Yandex Metrica

Sitede Ara

Türk ordusundan Yunanistan'a Preveze mesajı: 484 yıl önce Haçlı donanmasını böyle yendik

Türk ordusundan Yunanistan'a Preveze mesajı: 484 yıl önce Haçlı donanmasını böyle yendik

Milli Savunma Bakanlığı, ABD destekli Yunanistan'a mesajını Preveze Deniz Zaferi'nin yıldönümünde anlamlı bir kliple verdi.

Gündem

23.01.2024, 19:51

Akdeniz'i Türk gölü haline getiren Preveze Deniz Zaferi'nin 484. yıldönümü kutlanıyor. Barbaros Hayreddin Paşa komutasındaki Türk donanmasının bu eşsiz zaferini hatırlatan Milli Savunma Bakanlığı, Yunanistan ve destekçilerine açık mesajlar içeren bir klip yayınladı. 

Donanmadaki savaş gemileri ile hava araçlarının görüntülerine yer verilen klipte komandoların adalara çıkarma operasyonu da yer aldı. Yoğunlukla Deniz Kurdu tatbikatları esnasında çekilmiş görüntülerin kullanıldığı kliple Türk ordusu, Atina ve destekçisi ABD'ye meydan okudu. 

MSB, Preveze Deniz Savaşı'na ilişkin paylaştığı mesajlarda şu ifadeleri kullandı: 

"Türk donanmasının gücünü tüm dünyaya gösteren Preveze Deniz Zaferi’nin 484. yıldönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü kutlu olsun. Zaferin yıldönümünde Kaptan-ı Derya Barbaros Hayrettin Paşa’yı, şanlı ecdadımızı, tüm şehit ve gazilerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz.

Geçmişten geleceğe milletimin onuru,
Barışın teminatı öncü, güçlü, gururlu...

Ülkemizin hak, alaka ve menfaatleri için fedakârca görev yapan kahraman leventlerimizin Deniz Kuvvetleri Günü kutlu, pruvası neta, denizleri sakin, bahtı açık olsun."

MSB, Barbaros Hayreddin Paşa'nın "Denizlere hakim olan cihana hakim olur" sözünü de anımsattı. Resmi Twitter hesabındaki kapak görselinde milli gemisavar füzesi ATMACA'yı kullanan MSB'nin, Yunanistan'a net bir mesaj niteliğindeki paylaşımları gözleri bir kez daha 484 yıl önceki Preveze Deniz Savaşı sürecine çevirdi. 

İstanbul'da 2030 yılına kadar kar yağmayacak: Batının geni değişti İstanbul'da 2030 yılına kadar kar yağmayacak: Batının geni değişti Haberi Görüntüle

AVRUPA OSMANLI'YA KARŞI BİRLEŞTİ

Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı donanmasının Adalar Denizi'ndeki bir dizi adayı Venediklilerden alması Avrupa devletlerini harekete geçirmişti.

Papalığın çağrısıyla toplanan İspanya, Avusturya, Venedik, Portekiz, Malta ve Ceneviz gemileri Cenevizli Amiral Andrea Doria komutasında bugünkü Yunanistan'ın batı kıyılarında bulunan Preveze açıklarına geldi. 

Amiral Doria, Osmanlılara ait Preveze Kalesi'ni kuşattı. Türk gemilerinin yetişmesi üzerine Doria ve Haçlı donanması, Venedik egemenliğindeki Korfu'ya çekildi. Mavi sularda 262 gemiden oluşan Haçlılara karşı 122 adet Türk gemisi bulunuyordu. 

Hayreddin Paşa komutasındaki 122 gemi, 27 Eylül'de 262 gemiden oluşan Haçlı donanmasına Preveze açıklarında taarruz etti. Rüzgarın aniden durması yelkenlilerden kurulu Haçlıların manevra kabiliyetini kaybettirdi. Osmanlı savaş gemileri çok sayıda Haçlı gemisini batırdı. Kesin bir hezimete uğrayan Andrea Doria, Barbaros'la çarpışmak yerine savaş meydanından kaçtı.

Preveze Kalesi önünde Osmanlı Donanması'nın net bir zaferiyle sonuçlanan şanlı gün, her yıl 'Deniz Kuvvetleri Günü' olarak kutlanıyor. 


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading