Türkiye-Çin ilişkilerinde nükleer dönemi! Trakya’da inşa edilecek 3. santrale talip oldular

Çin'in Ankara Büyükelçisi Ciang Şüebin, Türkiye'nin üçüncü nükleer enerji santrali için iki ülke arasındaki görüşmelerin hızlandığını açıkladı. Şüebin, "İki taraf şu an Türkiye'deki üçüncü nükleer santral projesi konusunda müzakereleri hızlandırmaktadır." ifadesini kullandı.
Anadolu Ajansı'na konuşan Çin'in Ankara Büyükelçisi Ciang Şüebin, Çin'in Türkiye'ye yaptığı finansal olmayan doğrudan yatırımın bir önceki yıla göre 1,2 kat artarak 118 milyon dolara, Türkiye'de yaptığı toplam yatırımın ise 3,08 milyar doları ulaştığını aktardı ve şunları söyledi: "İkili ticareti daha dengeli ve sürdürülebilir kılmak için, Çinli şirketlerin Türkiye'ye daha fazla yatırım yapmasını, altyapı projelerinde iş birliğini aşamalı olarak geliştirmesini ve daha çok Çinli turistin Türkiye’yi ziyaret etmesini desteklemeye ve teşvik etmeye hazırız. Türk tarafının ticaret açığı konusuna rasyonel bir şekilde yaklaşmasını, daha çok Çin pazarına uygun kaliteli ve özgün ürün geliştirerek Çin pazarında daha fazla pay almasını temenni ediyoruz."
"TÜRKİYE DAHA ÇOK ÇİNLİ YATIRIMCIYI ÇEKİYOR"
Türkiye'nin gelişen ekonomisiyle gittikçe daha fazla Çinli yatırımcıyı çektiğini hatırlatan Şüebin, enerji alanında da işbirliğinin hızla geliştiğini söyledi. Çinli büyükelçi, Çinli firma tarafından üstlenilen Tuzgölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi Genişletme Projesi'nin çekirdek bölümlerinin tamamlandığını ifade etti.
"3. SANRTAL İÇİN MÜZAKERELER HIZLANDI"
Türkiye'nin Trakya'da inşa etmeyi planladığı 3. nükleer enerji santrali projesi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Şüebin, iki ülke arasında müzakerelerin hızlandığını belirtti ve şunları söyledi: "İki taraf şu an Türkiye’deki üçüncü nükleer santral projesi konusunda müzakereleri hızlandırmaktadır. Çinli işletmelerin Türkiye’deki enerji projelerine katılıp Türkiye’nin enerji dönüşümü ve yeşil kalkınmasına katkıda bulunmasını teşvik ediyor ve destekliyoruz. Türk tarafının Çinli işletmeler için daha adil ve dostane bir iş ortamı oluşturmasını temenni ediyoruz."
AA