Türkiye'den Kosova'daki olaylar için acil çağrı: 'Tüm taraflara şiddet olaylarından kaçınma çağrısı yapıyoruz'
Dışişleri Bakanlığı, Kosova'nın kuzeyinde yaşanan olayların tüm taraflarına şiddet olaylarından kaçınma ve gerilimi tırmandıracak eylemlerde bulunmama çağrısı yaptı. Bakanlık açıklamasında "Kosova Barış Gücü'nün (KFOR) olayların tırmanmasını engelleme yönündeki yapıcı rolüne de dikkat çekildi.

Dışişleri Bakanlığından "Kosova’nın Kuzeyinde Vuku Bulan Olaylar Hk." başlığıyla yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Tüm taraflara şiddet olaylarından kaçınma ve gerilimi tırmandıracak eylemlerde bulunmama çağrısı yapıyoruz.
Kosova Barış Gücü’nün (KFOR) olayların tırmanmasını engelleme yönündeki yapıcı rolünü takdirle karşılıyoruz. Çıkan olaylarda bazı KFOR askerlerinin hafif yaralandığını üzüntüyle öğrendik.
Bölgede gerilimin azaltılması, kalıcı barış ve istikrarın tesis edilebilmesinin yegâne yöntemi, halen yürütülmekte olan diyalog sürecinde ilerleme sağlanmasıdır."
NATO DA ÇAĞRI YAPTI
NATO, ittifakın Kosova’daki Barış Gücü (KFOR) askerlerine yapılan saldırıları kınayarak, acilen şiddetin durdurulması çağrısı yaptı.
İTALYAN DIŞİŞLERİ BAKANINDAN PAYLAŞIM
İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Kosova’daki son gelişmelere dair Twitter hesabından bir paylaşım yaptı. Tajani paylaşımında “Kosova’da Sırp göstericiler ile Kosova polisi arasındaki çatışmalarda yaralanan KFOR misyonu askerlerine dayanışmamı belirtmek istiyorum. Aralarında 3’ü ağır ancak hayati tehlikesi olmayan 11 İtalyan askeri de var. İtalyan askerleri, kendilerini barışa adamaya devam ediyor.” ifadelerini kullandı.
ALBİN KURTİ'DEN PAYLAŞIM
Kosova Başbakanı Albin Kurti İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı AntonioTajani ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Kurti, yaptığı telefon görüşmesinin ardından Twitter hesabından bir açıklama yaptı. Kurti, paylaşımında “İkimiz de içinde bulunduğumuz zamanın, (Kosova ile Sırbistan arasında varılan) Temel Anlaşma’nın uygulanmasını ve kuzeydeki durumun sakinleştirilmesini gerektirdiği konusunda hemfikirdik.” ifadesini kullandı.
Kosova Gazeteciler Derneği (AGK), gün içerisinde bölgede bulunan çok sayıda gazeteciye ve araçlarına Sırplar tarafından saldırıldığını bildirdi. AGK’nin basına gönderdiği fotoğraflarda, gazetecilere ait bir aracın kundaklandığı, diğer birkaç araca ise hasar verildiği görülüyor.
PROTESTOLAR DÜZENLENİYOR
Son günlerde gerilimin arttığı Kosova'nın kuzeyindeki Sırplar, yeni Arnavut belediye başkanlarının göreve başlamasını engellemek ve belediye binalarına girmek için Zveçan, Zubin Potok ve Leposaviç'teki belediye binaları önünde toplanarak protesto düzenliyor.
Kosova polisinin belediye binalarından çekilmesini ve yeni seçilen Arnavut belediye başkanlarının görevlerine başlamamasını talep eden Sırplar, sabah polis kordonunu aşarak belediye binalarına girmeye çalışmıştı.
Kosova polisi ve NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü (KFOR), belediye binalarını tel örgülerle çevirmiş ve bölgedeki personel sayısını artırmıştı.
KOSOVA'NIN KUZEYİNDEKİ GERGİNLİK
Kosova'nın kuzeyinde çoğunlukla Sırpların yaşadığı Leposaviç, Zveçan ve Zubin Potok belediyelerinde polisin görevlendirilmesine karşı çıkan Kosovalı Sırplar ile güvenlik güçleri arasında 26 Mayıs'ta da arbede yaşanmıştı.
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in orduya "Hazır ol" emri verdiği ve ordu mensuplarının Kosova sınırına hareket ettiği belirtilmişti.