Yandex Metrica

Türkiye'den Filistin'e askeri destek geliyor

Türkiye'den Filistin'e askeri destek geliyor

Türkiye ile Filistin Devleti arasında 2018 yılında imzalanan Güvenlik İşbirliği Anlaşması onaylandı.

Gündem

23.01.2024, 21:56

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 1 Haziran'da yayımlanan resmi gazete bildirisinde Türkiye ile Filistin arasında 22018 yılında imzalanan güvenlik işbirliği anlaşmasının onaylandığı bildirildi.

Resmi gazetede yer alan bildiride konuya dair şu ifadeler kullanıldı;

"25 Ekim 2018 tarihinde Ankara'da imzalanan ve 7307 sayılı kanunla onaylanması uygun bulunan ekli Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Filistin Devleti Hükümeti arasında Güvenlik İşbirliği Anlaşması'nın onaylanmasına, 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin 2'inci ve 3'üncü maddeleri gereğince karar verilmiştir."

Yaycı: Libya modeline uygun

Bahçeşehir Üniversitesi Denizcilik ve Global Stratejiler Dairesi (DEGS) Başkanı Doç.Dr. Cihat Yaycı, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, Filistin Devleti ile imzalanan askeri güvenlik anlaşmasının daha önce Libya ile yapılan Deniz Sınırları Anlaşması modeline uygun olduğunu belirtti.

DEGS'nin resmi twitter sayfasında yayımlanan değerlendirmesinde, Filistinlilerin de anlaşmayı istediklerini ifade eden Yaycı, anlaşmanın herkesin çıkarına olacağının altını çizdi.

Yaycı, değerlendirmesinde ayrıca, şu cümlelere yer verdi:

"Anlaşma ile hem Türkiye Filistin'e olan desteğini ortaya koydu, hem de yeni bir sayfa açıldı. Sahil Güvenlik konusunda yapılması planlanan işbirliği ve tatbikatlar, Türkiye ile Filistin arasında Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması için de zemin hazırlamış oldu. Yani bu anlaşma Libya modelinin Filistin'de hayata geçirilmesi için ilk adım oldu. Bu yolda önemli bir taş döşendi.

Güvenlik alanında hibe ve eğitim

Devletlerarası anlaşmalar statüsüne giren güvenlik işbirliği anlaşmalarıyla iki ya da daha fazla ülke birbiriyle askeri ve güvenlik alanlarında eğitim, araç-gereç ve bilgi paylaşımı desteği sağlayabiliyor.

Bu kapsamda anlaşmayla birlikte Türkiye'nin Filistin kolluk birimlerine Türkiye'deki Polis Akademisi ile Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademesi'nde eğitim vermesinin önü açılacak. 

Anlaşma aynı zamanda, emniyet ve sahil güvenlik teşkilatlarının kapasitelerinin arttırılması için araç, eğitim, teknik yardım ve malzeme hibesi gibi desteklerin yanı sıra, Türkiye ve Filistin arasında terör, organize suçlar, göçmen kaçakçılığı ve uyuşturucuyla ilgili sınır aşan suçlarla mücadelede işbirliğini öngörüyor. Terörle mücadelede işbirliği, tarafların güvenliğini etkileyen terör örgütleri, terörizmin finansmanı konularında bilgi, istihbarat paylaşımı ile iki ülke içişleri bakanlıkları arasında terörle mücadele ve sınır aşan suçlarla mücadelede bilgi, tecrübe değişimini de kapsıyor.

Türkiye ile Libya arasında 2019 yılı sonunda imzalanan deniz sınırları anlaşmasıyla Türkiye tarafından Libya Ulusal Mütabakat Hükümeti'ne (UMH) askeri malzeme ve bilgi paylaşımı desteği verilmişti.

UMH kuvvetleri, bu yardımın da katkısıyla başkent Trablus'a saldırılar yürüten Darbeci Emekli General Halife Hafter'e bağlı kuvvetleri bozguna uğratarak geri çekilmek zorunda bırakmıştı.

Dışişleri Bakanı Yardımcısı Kıran: Karar İsrail'e karşı değil

Öte yandan, TBMM Dışişleri Komisyonu’nda 5 Şubat 2020’de yapılan görüşmelerde muhalefet milletvekillerinin “Bu anlaşma Filistin güvenlik güçlerini İsrail’e karşı yetiştirmeyi mi amaçlıyor?” sorusuna Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, “Hayır, İsrail’e karşı değil, amaç Filistin güvenlik makamlarının kurumsal kapasitesi güçlendirmek” yanıtını vermişti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading