Yandex Metrica
SON DAKİKA
Türk dünyasının yeniden şahlanışı dünyaya ne mesaj veriyor? 'Avrupa şaşkınlıkla izliyor'

Türk dünyasının yeniden şahlanışı dünyaya ne mesaj veriyor? 'Avrupa şaşkınlıkla izliyor'

Türk Devletleri Teşkilatı'nın yeniden yapılanmasının ardından gerçekleşen ilk zirvede Türk dünyası için birçok kritik karar alındı. Peki 250 milyonluk Türk dünyasının ağır ve emin adımlarla kendi yolunu açtığı bu oluşumun Avrupa'ya ve hatta dünyaya verdiği mesaj ne? Rusya bu yeni denklemde Türk dünyasıyla nasıl bir politika izleyecek? Siyaset Bilimci Elyar Türker'e sorduk...

Gündem

23.01.2024, 20:03

Kasım 2021’de İstanbul'da Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) 8. Zirvesi'nde "Türk Devletleri Teşkilatı" adını alan örgüt, yeniden yapılanmasının ardından ilk zirvesini Türk-İslam medeniyetinin önemli merkezlerinden olan tarihi Semerkant şehrinde gerçekleştirildi. Zirvede birçok önemli mesajlar verilirken kurulan bu birlik dünyaya özellikle Avrupa'ya ne anlatıyor? Rusya bu yeni denklemde Türk dünyasıyla nasıl bir politika izleyecek? Siyaset Bilimci Elyar Türker'e sorduk.

CHP lideri Özgür Özel hakkında suç duyurusu! 15 Temmuz'da darbeye... Haberi Görüntüle

'CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ÖNCÜLÜĞÜNDE TÜRK DÜNYASI YENİDEN ŞAHLANIŞA YÜRÜYOR'

Türker, Osmanlı İmparatorluğu başta olmak üzere Türklerin dünyaya sulh ve barış getirdiğini ancak dünya ülkelerinin şahit olduğu bu düzen çabasına karşı birçok kumpas kurduğunu ifade etti. Türker, tüm kumpaslara rağmen 2022 yılında Türkiye'nin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın öncülüğünde gerçekleşen Türk dünyasının yeniden şahlanışa yürüdüğünü aktardı. 

Siyaset Bilimci Elyar Türker

Şarkıcı Metin Işık silahlı kavgaya karışmıştı! 5 kişinin yaralandığı olayda... Haberi Görüntüle

'AVRUPA, TÜRKİYE ÖNCÜLÜĞÜNDE BİRLEŞEN TÜRK DÜNYASINI ŞAŞKINIKLA İZLİYOR'

Bu istikametle 2023 yılında, Cumhuriyet'in 100'üncü yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında büyük zaferlere ulaşacağını ifade eden Türker sözlerini şöyle sürdürdü:

Erdoğan, Barış Pınarı Harekatı zamanında ve özellikle 2016'daki darbe girişiminde sonra türkleri bir araya getirme, Türk islam dünyasını tekrar bir arada görme çabasında oldu ve elinden geldiği her şeyi yapmaya çalıştı. Kendileri ailem dediğinde, yıllardan beri bizim konuştuğumuz ve 52 yıldır bizi kapısından bekleten AB bizi yok saydı.
Şimdi Türkiye öncülüğünde Türk dünyası birleşme yoluna gitti. Avrupa şaşkın şekilde bunu izliyor. Türk Birliği her zaman düşüncesi, fikri, dini, inancı bir olduktan sonra bizi bölgede türk devletlerine karşı hangi kumpas olursa olsun önleyecektir. Nasıl ki FETÖ bugün Türk dünyası ülkelerinde sıfıra yakın şekilde önü kesildi, PKK'ya karşı aynı kararlılıktalar. 2020 Karabağ Savaşı'nda da Türk dünyası topyekun Azerbaycan ve Türkiye'nin yanında oldu. Erdoğan ile aile birliği bunu temsil ediyor. Tıpkı bir ailede kardeşlerin anne babanın birbirlerine destek vermesi gibi, biz de türk birliğinde aile ruhuyla kendi töremizle, kendi kültürümzle,  kendi dini ve tarihi töremizle birlikte hareket etmeyi inşa ediyorlar. 

Seçime 11 büyükşehirle giren CHP'de panik yaşanıyor: İki il için... Haberi Görüntüle

Seçim günü yazlıkta, köyde oy kullanabilirmiyim 31 Mart? Adres dışında... Haberi Görüntüle

'RUSYA ZAYIFLAMADI BİZ GÜÇLENDİK'

Erdoğan'ın zirvedeki 'Türk dünyası olarak bugün düne göre daha güçlüyüz' sözüne değinen Türker, ''Rusya zayıflamadı. Biz Türk dünyası güçlendik, kendimize inandık, kendi gençliğimize güvendik.'' dedi. Türkiye'nin gençlikle yürüdüğünü Kızılelma ve İHA-SİHA ekseninde örneklerlerle aktaran Türker, genç kuşağın türk dünyasında devletleri güçlendirdiğinin altını çizdi. Ortadoğu'da birçok milletin yaşadığını aktaran Türker, bölgede Türklerin küresel güce sahip olmaya meyilli oduklarını aktardı. 

18 Mart (yarın) Çanakkale'de okullar tatil mi? Çanakkale'de Pazartesi okul... Haberi Görüntüle

'TÜRK DÜNYASI YAKIN ZAMANDA DÜNYA DENKLEMİNDE SÜPER GÜÇ OLARAK YER BULACAK'

Rusya'nın zayıflamadığını bilakis siyasetini değiştirdiğini ifade eden Türker, yine Rusya'nın  güçlü bir Türk dünyası ile yan yana gelmeye hazırlandığını aktardı. 

'Güçlü bir Türkiye, Türk dünyası, Türk Dünyası Teşkilatı var.' diyen Türkmen, Rusya'nın Türk dünyası ile nasıl komşu olacağını hesap ettiğini aktardı. Yakın zamanda Türk dünyasının dünya denkleminde süper güç olarak yer bulacağını ifade eden Türker, Türkiye başta olmak üzere Türk dünyasının bölgesel ve küresel bir güç olmaya doğru hareket etttiğini söyledi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev "Türk Dünyası Ali Nişanı" verildi.

KPSS başvuruları başladı mı, ne zaman başlayacak 2024? ÖSYM KPSS... Haberi Görüntüle

'TÜRKİYE BAŞKA COĞRAFYALARDA YAŞAN TÜM TÜRKLERE SAHİP ÇIKTI'

Dünyada Türk dendiğinde akla ilk Türkiye'nin geldiğini ifade eden Türker sözlerine şöyle devam etti:

Türkiye başka coğrafyalarda yaşayan tüm Türklere sahip çıkmıştır. Kırım'dan, Çin'den, Doğu Türkistan'dan Balkanlara kadar.  Güney Azerbaycan'dan Kuzey Azerbaycan'a, Kırım Türklerinden Batı Trakya'ya hep Türkiye temsil etmiştir. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu bölgelere gittiğinde Türkleri unutmamıştır. 

Hırka-i Şerif ziyarete açıldı! Vatandaşlar hüngür hüngür ağladı Haberi Görüntüle

'CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TÜRK DÜNYASI KONUSUNDA ALDIĞI TÜM ÖDÜLLERİ HAKEDİYOR'

Türkiye'de Ağrı Dağı'ndan Hakkari'ye kadar ortak bir sınır olduğunu söyleyen Türker, o sınırlarda 40 milyon Azerbaycan Türkü'nün yaşadığını söyledi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in, ''Biz Azerbaycan devleti dışında 40 milyon Türk'ün güvenliği, kaderi ve kültüründen kendimizi sorumlu görüyoruz. Türk dünyası birliğinden bu konuda hassas olmasını istiyoruz'' sözlerini hatırlatan Türker, bölgede 84 milyonluk Türkiye, 10 milyonluk Kuzey Azerbaycan ve 40 milyonluk Güney Azerbaycan Türkü olduğunu aktararak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türk dünyası konusunda aldığı her ödülü sonuna kadar hakettiğini vurguladı.

BEYZA ÇAKIR/ TRHABER

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading