak. Bu rakam yılda 4 milyar dolarlık katkı anlamına geliyor.
KOCA YUSUF ÇALIŞMAYA BAŞLIYOR
Enerji alanında yerlileştirme sürüyor. İlk defa bin 500 beygir gücünde bir sondaj ünitesi, sondaj kulesi "Koca Yusuf " çalışmalarına başladı. Bunlardan iki tane daha alacağız.
4 ÜLKEDE ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Azerbaycan'da, Irak'ta, Rusya'da ve Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti'nde faaliyet yürütüyoruz. 4 ülkede 9 projede aktif şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz.
145 MİLYAR TL TEŞVİK
Sakarya gaz sahasında Cumhurbaşkanlığı kararı ile vergi istisnası teşviki verildi. 10 yıl içerisinde bu teşvik 145 milyar lira olarak gerçekleştirilecek.
KUYU MALİYETLERİ DÜŞTÜ
Karadeniz'de 6 tane derin deniz kuyusu yabancı ortaklıklarla beraber kazıldı. Bir kuyunun maliyeti 246 milyon dolarken bunu biz 33 milyon dolara yapıyoruz.