Yandex Metrica

Türkiye ikinci tur için sandık başında! Oy verme işlemi başladı

Türkiye ikinci tur için sandık başında! Oy verme işlemi başladı

İkinci tura kalan Cumhurbaşkanlığı seçimleri için oy verme işlemi, Türkiye genelinde saat 08.00 itibarıyla başladı. İki aday için yeniden basılan oy pusulalarının birinci sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikinci sırasında ise Kılıçdaroğlu yer alıyor. YSK'nın, itiraz süreçlerinin ardından kesin seçim sonuçlarını 1 Haziran'da açıklaması bekleniyor.

Gündem

07.03.2024, 08:46

Büyük gün geldi çattı, liderlerin yüzde 50 barajını geçememesi nedeniyle Türkiye, seçim tarihinde bir ilk kez seçmen ikinci tur için sandık başında.  

Ülkenin kaderini tayin edecek seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Millet İttifakı adayı CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu yarışacak. 

Türkiye, 5 yıl boyunca görev yapacak cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gitti.

IBAN kullananlar şimdi yandı! Artık o devir kapanıyor: Bakanlık duyurdu IBAN kullananlar şimdi yandı! Artık o devir kapanıyor: Bakanlık duyurdu Haberi Görüntüle

OY VERME İŞLEMİ BAŞLADI

İkinci tura kalan Cumhurbaşkanlığı seçimleri için oy verme işlemi, Türkiye genelinde saat 08.00 itibarıyla başladı. İki aday için yeniden basılan oy pusulalarının birinci sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikinci sırasında ise Kılıçdaroğlu yer alıyor.

5 yıl boyunca görev yapacak cumhurbaşkanının belirleneceği seçim için Türkiye genelinde 973 ilçe, 1094 ilçe seçim kurulunda 191 bin 884 sandık kuruldu.

Yurt içinde 60 milyon 697 bin 843 seçmenin oy kullanacağı seçim için oy verme işlemleri, Türkiye genelinde saat 17.00'de sona erecek. Ancak saat 17.00'ye geldiği halde, sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanacak.

MİT Başkanı İbrahim Kalın ABD'li mevkidaşı ile görüştü MİT Başkanı İbrahim Kalın ABD'li mevkidaşı ile görüştü Haberi Görüntüle

YENİ OY PUSULASI

İki aday için yeniden basılacak oy pusulalarında sıralamada herhangi değişiklik olmayacak. İki aday için yeniden basılacak oy pusulalarının birinci sırasında Erdoğan, ikinci sırasında Kılıçdaroğlu yer alacak. YSK'nın, itiraz süreçlerinin ardından kesin seçim sonuçlarını 1 Haziran'da açıklaması bekleniyor.

MSÜ tercihi yapanlar dikkat! MSÜ tercih sonuçları ne zaman açıklanacak? Yerleştirme sonuçları 2024 MSÜ tercihi yapanlar dikkat! MSÜ tercih sonuçları ne zaman açıklanacak?... Haberi Görüntüle

KİMLİK NUMARASI ŞART

Seçmenler, üzerinde Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası bulunan, kimliği tereddütsüz ortaya koyan, resimli, resmi nitelikteki belgelerden biriyle oy kullanabilecek.

Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak. Seçmen bilgi kağıdı kendisine ulaşmayanlar, nerede, hangi sandıkta oy kullanacağını Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) internet sitesinden öğrenebilecek. 

Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazlar, oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılacak.

Seçmen, cumhurbaşkanına yönelik tercihte bulunduğu oy pusulasını zarfa koyarak sandığa atacak. 

Bayramın ikinci günü hava nasıl olacak? Meteorolojiden o illere sağanak yağış uyarısı geldi! İşte 11 Nisan Çarşamba il il hava durumu... Bayramın ikinci günü hava nasıl olacak? Meteorolojiden o illere sağanak... Haberi Görüntüle

DEPREM BÖLGESİNDE SEÇİM

YSK, 6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremler nedeniyle çeşitli önlemler aldı. Depremden etkilenen illerdeki eksiklikleri tespit eden YSK, çalışmalar sonucu illerde kurulan konteynerlerde seçimin sağlıklı yürütülmesi için hazırlıklarını yaptı.

Bölgede, eskiden hangi okullara sandık kuruluyorsa aynı okullara yine sandık kurulacak. Okullar yıkılmış ya da hasar görmüş ise bahçesine veya yakın bir alana konteyner konarak oyların kullanılması sağlanacak.

Depremden etkilenen seçmenler, adres kaydını nereye aldırırsa orada oy kullanacak, oylar o seçim çevresi için sayılacak. Deprem bölgesinden yaklaşık 133 bin seçmen diğer illere kayıtlarını aldırdı.

Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenler için bu seçimde de seyyar sandıklar oluşturuldu. Bu seçmenler, seyyar sandıklarda oylarını kullanabilecek.

Bu seçimde ayrıca ilk kez, kendileri için hazırlanan şablonla oy kullanacak görme engelliler için her sandığa şablon gönderilecek.

İsfahan İran'ın başkenti mi? İsfahan nerede, yüz ölçümü, nüfusu ne kadar? İsfahan İran'ın başkenti mi? İsfahan nerede, yüz ölçümü, nüfusu ne... Haberi Görüntüle

GÜMRÜKLERDE OY KULLANMA İŞLEMİ DEVAM

Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından kontrol edilerek teslim alınan oylar, 28 Mayıs Pazar günü saat 17.00'de oy verme işlemlerinin sona ermesinin ardından, diğer sandıklarla beraber açılacak. Gümrük kapılarında oy verme işlemleri ise yurt içinde olduğu gibi 28 Mayıs saat 17.00'ye kadar devam edecek. 

Son dakika... Babil'de patlama sesleri! İran destekli gruplara hava saldırısı Son dakika... Babil'de patlama sesleri! İran destekli gruplara hava saldırısı Haberi Görüntüle

OY VERME YERLERİ

Kapalı oy verme yerleri, oyların gizliliğini ve seçmenlerin oylarını tam bir serbestlik içinde vermelerini sağlayacak, dışarıdan içerisinin gözetlenmesine imkan bırakmayacak şekilde olacak.

Sandık başında görevli partili kurul üyeleri, adaylar ve gözlemciler (müşahitler), rozet, amblem veya partisini belirtir herhangi bir işaret taşımayacak.

Sandık kurulu başkan ve üyeleri, göreve başlamadan önce ilk iş sandık başında bulunanlar önünde ant içecek ve sandığın boş olduğunu kontrol edecek.

Sandık alanında düzeni, sandık kurulu başkanı sağlayacak. Başkan, düzeni bozmaya yeltenenleri uyaracak, uyarıyı dinlemeyenleri sandık alanı dışına çıkarabilecek.

Sandık alanında alınacak tedbirler, seçmenlerin sandık başı işlemlerini izlemelerini engelleyecek nitelikte olamayacak.

Oy verme işlemi sırasında gebeler, hastalar, engelliler ve yaşlılara öncelik tanınacak.

Sandık başında seçmene, vereceği oy hakkında hiç kimse müdahale, telkin ve tavsiyede bulunamayacak. Seçmenler, oylarını kullandıktan sonra sandık başından ayrılacaklar.

Teleferik değil ihmalkarlık öldürdü! Raporlar ortaya çıktı: Aylar süren bakım 2 haftada yapıldı! Teleferik değil ihmalkarlık öldürdü! Raporlar ortaya çıktı: Aylar süren bakım... Haberi Görüntüle

SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI NELER?

Seçim yasakları kapsamında bugün saat 06.00'dan 24.00'e kadar alkollü içki satılamayacak, içkili ve umumi yerlerde alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak, eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek.

Seçim yasaklarına ve belirtilen kurallara uyulmak şartıyla saat 18.00'den sonra düğün yapılabilecek.

Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka kimse silah taşıyamayacak. Radyolar ve her türlü yayın organlarınca seçim günü saat 18.00'e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak. Radyolarda ve her türlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatleri arasında ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek.

Seçim günü bütün yayınlar, saat 21.00'den sonra serbest olacak, ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.

Rebel Moon 3 ne zaman çıkacak? Rebel Moon Part 3. bölüm var mı, bitti mi? Rebel Moon 3 ne zaman çıkacak? Rebel Moon Part 3.... Haberi Görüntüle

OYLAR HANGİ HALLERDE GEÇERSİZ SAYILACAK?

Seçmenler, cumhurbaşkanına yönelik tercihte bulundukları oy pusulasını zarfa koyarak sandığa atacak. Zarftan çıkan oy pusulalarında bir seçim türüne ait olanın geçersiz olması, diğerinin geçersiz sayılmasını gerektirmeyecek.

"Evet" ya da "Tercih" mührü basılmayan oylar geçersiz olacak.

Oy pusulasının bütünlüğünün bozulacak şekilde yırtılması veya koparılması, pusula üzerine mühür dışında veya mühür yerine herhangi bir özel işaretin, isim, imza kaşesi veya parmak izinin basılması da kullanılan oyu geçersiz kılacak.

Ayrıca, oy pusulasının belirgin bir şekilde karalanması, çizilmesi veya işaretlenmesi, zarftan işaret amacı taşıyan herhangi bir madde çıkması hallerinde de oylar geçersiz sayılacak.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading