Yandex Metrica
SON DAKİKA

Türkiye'deki 'muhalif medya'yı Norveç de fonlamış: Yüz binlerce dolar daha...

Kendilerini 'özgür' olarak tanımlayan muhalif medyanın kimler tarafından fonlandığı ortaya çıkmaya devam ediyor. Para dağıtan ülkelere ABD'nin ardından Norveç de eklendi.

Gündem

24.02.2024, 23:52

Türkiye'de yabancı destekli 'fondaş medya' skandalı büyüyor. Gazeteci Ruşen Çakır'ın yönettiği Medyascope ile muhalif P24, Serbestiyet ve 140Journal isimli haber portallarının ABD merkezli Chrest Vakfı'ndan 500 bin doları aşkın para aldığının ortaya çıkmasının ardından 'muhalif' gazetecilerin ABD dışında bir ülke tarafından daha fonlandığı tespit edildi. 

Paranın kaynağı bu kez Norveç Dışişleri Bakanlığı. Kurumun yayınladığı resmi raporlara göre Türkiye'de faaliyet gösteren Serbestiyet adlı internet sitesi, geçtiğimiz yıldan buyana Norveç'ten tam 847 bin 995 kron ödeme aldı. Alper Görmüş yönetimindeki sitenin Norveç'ten aldığı miktar ABD parasıyla tam 95 bin 711 dolar.

Oslo yönetiminin P24 adlı siteye ödediği rakam ise 2019 yılından bugüne tam 3 milyon 740 bin kron oldu. Künyesinde 'kurucu başkan' olarak Hasan Cemal'i gösteren sitede diğer kurucu üyeler listesinde şu isimler bulunuyor: Doğan Akın, Yasemin Çongar, Andrew Finkel, Hazal Özvarış, Yavuz Baydar ve Murat Sabuncu. Platform24.org adresi üzerinden yayın yapan siteye Norveç'ten yapılan ödeme tam 422 bin 126 ABD Doları'na eşit.

'Muhalif' ve 'sosyalist' kimliğiyle bilinen Duvar adlı yayın organının İngilizce edisyonu da Norveç'ten fon alanlar listesinde yer buldu. İskandinav ülkesinden Duvar için tahsis edilen miktar 2020 ve 2021 yılları için toplamda 1 milyon Kron (112 bin 868 ABD Doları) düzeyinde oldu. Vedat Zencir ve Cansu Çamlıbel tarafından yönetilen 'Duvar English', hükümet muhalifi çok sayıda gazeteciyi kadrosunda barındırıyor. 

Norveç'in, Türkiye'deki muhtelif yayın organlarına son 2 yıl içerisinde ödediği rakamın 6 milyon Kron'u geçtiği belirtiliyor. 6 milyon Norveç Kronu, 695 bin ABD Doları'na karşılık geliyor. 

Muhalif medyanın ABD'de CIA bağlantılı vakıflar ve Norveç Dışişleri Bakanlığı dışında başka hangi ülke ve kuruluşlardan fonlandığı merak konusu. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading